Toronto: a helyi magyarság sikercsapatait is köszöntötték

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.10.20. 18:31
null
A Hungária FC
A torontói magyarok hagyományos, az 1956. október 23-i forradalomra emlékező ünnepségén a kanadai nagyvárosban két sikeres helyi magyar futballcsapatot is köszöntöttek a hétvégén.

 

Egyikük a Hungaria FC, amely osztályt lépett felfelé, miután a szeptember végén zárult idényben megnyerte az Ontario állambeli regionális Középső divízió bajnokságát. „Tulajdonképpen az állami harmadosztálynak felel meg ez a bajnokság – mondja lapunknak Turcsik Károly, a Hungaria FC Toronto edzője, menedzsere és „mindenese”. – Azt azért nem mondanám, hogy olyan erős, mint a magyar NB III, Kanadában a futball sajnos csak az ötödik-hatodik legnépszerűbb sportág, és még mindig gyerekcipőben jár, de azért szerintem helyt állnánk a magyar harmadosztályban is, pedig lényegében amatőr klubként működünk. Kétezer-tizenötben alapítottuk meg az egyesületet, büszkék vagyunk rá, hogy már két osztályt feljebb tudtunk lépni.” (Kanadában az egyes államok első osztályú bajnokságainak a győztesei küzdenek meg minden évben az országos bajnoki címért, de a közelmúltban lefektették egy profi liga alapjait is, miközben Torontónak, Montrealnak és Vancouvernek van csapata az Egyesült Államok profiligájában, az MLS-ben is.)

Turcsik Károly (jobbra) a Hungaria FC „mindenese”
Turcsik Károly (jobbra) a Hungaria FC „mindenese”

A csapatot jórészt kinn élő magyar és kárpátaljai játékosok alkotják, vannak köztük kettős állampolgárok is, de orosz labdarúgó is akad a keretben. Piros-fehér-zöld szerelésben, magyar címerrel a mellkasukon lépnek pályára, a magyar nyelv és kultúra ápolása, az összetartás erősítése ugyanolyan fontos, mint a futballsikerek a pályán. „Mostoha körülmények között dolgozunk, nincs saját stadionunk, Stouffville-ban bérelünk egy pályát, öltözőnk sincs – meséli Turcsik Károly. – De közösséget építünk, és ez a legfontosabb. Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását, és a magunk lehetőségeivel mi is igyekszünk segíteni, ahol tudunk. Kárpátalján, Szernyén futballiskolát alapítottunk gyerekeknek, pénzt adtunk össze nekik szerelésre, labdákra, és igyekszünk mindig Böjte Csaba atya erdélyi árvaházát is segíteni.”

Turcsik Károly 1993 óta foglalkozik Kanadában a magyarság futballjával, csapataival hét nagypályás bajnoki címet szerzett már a különböző osztályokban. Korábban sikereket ért el az általa alapított, de 2011-ben megszűnt (noha a hírek szerint hamarosan újjászülető) Toronto Vasassal, és a Hungaria Ferencváros, közismertebb nevén a Torontói Fradi csapatával is. Az 1949-ben alapított zöld-fehér klub az észak-amerikai országban az egyik legrégibb futballegyesületnek számít. „Csapatunkat kilencvenöt százalékban magyar játékosok alkotják – tudjuk meg Prekop Ákostól, a zöld-fehérek szakosztály-igazgatójától. – Vannak volt NB I-es és NB II-es játékosaink is, nyáron szabadtéri, télen teremlabdarúgó-bajnokságban szerepelünk. A futballon kívül is összetartunk, járunk közösen footgolfozni is például, és minden magyar vonatkozású rendezvényen, megemlékezésen, ünnepségen részt veszünk.”.

A Hungaria Ferencváros csapata
A Hungaria Ferencváros csapata

A Hungaria Ferencváros – amely volt már Kanada bajnoka is! – jelenleg alacsonyabb osztályban, a mi Budapest-bajnokságunknak megfelelő ligában vitézkedik, mert utánpótlás híján jórészt 30 év fölötti játékosok alkotják a keretét. Szimbolikus jelentőségű sikerek azonban így is adódnak a Gaál András elnök által irányított csapatnál: az együttes a második helyen végzett az észak-amerikai és meghívott anyaországi magyar öregfiúk-csapatok hagyományos tornáján, az idén augusztus 30–31-én immár 23. alkalommal megrendezett Árpád-kupán, amelynek ezúttal az ohiói Cleveland adott otthont. Két magyarországi csapat, a Szekszárd és az Eger mellett San Franciscóból, Torontóból, New Yorkból, Chicagóból, Clevelandből is érkeztek csapatok a nyolccsapatos tornára, a Torontói Fradi csak a döntőben adta meg magát a San Franciscó-i Hungariansnak, amely 3–0-ra győzött.

A kanadai magyarság egymásra találásában nagy szolgálatot tesz Balla Sándor, a helyi magyar kulturális, egyházi és sportélet vezéralakja, aki a tavalyi Árpád-kupa főszervezője volt, egyben a Hungaria FC Toronto tiszteletbeli elnöke is.

Turcsik Károly, Szöllősi György és Palkovics Valér
Turcsik Károly, Szöllősi György és Palkovics Valér
A Torontói Magyar Házban szombaton rendezett 56-os megemlékezésen elismerő oklevelet vehetett át a két futballklub Palkovics Valér főkonzultól, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője pedig speciális, erre az alkalomra készített Nemzeti Sport-címlapot ajándékozott a csapatok képviselőinek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik