Tornagyőztes a Bayern, hátrányból legyőzte a Cityt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.01. 22:26
null
Arjen Robben (jobbra) és csapata örülhetett az Audi-kupa döntője végén (Fotó: Action Images)
A Bayern München labdarúgócsapata nyerte a 2013-as Audi-kupát, miután a döntőben hátrányból 2–1-re legyőzte az angol Manchester Cityt. A Münchenben lejátszott fináléban a vendégek szereztek vezetést a nyáron igazolt Álvaro Negredo góljával, a BL-győztes német együttes viszont fordítani tudott Thomas Müller büntetőjével és Mario Mandzukic fejes találatával.


A házigazda bajoroknál szinte a legjobb kezdőtizenegyét küldte pályára a nyáron kinevezett Pep Guardiola. Egyedül tán a klasszis értelemben vett center Mario Mandzukic nevét hiányolhatták az összeállításból az Allianz Arénába kilátogató Bayern-drukkerek. A Manuel Pellegrini vezette manchesteri alakulatban a nyári szerzemények közül Ferandinho, Sztevan Jovetics és Álvaro Negredo is a kezdőben találta magát a BL-címvédő elleni összecsapáson.

A jó iramú összecsapáson a hazai pálya előnyét élvező Bayern diktálta a tempót. A Guardiolától megszokott támadásépítkezés mellett, a Bayerntől már korábban is látott agresszív letámadás szemmel láthatóan nem ízlett Pellegrini Cityjének, különösen az első 35 perc során.

Franck Ribéry már a második percben betalálhatott volna, az angolok kapuját védő Costel Pantilimon viszont túljárt a francia eszén, s remek bravúrral hárított. Ribéry több alkalommal is zavartalanul tűnt fel a bal szárnyon, ígéretes lövést viszont Arjen Robben küldött kapura a 28. percben, a román kapus azonban kitolta a labdát a holland próbálkozásánál.

A City ekkortájt vette fel a ritmust: az új igazolás Jovetics hagyta faképnél a középhátvédként szereplő Javi Martínezt, lövése pedig nem sokkal a jobb felső mellett suhant el. A hajrára összekapták magukat a vendégek: Gaël Clichy a léc fölé durrantott messziről, Negredo pedig lábbal és fejjel is rontott ziccerben.

Az első játékrészben hozzávetőlegesen 70 százalékban volt a labda a Bayern Münchennél.

Parádésan kezdte viszont a második negyvenöt percet a City! Samir Nasri pár perc elteltével hatalmas labdát kapott a bal oldalon, kiugrott Martínez szorításában, majd a remekül érkező Manuel Neuerbe pöckölt. Alig percekkel később megint az exarsenalos lépett ki a védők között, de hiába lőtt a München kapujába, les miatt belesípoltak az akcióba. Még mindig nem volt vége a City pillanatainak: Nasri jobbról tekert be nagyszerűen az ötösön belülre, Negredo jól csúsztatta kapura a labdát, Neuer viszont elképesztően nagyot védett!

A 61. percben góllá érett a City rohamozása! Negredo óriási sprintet kivágva lehagyta a nyomában loholó Javi Martínezt, s jobbal Neuer mellett a hosszú alsóba gurított. 0–1

Öt perc sem kellett a bajor egyenlítéshez! Egy a csereként beállt Mario Mandzukic felé ívelt labda a horvát fejéről Pablo Zabaleta kezére pattant a tizenhatoson belül – City szempontból roppant balszerencsés módon. A büntetőt Thomas Müller magabiztosan értékesítette. 1–1

Ha egy üzlet beindul! Müller gólja után újabb bő öt perccel már a Bayern vezetett! Az imént a tizenegyest elvégző támadó remekül adta be a labdát jobbról, Mandzukic pedig estében a City kapujába bólintott. 2–1

A hajrában még Xherdan Saqiri lökete száguldott el centikkel a léc felett, Mandzukic pedig a bal kapufát trafálta telibe a tizenhatos vonaláról középről.

Aztán szinte a semmiből egyenlíthetett volna a City! Nasri emelését követően Edin Dzeko közelről lőhetett hatalmas helyzetben, Neuer ezúttal is bravúrosan védett azonban!

Nem tudott egyenlíteni a City, így a Bayern München elhódította hazai rendezésű kupáját! A második City mögött a Sao Paulót 1–0-ra legyőző AC Milan lett a bronzérmes.

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA
AUDI-KUPA, DÖNTŐ

BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER CITY (angol) 2–1 (0–0)
BAYERN: Neuer – Lahm (Weiser, 91.), Javi Martínez (Van Buyten, 69.), Dante, Alaba – Thiago (Mandzukic, 57.), Schweinsteiger (Kirchoff, 64.) – Robben (Shaqiri, 57.), Kroos (Rafinha, 59.), Ribéry – Th. Müller. Vezetőedző: Pep Guardiola.
MANCHESTER CITY: Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Boyata, Clichy – Fernandinho, Barry (Yaya Touré, a szünetben) – Milner, Nasri, Jovetics (Jesús Navas, a szünetben) – Negredo (Dzeko, 76.). Vezetőedző: Manuel Pellegrini.
Gsz.: Th. Müller (66. – 11-esből), Mandzukic (71.), ill. Negredo (61.)

KORÁBBAN
HARMADIK HELYÉRT
AC MILAN (olasz)–SAO PAULO (brazil) 1–0 (0–0)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik