TÍZ ÉRDEKESSÉG AZ AFRIKA-KUPÁRÓL

Vágólapra másolva!
2012.01.20. 23:36
Címkék

1. Sosem volt még ilyen csillaghullás a kontinenstorna selejtezőiben: Egyiptom, Kamerun, Nigéria, a két Kongó, Algéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Etiópia ki sem jutott – ezek a válogatottak 19 aranyérmet szereztek eddig a maximális 27-ből. 1. Sosem volt még ilyen csillaghullás a kontinenstorna selejtezőiben: Egyiptom, Kamerun, Nigéria, a két Kongó, Algéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Etiópia ki sem jutott – ezek a válogatottak 19 aranyérmet szereztek eddig a maximális 27-ből.

2. 20 éve nyert legutóbb fekete afrikai szövetségi kapitány kontinenstornát csapatával (Yeo Martial, Elefántcsontpart)

3. A torna labdáját az Adidas tervezte, neve Comoequa – ez a két rendező országot érintő Como folyó és az Egyenlítő (Equator) nevéből képzett szóösszetétel.

4. A társrendező Egyenlítői-Guinea Afrika egyetlen országa, amelyben spanyol a hivatalos nyelv. A másik rendező, Gabon francia gyarmat volt, így a hivatalos nyelv is francia.

5. Egyenlítői-Guinea válogatottjának egymillió dolláros prémiumot ajánlottak fel, ha megnyerik a tornát. Ez az elnök fiának, Teodoro Nguema Obiang Manguénak „személyes gesztusa."

6. Líbia veretlenül jutott ki a tornára, dacára annak, hogy a háborús helyzet miatt nem játszhatott otthon a válogatott.

7. Bármilyen meglepő is, de az első kijutó az ANK-ra az abszolút újonc Botswana volt.

8. Az ANK egyetlen, az NB I-ben játszó futballistája a gaboni Roguy Meyé (ZTE)

9. Egyedül a szudáni válogatottban nincs légiós. Elefántcsontpart együttesében nincs hazai bajnokságban játszó futballista.

10. Afrikai légiós aztán tényleg mindenhol van – a következő, kontinensen kívül eső országokban – összesen harminchatban – játszanak az ANK-ra nevezettek: Brazília, Spanyolország, Omán, Kolumbia, Szerbia, Libanon, Franciaország, Katar, Törökország, Dánia, Anglia, Kína, Svájc, Belgium, Németország, Oroszország, Hollandia, Irán, Málta, Moldova, Lengyelország, Portugália, Románia, Ausztria, Ciprus, Görögország, Kuvait, Fehéroroszország, Svédország, Thaiföld, Skócia, Olaszország, Szaúd-Arábia, Ukrajna, Norvégia, Magyarország.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik