Távol Európától: a Nagy-tavak Messije 39 góllal zárt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 09:47
null
Na, ki az elnök a képen? (Fotó: Reuters)
Puccskísérlet ide, polgárháborús helyzet és tömény nyomor oda, Burundi elnöke, Pierre Nkurunziza mindig szakít időt (és állami pénzt) a futballra, az idényt csaknem 40 góllal fejezte be az általa alapított Halleluja FC-ben.

Nkurunziza harmadszor is indulna az elnökválasztáson Burundiban, de ez az ország alkotmányába ütközik, és ez a döntés, valamint az ezt követő tüntetések könnyen felboríthatják a 2005-ben megkötött, hosszú polgárháborút lezáró, szakértők szerint egyébként is igen törékeny békét.

Nemrégiben fegyverrel próbálták meg elzavarni egyes csoportok Nkurunzizát, és a nemzetközi sajtó nagy meglepetéssel konstatálta, hogy a halálos áldozatokkal járó harcok közepette az elnök edzést tartott egy közeli futballpályán, a vele szemmel láthatóan igen alázatosan viselkedő csapattársak között…

A Godefroid Niyombare tábornok által szervezett puccs becsődölt, az elnök így lezárhatta végre idényét, amely a pályán sem sikerült éppen unalmasra.

Nemcsak azért, mert oda is mindig elkíséri kedvenc gospelkórusa, hanem azért is, mert az 51 éves csatár 28 mérkőzésen 39 gólt szerzett. Igaz, volt olyan bajnoki, amelynek 1–1-es állásnál, jóval a 90. perc után sem mert véget vetni a játékvezető, csak akkor tette ezt meg, amikor nagy sokára még egy gól esett. Amelyet nem meglepő módon Nkurunziza szerzett…

Jó hír viszont, hogy a döntés ellen tüntető közönségnek nem esett baja.

A Nagy-tavak (ez a vidék magában foglalja Ruanda, Burundi és Uganda egészét, valamint a pár szomszédos ország egyes területeit is) Lionel Messije, aki életrajza szerint jól képzett cséplőgépkezelőként indította karrierjét, egyébként szűkebb pátriájába, Vyerwába 10 ezer fős stadiont építtetett, a település egyetlen kövezett utcáját (amely hogy, hogyan nem, az elnök házától a stadionig tart) pedig a First Ladyről nevezte el.

Nem szálltak el nyomtalanul az évek egyébként Nkurunziza fölött sem, két éve még 39 góllal zárt (minden mérkőzést beleszámítva 116-tal, ugyanis csapata beutazza a környékbeli országokat is), akkor az év játékosa és gólkirálya lett Burundiban.

A Halleluja egyébként az öregfiúk-bajnokságban szerepel, de „természetesen” az elnök az élvonalban is birtokol egy csapatot (a Le Messager Ngozit), s 11 éves fiacskája szintén klubtulajdonos.

A Le Messager természetesen kapott egy afrikai viszonylatban csillogó-villogó stadiont.

Nkurunziza a kerékpározásban is kitűnt fiatalon, de arról nincs információnk, hogy indulna a Touron, labdarúgó-akadémiákat azonban már létrehozott Burundiban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik