Szlovén Kupa: itt a nagy esély! Történelmi tett előtt a Lendva

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 08:42
null
Paku Roland szerint a Naftának nincs félnivalója (Fotó: FK Nafta)
A nemzetközi kupaporond kapujához ért a másodosztályú lendvai csapat, amely történelmi tettet vihet véghez a muraszombatiak elleni meccsen a Szlovén Kupa döntőjében.

Történelmi tettre készül a szlovéniai Lendva együttese, a Nafta Lendava. A történelmi Magyarországhoz tartozó városkában 1903-ban alakult meg a futballcsapat, ám még sosem vívta ki a jogot, hogy megméresse magát a nemzetközi kupaporondon. Szerdán eljöhet a nagy pillanat, a szlovén második ligában szereplő együttes ugyanis az élvonalbeli Murával játszik kupadöntőt szerdán (lapunk a helyszínről tudósít majd).

EKIPA (szlovén)

A sportnapilap kedden négy teljes oldalt szentelt a zárt kapus szerdai találkozónak, amelyet a Kranj városa melletti Brdóban rendeznek. A gazdag összeállítások taglalják a közelmúltbeli statisztikát, amely szerint a két együttes legutóbbi öt meccsén a Mura képtelen volt győzni a lendvaiak ellen. Nyilatkozott a Nafta támadója, Alen Ploj, aki aki korábban a muraszombatiaknál is szerepelt. A mérkőzést ljubljanai játékvezető dirigálja, és az Ekipa címoldala is okkal állította: „A (meccs)hőmérséklet emelkedik”.

Az összecsapás különlegessége, hogy a két klub ősi ellenfélnek számít Szlovéniában, már csak azért is, mert Muraszombat és Lendva is a Muravidéken található. Talán épp ennek tudható be, hogy a döntőt semleges helyszínen, a Szlovén Labdarúgó-szövetség (NZS) edzőközpontjában rendezik (17.30), igaz, egészségügyi okokból, a koronavírus veszélye miatt zárt kapuk mögött. Ennek ellenére nagyon készülnek a lendvaiak. Az alig tízezres lélekszámú városka és a környék labdarúgást kedvelő polgárai érthetően nagy izgalommal várják a mérkőzést, de így vannak vele a Nafta Lendava labdarúgói is, köztük a 26 éves Paku Roland. A szerbiai Zentán született középpályás sorsa is különleges, hiszen 12 évesen került Győrbe az ETO-hoz, az élvonalban mégsem a zöld-fehérek játékosaként, hanem Nyíregyházán mutatkozott be, majd Gyirmóton folytatta.

Két évvel ezelőtt igazoltam át Lendvára – mondta megkeresésünkre a Nafta magyar származású labdarúgója. – Nyugodtan mondhatom, hogy megtaláltam a számításomat a második ligában szereplő csapatnál. Kiválóak a körülmények, jó a csapat, amelynek negyven százalékát magyar, illetve magyar származású labdarúgók alkotják. Így aztán nincsenek nyelvi nehézségek a csapaton belül, még úgy sem, hogy az edzői utasítások szlovén nyelven hangzanak el Dejan Doncictól. A szakmai stábban ugyanis szintén van magyarul beszélő ember, aki ha kell, segít a tolmácsolásban. Sok teendője azonban nincs, mert akik itt együtt játszunk, mindannyian értjük a futball nemzetközi nyelvét. Tisztában vagyunk vele, hogy történelmi lehetőség előtt áll a csapat, hiszen a Lendva még sosem szerepelt kupadöntőben. Elődöntőig ugyan már jutott, de ilyen közel még nem került a nemzetközi futball kapujához, mint most.”

A középpályás elmondta, papíron a Mura az esélyesebb, ennek ellenére nincs félnivalójuk.

Ötven százalék esélyt adunk magunknak – folytatta a játékos. – Már csak azért is, mert a Mura öt éve nem győzte le a Lendvát. Ráadásul másfél hónapja készülünk, előbb kis csoportokban, majd együtt, úgy érzem, az elődöntő sikere is bizonyítja, hogy megfelelő állapotban vagyunk. Örömmel jegyzem meg, hogy nekem csak előnyöm származott abból, hogy magyar származású szerbiai vagyok. Jól érzem magam, alig várom, hogy magasba emelhessem a kupát. Nem lesz könnyű, de egy meccsen bármi megtörténhet, még az is, hogy tizenegyesekkel dől el a párharc.”

Paku Roland elmondta, hamarosan lejár a szerződése, s bár megerősítette, hogy jól érzi magát Lendván, a sorsa még nem dőlt el: „Már tárgyalt velem a vezetőség, most már csak rajtam múlik, hogy maradok-e. A döntésemre biztosan hatással lesz a szerdai döntő eredménye.”

Lendva: óriási teljesítmény
A járvány miatt már lezárult szlovén másodosztály negyedik helyén végzett a Nafta Lendava, amelytől már az is óriási teljesítmény, hogy kivívta a szlovén kupadöntőbe jutást. Az együttes az elődöntőben óriási csatában búcsúztatta a Radomljét, a 26. és az 56. percben is kiállítottak egy-egy Nafta-játékost, így kettős emberhátrányban harcolt ki 1–1-es döntetlent, majd 4–2-re megnyerte a tizenegyespárbajt.

SZLOVÉN KUPA
DÖNTŐ
17.30:
NK Nafta 1903 Lendava (Lendva)–NS Mura Murska Sobota (Muraszombat) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik