Szlovákia: ebből elég! Kilépett a bajnokságból az egyik csapat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.22. 13:53
A tabella hatodik helyén álló Spartak Myjava január elsejével kilép a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokságból, a Fortuna Ligából – tudatta Pavel Halabrín, a klub elnöke. A sportvezetőnél a Slovan Bratislava elleni mérkőzést követő eltiltások jelentették az utolsó cseppet a pohárban. A klub nem szűnik meg, a korosztályos együttesek és a B-csapat is folytatja – írja az ujszo.com.

A myjavaiak az utolsó őszi fordulóban a pozsonyi Slovant fogadták. A mérkőzés 1–1-es döntetlent hozott, de parázs hangulatban ért véget, a hazaiaktól egy, a vendégektől két játékost állítottak ki. A fegyelmi bizottság döntései azonban mást mutattak: a myjavai csapatból három játékost is eltiltottak, a Slovanból viszont csak egyet. A vezetők közleményben jelezték elégedetlenségüket, s már abban is emlegették a kilépés lehetőségét. Akkor azonban még úgy tűnt, ez csak egyfajta nyomásgyakorlás, hátha a fegyelmi bizottság a fellebbezéskor enyhíti a büntetéseket.

Szerdán azonban Pavel Halabrín klubelnök váratlanul összehívta a játékosokat és az edzőket. Több mint tízperces monológjában elmondta, testvérével együtt kiskoruktól fogva bolondultak a futballért, minden idejüket a pályán töltötték. Később sportvezetőként is azt az elvet követték, hogy a futballban örömüket leljék, lássák az értelmét a munkának.

„Négy éve, amikor megnyertük a második ligát, gondolkoztunk, hogy a Spartak Myjava bejelentkezzen-e az élvonalba. A bajnokságban mindig a nagyvárosok, nagy klubok domináltak, s mellettük időről időre megjelent egy hozzánk hasonló kicsi, amelyik egy-két év után ki is esett. Jelenleg azonban ott tart a szlovák futball, hogy ha nem lennének ilyen kis klubok, akkor nem is lenne liga, mert a nagyok csesznek rá, és másra költik a pénzüket, nem a futballra” – bírálta élesen a szlovák futballt Pavel Halabrín.

„A fegyelmi bizottság döntései egy dologról győztek meg minket: akik a döntéseket hozzák, úgy döntenek, ahogy nekik megfelel. Szombaton pedig elolvashattam az újságban a fegyelmi bizottság elnökének a kijelentéseit, hogy van elég bizonyítékuk, és hiába is fellebbezünk, nem csökkentik a büntetéseket – folytatta Halabrín, aki a klub játékosait sem kímélte. – Abban, hogy így döntöttünk, önöknek is része van. A hozzáállásuk, az eredményeik nem hoztak örömöt a szurkolóknak.”

A klubelnök arra is kitért, hogy mit tapasztalt, miután bekerült a Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) végrehajtó bizottságába.

„Azt kellett látnom, hogy a hivatalnokok dirigálnak, és nem hallgatják meg azokat, akik a saját pénzüket adják a fociba. A végrehajtó bizottságban az aranyosmaróti Viliam Ondrejka mellett én vagyok az egyetlen, aki ellenvéleményt fogalmaz meg, mindenki más örül, hogy elmehet három hétre Franciaországba, és arra játszhat, hogy ért a futballhoz” – zárta mondandóját Halabrín, aki befejezi ténykedését az ÚLK elnökségében.

A Spartak Myjava vezetőedzőjét, Radványi Miklóst valósággal sokkolta a hír.

„Nagyon szép karácsonyi ajándék… Edzőként az ember fel van rá készülve, hogy bármikor megköszönhetik a munkáját, no de hogy kilép a bajnokságból a csapat?! Ez sokk. A Slovan elleni meccs után a vacsorán még arról beszélgettünk a klubelnökkel, hogy van-e kiszemelt játékosom az Ostravára távozó Stefan Pekár helyére.”

A Spartak Myjava 19 forduló után 7–5–7-es mérleggel, 19–21-es gólkülönbséggel, valamint 26 ponttal a hatodik helyen állt a 12 csapatos Fortuna Ligában – de januártól nem folytatja a szereplését.

Ivan Kozák, az ÚLK elnöke közleményben megerősítette, hogy ilyenkor a versenyszabályzat értelmében kell dönteni: „Ez azt jelenti, hogy a Myjava lesz a kieső, és a 2017–2018-as szezonban a klub bejelentkezhet a harmadosztályba. A tavaszi idényben a Fortuna Liga tizenegy csapattal folytatódna.”

A Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke, Ján Kovácik is megdöbbenéssel fogadta a myjavaiak bejelentését. „Nagyon sajnálom, hogy a Spartak Myjava vezetői a szezon közbeni kilépés mellett döntöttek. A további lépések az ÚLK hatáskörébe tartoznak. Ami a fegyelmi bizottságot illeti – ez egy független szerv, amelynek tevékenységébe senki sem szólhat bele, az elnök és a végrehajtó bizottság tagjai sem. A fegyelmi bizottság döntéseit a fellebbviteli bizottság vizsgálhatja felül, amely szintén független szerv, s amelynek döntései véglegesek” – olvasható Kovácik állásfoglalásában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik