Szimulálásért tíz perc kiállítás járhat

Vágólapra másolva!
2009.10.08. 16:14
Címkék
Nem mindennapi ötletekkel állt elő Jack Warner, a FIFA alelnöke a minap. A sportvezető egy londoni tárgyaláson ismertette javaslatait, amely szerint szimulálásért 10 perc kiállítás járna az adott játékosnak, 10-10 főre csökkentené a csapatok létszámát, valamint fizetési sapkát vezetne be, hogy ezzel egyenlítse ki az erőviszonyokat a gazdag és kevésbé gazdag klubok között.
Jack Warner érdekes ötletekkel állt elő (fotó: Action Images)
Jack Warner érdekes ötletekkel állt elő (fotó: Action Images)

Jack Warner a FIFA alelnöke és a CONCACAF elnöke nem mindennapi javaslattal állt elő a minap egy Londoni konferencián. Véleménye szerint a fociban változtatásokra van szükség, a játék a rögbi alapelveit követhetné, és sportszerűtlenség esetén az adott játékost 10 perces időszakos kiállításra kellene ítélni.

„A nézők nem színházi előadásért fizetnek, hanem futballmeccset akarnak látni. A FIFA-nak sokkal szigorúbbnak kellene lennie, ha egy játékos szimulál, állítsák ki tíz percre" – kezdte javaslatait az alelnök.

Warner azonban nem állt meg ennyinél, következő javaslatában arra tért ki, hogy ha a csapatok tíz a tíz ellen küzdenének a mérkőzéseken, a játék sokkal élvezhetőbb lenne, több gól esne.

A szokatlan ötletek mellett a sportvezető azonban több megfontolandó gondolatot is megfogalmazott, elsősorban azzal kapcsolatban, hogyan lehetne csökkenteni az egyre növekvő különbséget a nagyon gazdag és kevésbé gazdag klubok között.

„A fizetési sapka bevezetése épp azt a célt szolgálná, hogy némileg kiegyenlítődjön a küzdelem a klubok között. A kiscsapatok sosem fogják tudni megfizetni a sztárjátékosokat, és sosem tudnak a nagyok közelébe érni. Angliában már tíz éve négy csapat uralkodik, és ha nem teszünk valamit, ez már örökre így is marad" – mondta Warner.

A fizetési maximum elve mellett az alelnök egy igen érdekes ötlettel is előállt: az elgondolás szerint a FIFA-nak kötelezni kellene a klubokat, hogy árbevételük 10%-t fektessék be azokba az országokba, ahonnan idegenlégiósaik érkeznek, így biztosítva a „bázis" további fejlődését, valamint a kisebb futballpiacú országok könnyebb felemelkedését.

„Semmi értelme annak, hogy a futballban 500 éve ugyanazok a szabályok érvényesülnek. Épp ellenkezőleg, folyamatosan fejlesztenünk kellene" – hangzottak Warner szavai.

Ha nem is mindenben van igaza, egy-két ötletén mindenképp el lehetne gondolkozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik