Veszélyes kutyák, after shave és fűnyíró - a legfurcsább sérülések

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2010.04.26. 17:14
null
Steve Morrow sérülését a mellette álló csapattárs, Tony Adams okozta (Fotó: Action Images, archív)
Sérülések. Kellemetlen, fájdalmas, ám sajnálatos módon gyakori velejárói a sportnak, így a labdarúgásnak is. A nyári világbajnoksághoz közeledvén pedig alighanem egyre több különböző szerencsétlen esetről hallunk majd, amely miatt egy-egy futballistának még a vb-részvétele is veszélybe kerülhet. Sportlegek sorozatunkban két egymást követő részben is a sérülésekkel foglalkozunk. A mai összeállításban a legfurcsább körülmények között elszenvedett sérülések között szemezgettünk. Bár egyes történetek kimondottan szórakoztatóak, azért ne felejtsük el, a felsorolt esetek némelyike nemcsak kifejezetten fájdalmas következményekkel járt, hanem jelentősen befolyásolta a benne szereplő labdarúgók pályafutását is.

A HARAG ROSSZ TANÁCSADÓ

A fenti megállapítás Alex Stepney esetében is kiderült. A hetvenes években a Manchester United kapusaként egyszer olyan intenzitással üvöltött szerencsétlenkedő védőivel a Birmingham City ellen, hogy kiakadt az állkapcsa. 

A 2007-ben még Stuttgartban futballozó Mario Gomez pedig olyannyira dühös lett térdszalagsérülése miatt, hogy mérgében rácsapott az őt ápoló orvos táskájára, amely balszerencséjére fémből volt, így a kezét is „sikerült” eltörnie.

SÉRÜLÉSEK GÓLÖRÖM KÖVETKEZTÉBEN

Persze kellemesnek ígérkező  pillanatok is fájdalmas emlékekké válhatnak. Az Arsenalt erősítő  Steve Morrow győztes gólt szerzett az 1993-as Ligakupa-döntőben a Sheffield Wednesday ellen. Csapattársa, Tony Adams a lefújást követő  ünneplés során vállára kapta Morrow-t, ám véletlenül elejtette, a védő pedig kulcscsonttörést szenvedett az esés miatt, így a szezonban már nem léphetett pályára.

Perry Groves (szintén Arsenal) a cserék között üldögélve olyannyira megörült csapata góljának, hogy örömében felpattant, ám beverte a fejét a kispad tetejébe, és elveszítette eszméletét.

Ebből is látszik, a gólöröm nem veszélytelen dolog, Thierry Henry és Marco Tardelli is tapasztalta már, hogy milyen, amikor a szögletzászló képen találja az eksztázisban ünneplő embert. Shaun Goatert azért kellett lecserélni, mert a Manchester City játékosa Nicolas Anelka gólja felett érzett örömében elkezdte rugdosni az egyik reklámtáblát.

Az egyik leghírhedtebb és legszörnyűbb eset azonban Paulo Diogóé, aki a Servette játékosaként annyira megörült gólpasszának, hogy a kerítésre mászva ünnepelt, ám jegygyűrűje beakadt a rácsba, és amikor leugrott, ujjának egy része leszakadt. Ha ez nem lett volna elég, a játékvezető túlzott gólörömért sárga lapot adott neki, ráadásul hiába találták meg a hiányzó testrészt, az orvosok már nem tudták visszavarrni.

Szintén a gólöröm okozta az egyiptomi Amr Zaki sérülését: a csatár egy Omán elleni válogatott meccsen a gólszerzőt Abutrikát ünnepelte úgy, hogy a nyakába ugrott, csak éppen Abutrika hát mögül is felugrott egy csapattárs, aki Zaki arcába fejelt. A támadó sérülését hat öltéssel kellett összevarrni.

 AMR ZAKI SÉRÜLÉSE
 

Az argentin Martín Palermo 2001-ben úgy szenvedett sípcsonttörést a Villarreal játékosaként, hogy egy gólja után kiszaladt a szurkolók elé, akik örömükben ledöntötték az előttük álló betonfalat, ami ráesett a csatár lábára.

Végül egy magyar pályán megtörtént eset – bizonyára sokan emlékeznek Goran Kopunovicsra. A Ferencváros szerb csatára – aki BL-ben még gólt is lőtt a Real Madridnak a Bernabéu-stadionban – pályafutását egy Szuperkupa-döntőn kezdte a zöld-fehéreknél a Vác ellen a Népstadionban, amelyen egy gól után (amit nem ő lőtt) kiszaladt a nézőkhöz ünnepelni, felugrott a kerítésre, mert nem ismerte a magyar pályák állapotát. Az meg leszakadt alatta, aminek szalagszakadás és három hónap gipsz lett a következménye. (További önveszélyes gólörömökről a Sportlegek-sorozat egy korábbi részében olvashat.)  

VESZÉLYES ÁLLATOK

Több futballista is állatokkal való találkozás eredményeképp kényszerült hosszabb-rövidebb kihagyásra.

A Barnsleyt erősítő  Darren Barnard például kiskutyája vizeletén csúszott el konyhájában, melynek következtében elszakadt a térdszalagja, és öthónapos kihagyásra kényszerült.

Liam Lawrence (Stoke) átesett a kutyáján, a hatvanas évek végén egy németjuhász harapott bele a schalkés Friedel Rausch hátsójába a Dortmund elleni rangadó közben (!), míg a norvég Svein Gröndalennek azért kellett lemondania egy válogatott mérkőzést, mert kocogás közben összeütközött egy rénszarvassal.

Szegény Chic Brodie viszont még ennél is rosszabbul járt, a Brentford játékosa összeütközött egy pályára szaladó kutyával, és olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy be kellett fejeznie profi pályafutását. A kapus némi iróniával így kommentálta az esetet: „Lehet, hogy kiskutya volt, de higgyék el, nagyon kemény fából faragták."

BRODIE SÉRÜLÉSE
 

Franz Michelberger játékára aligha emlékeznek a Bayern München szurkolói, a csapat színeiben 1975-ben néhány bajnokin pályára lépő futballista egy tevének köszönheti, hogy nevét megőrizték a különböző források. A játékost a müncheniek izraeli edzőtáborában a csapat busza előtt egy teve nekilökte a lépcsőnek, Michelberger térdzúzódást szenvedett.

A fenti esetekkel szemben az indonéz Mistar története 1995-ben tragédiával végződött: egy megvadult disznóhorda rontott be a pályára, és halálra taposta az éppen ott tréningező labdarúgót. (További „állati történeteket” itt olvashat!)

HÁZTARTÁSI ÉS MÁS BALESETEK

Végül nézzünk néhány egészen elképesztő háztartási balesetet, melyek közül több súlyos következménnyel is járt, ugyanis az érintett játékos emiatt lemaradt egy-egy nagy nemzetközi tornáról.

Hihetetlen sérülést szenvedett a skót Rangers válogatott védője, Kirk Broadfoot, aki otthonában két tojást melegített mikrohullámú sütőben, melyek „rendeltetésszerűen" az arcába is robbantak – nem véletlenül nem ajánlják a tojásfőzést mikróban… A 24 éves hátvédet égési sérülésekkel kórházba szállították.

Szintén égési sérülést szenvedett Kevin Kyle, az ugyancsak skót Kilmarnock játékosára nyolc hónapos kisfia rúgott rá egy bögre forró vizet, amely az ágyékát találta el (kórház lett az eset vége).

A német Norbert Nigbur esete alighanem a sokat tapasztalt orvosokat is megdöbbentené: a Schalke válogatott kapusa a menyasszonyával vacsorázott egy étteremben, és amikor fel akart állni az asztaltól, azt vette észre, hogy nem tud: a térdszalagjai ülés közben elszakadtak. A kapus ezért lemaradt az NSZK győzelmével záruló 1980-as Európa-bajnokságról.

Leroy Lita a reggeli nyújtózkodás áldozata lett, David James és Rio Ferdinand pedig aközben sérült meg, hogy televíziózás közben a távkapcsolóért nyúlt. Charlie George-nak, az Arsenal legendájának hiányzik az egyik lábujja, az egykori támadó azt állítja, fűnyíróbalesetben veszítette el. Richard Wrightnak a Chelsea elleni FA-kupa-mérkőzés előtt fordult ki a bokája. Miközben egy lövés szállt a kapuja felé, ráesett a táblára, amely arra próbálta felhívni a játékosok figyelmét, hogy ne ott melegítsenek be.

RICHARD WRIGHT SÉRÜLÉSE
 

 

Santiago Canizaresnek azért kellett kihagynia a 2002-s világbajnokságot, mert szállodai szobájában a leejtett egy üveg after shave-et, és egy szilánk elvágta a lábát. Dave Beasant hasonlóképp dőlt ki, miután véletlenül levert egy szószos üveget, majd lábbal próbálta megakadályozni, hogy széttörjön.

A horvát válogatott Milan Rapaic esetébe még belegondolni is fájdalmas, a középpályásnak korábban azért kellett kihagynia a Hajduk Split idénynyitóját, mert a reptéren szemsérülést okozott magának beszállókártyájával.

A legnagyobb tanulsággal azonban Darius Vassell története szolgál, mely szerint a kezelést inkább hagyjuk az orvosokra. Az Aston Villa korábbi támadójának vérömleny keletkezett a nagylábujja alatt, és miután folyamatos nyomást érzett a testrésznél, úgy gondolta, „csináld magad műtéttel", pontosabban kézifúróval (!) próbál javítani állapotán. Ám csak rontott helyzetén, mivel elkapott egy fertőzést, így le kellett venni a körmét. 

 TOVÁBBI FURCSA SÉRÜLÉSEK, SZERENCSÉTLEN ESETEK
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik