Skócia: döntöttek a hitelezők, nincs többé Rangers FC

Vágólapra másolva!
2012.06.14. 13:41
null
„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel” – régen az Ibrox Stadiontól rettegtek az ellenfelek, ma a klub félhet a hamarosan kopogtató hitelezőktől (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Ma eldőlt a hosszú ideje agóniában lévő skót labdarúgóklub, a 140 éves Rangers FC sorsa: miután a hitelezők nemet mondtak az egyesület megmentésére irányuló terveknek, megkezdődhet a felszámolás.

 

Áruba bocsáthatják többek között a klubnak otthont adó Ibrox Stadiont, a közeli Albion parkolót, valamint a Murray Parkot is, az egyesület edzőközpontját.

A skót klub az adóhatóságnak 14 millió fonttal, míg a beszállítóknak, játékosoknak 75 millióval maradt adósa, utóbbiban büntetések és azok kamatai is szerepelnek. A CVA megmentési csomagjában 8.5 millió fontos ajánlat volt, ami kevésnek bizonyult. A hitelezők egy fontjukra kilenc pennyt kaptak volna vissza, ami több mint kilencven százalékos veszteséget jelent.

A CVA élén álló Charles Greennek azonban van B-terve is. Az általa vezetett konzorcium 5.5 millió fontért megvásárolja a klubot és az eszközöket, ennek szellemében a futball mégis megmaradna az Ibroxban. Az új klubnak már neve is van: The Rangers Football Club. Ez azonban számos egyéb problémát von maga után.

MENTŐÖVET NYÚJTANA A KORÁBBI MENEDZSER

Walter Smith, a Rangers korábbi menedzsere egy befektetőtársaság képviseletében jelezte, hogy felvásárolná a megszűnés előtt álló klubot. Smith 1991-től 1998-ig, majd 2007-től 2011-ig volt a Rangers menedzsere, s még hisz abban, hogy az utolsó utáni pillanatban beadott tervével megmentheti a patinás klubot.

Mivel az új egyesület nem tagja a Skót Premier League-nek (SPL) és a Skót Labdarúgó-szövetségnek (SFA) sem, így a többi érintettnek jóvá kell hagynia az indulását a bajnoki sorozatban. Ezt aligha lehet biztosra venni, még akkor is, ha a Rangers nélkül a skót futball messze nem azt az erőt képviseli, mint vele együtt.

Ezen túl nincs játékoskerete sem – a glasgow-i futballisták jelenleg szabadon igazolhatók, és vélhetően távoznak a nyáron, nem várják ki a bizonytalanság végét –, és azt aligha tűrik el a klubtól mások, hogy miközben továbbviszi a jogokat, a múlton, a tartozásokon nemes egyszerűséggel átlép.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik