Csődbiztost kér a Rangers, -10 pont, Celtic-arany jöhet

Vágólapra másolva!
2012.02.13. 18:04
null
Ennyire ritkán volt nehéz a helyzet az Ibroxban... (Fotók: Action Images)
Címkék
A skót élvonalbeli labdarúgó-bajnokság meghatározó csapata, a Rangers csődbiztos kinevezését kérte a klubhoz. Ha a patinás együttes valóban csődbiztosi felügyelet alá kerül, az tíz pont azonnali levonást és szinte biztos Celtic-aranyérmet jelent a helyi szabályok szerint.

 

A Rangers hétfőn Edinburghban nyújtotta be kérelmét a bírósághoz, ezzel írásban, hivatalosan kérte csődbiztosi felügyelet alá vételét. A csődbiztos(ok) kinevezését öt napon belül meg kell erősíteni, ha ez megtörténik, a Rangers automatikusan tízpontos büntetést kap a skót Premier League-től – ez a szokásos eljárás az ilyen esetekben egész Nagy-Britanniában. A BBC Sport tudósítása szerint a klub ügyvédei a Rangers vezetőinek kérésére nyújtották be a kérelmet. A klub jelezte, valószínűleg nem képes kifizetni adósságait.

Az ötvennégyszeres bajnok (ezzel világrekorder) glasgow-i csapat egy adóügyben bírósági döntésre vár, és úgy néz ki, negyvenkilencmillió fontos bírságot kell kifizetnie – így kerül sor a csődbiztos kinevezésére.

Az Egyesült Királyság vám- és adóhivatala adóelkerülés és adócsalás miatt jelentette fel a Rangerst. Álláspontjuk szerint a klub alkalmazottjai szerződtetésekor követett el adókihágásokat folytatólagosan, 2001 és 2010 között. A vámhivatal az elmaradt adóösszeget, késedelmi kamatot és bírságot összesen negyvenkilencmillió fontra (35 millió adó, 14 millió kamat és bírság) taksálja, ez pedig „halálos csapás” a Rangers számlájára.

A Rangers a következő öt napban még egyezkedhet az adóhivatallal az ügyben. A glasgow-i kékek – ha megkapják a kötelező levonást – tizennégy pontos hátrányba kerülnek ősi riválisukkal, a Celtickel szemben, tehát a skót bajnokság aranyérmese alighanem a katolikus csapat lesz.

A játékosok és klubalkalmazottak szerződése a csődbiztos kinevezése után is érvényes marad, de a biztos dönthet úgy, hogy módosítja azokat, ha a klub nem tudja fizetni a béreket. Amennyiben az érintettek ebbe nem mennek bele, akkor ők is a klub hitelezői lesznek. A klub működtetése érdekében a bajba került klub csődbiztosa eladhat játékosokat.

A skót Premier League történetében négy klub kért eddig csődvédelmet: a Motherwell (2002, az összes játékos távozott), a Dundee FC (2004, huszonöten vesztették el a munkájukat), a Livingston (2004, hét futballistának kellett mennie), illetve a Gretna (2008, a klub megszűnt). A Rangersnek további kellemetlen következmény lehet, hogy az UEFA a csődbiztos irányítása alatt álló kluboknak nem szokott licencet adni, így a skót klub nem indulhatna az európai kupaküzdelmekben.

A Rangers elnöke, Craig Whyte határozhat úgy is, hogy „bedönti” az 1873-ban alapított klubot, és ez a Rangers F. C. megszüntetését és egy új csapat létrehozását jelentené.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik