Skócia: a Celtic és a Rangers 9-ese is volt, most visszavonult

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.02.06. 19:12
null
Kenny Miller Rangers-mezben gólt ünnepel a Celtic ellen 2016-ban (Fotó: AFP)
Csütörtökön bejelentette visszavonulását a skót labdarúgás elmúlt két évtizedének egyik emblematikus figurája, Kenny Miller, aki elsősorban arról nevezetes, hogy ama nagyon kevesek egyike, akik a Celticben és a Rangersben is futballoztak.

 

Kenny Miller nyár óta a skót másodosztályú Partick Thistle játékosa volt, 32 tétmérkőzésen 10 gólt szerzett a glasgow-i csapatban, ám januárban közös elhatározásból szerződést bontottak – ezt a bejelentést követte most a 41. életévében járó támadó visszavonulásának híre.

„Karrierem messze meghaladta a várakozásaimat – olvasható Kenny Miller szigetországi portálokon megjelent közleményében. – Szeretném azt hinni, hogy minden fiatalnak példát mutattam, hogy ha minden edzésen és mérkőzésen a lehető legnagyobb erőbedobással dolgoznak, akkor a legmagasabb szintre is eljuthatnak. Lőttem gólt a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában és a válogatottban, futballista ennél többet nem kívánhat magának.”

Milleren kívül csupán négy olyan játékost tart nyilván a második világháború utáni skót futballtörténelem, aki az ősellenségnek számító két klub, a Celtic és a Rangers soraiban egyaránt megfordult. Olyat viszont csak egyet, aki a modern érában egynél többször tette meg a két glasgow-i rivális közötti utat: ez ő. (Korábban is csupán egyvalaki „tévelygett” ily módon, Tom Dunbar az 1890-es években).

A Hibernianből induló Miller 2000–2001-ben játszott először a Rangersben, majd az angol Wolverhampton (2001–2006) után a Celticbe tért haza (2006–2007). Következett a Derby County 2007–2008), majd ismét a Rangers (2007–2011).

„Külön köszönettel tartozom Donald Parknak, aki a Hibsnél a lehető legjobb nevelésben részesített, és Walter Smithnek, akinek volt bátorsága visszavinni a Rangershez. A legtöbb menedzser nemet mondott volna erre. Walter kellően fortélyos volt ahhoz, hogy kihozza belőlem azt az extra tíz százalékot, amelynek létezéséről fogalmam sem volt. Remélem, mindkettőjüket büszkévé tettem” – folytatódik Miller közleménye.

Miller a török Bursaspor, a Cardiff City és a kanadai Vancouver Whitecaps érintésével újra visszatért a Rangersbe (2014–2018), végül a Livingston, a Dundee és utolsó állomáshelye, a Partick következett.

Kenny Miller 2001 és 2013 között 69 mérkőzésen lépett pályára a skót válogatottban, 18 gólt szerzett.

Kenny Miller (jobbra) Celtic-mezben ünnepel BL-gólt 2006-ban (Fotó: AFP)
Kenny Miller (jobbra) Celtic-mezben ünnepel BL-gólt 2006-ban (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik