Sepsi: igazi népünnepélyt hozott a Dinamo elleni siker

Vágólapra másolva!
2018.05.01. 22:08
null
Igazi népünnepélyt hozott a Dinamo legyőzése (Fotó: Foter.ro)
Hétfő este történelmi győzelmet aratott a Sepsi OSK labdarúgócsapata a román bajnokság alsóházi rájátszásában a Dinamo Bucuresti ellen, korábban ugyanis még sohasem fordult elő, hogy jelentős fővárosi csapat ellen nyert volna.
Miriuta ragyogó Sepsit látott
„Láttam a mérkőzést, fantasztikus volt a hangulat. A Sepsi ragyogóan futballozott, jó néhány helyzetet kidolgozott, megérdemelten győzött az egyébként ugyancsak jól játszó bukarestiek ellen. Februárban távoztam a Dinamótól, azóta jelentősen átalakult a csapat, újabban sok fiatal kap lehetőséget” – nyilatkozta a Nemzeti Sport érdeklődésére Miriuta László, a Dinamo korábbi vezetőedzője.

Persze ez nem meglepő, hiszen a Dinamo vagy a Steaua (jelenlegi nevén FCSB) sohasem járt alacsonyabb osztályban, a 2011-ben alapított Sepsi OSK pedig most először jutott fel a legjobbak közé. A városnak korábban is volt csapata, sőt a Sepsiszentgyörgyi Textil a 1946–1947-es szezonban meg is nyerte a B-osztály I. csoportját, de végül a Ploiesti elérte, hogy újrajátszhassa a Poli Iasi ellen elvesztett találkozóját, és azt megnyerve megszerezte a feljutást érő csoportgyőzelmet.

A sepsiszentgyörgyi együttes 1955 és 1975 között a harmadosztályban szerepelt, a nyolcvanas években pár évet töltött a második vonalban, végül 2004-ben (immáron Olt FC néven) megszűnt.

2011 ÓTA TÖRETLEN A FEJLŐDÉS

Hét szűk esztendő után 2011-ben Diószegi László alapította meg a Sepsi OSK-t, amely 2012-ben megnyerte az ötödosztályt, 2014-ben a negyedosztályt, 2016-ban a harmadosztályt, az előző évadban pedig bár jócskán lemaradt a Juventus Bucuresti mögött, simán kiharcolta a feljutást a legjobbak közé.

A gyenge szezonkezdés miatt októberben távozott Valentin Suciu edző, akinek helyét Eugen Neagoe vette át. Az 50 éves szakember neve Magyarországon is ismerős lehet, hiszen 1993–1994 között a Vasasban, egy szezonnal később a Ferencvárosban futballozott – utóbbival bajnokságot, kupát és Szuperkupát is nyert. De megfordult a ciprusi Alki Larnacánál és az Omonia Nicosiánál, illetve otthon a Dinamo Bucuresti és az Universitatea Craiova csapatainál. Edzőként 2011–2014 között Victor Piturca segítőjeként dolgozott a román válogatottnál, majd egy évet a szaúdi al-Ittihadnál, azt követte az Arisz Limassol (2015–2016), a Nea Szalamisz (2016), illetve a Politehnica Iasi (2016–2017).

A szentgyörgyi csapat az alapszakaszban mindössze öt győzelmet elérve a 12. helyet szerezte meg, azaz az alsóházi rájátszásban folytathatta, ahol fél távnál, hét forduló után még veretlen, és négy ponttal megelőzi az osztályozós, illetve a jobbik kieső helyen álló vetélytársakat.

TÖRTÉNELMI SEPSI-SIKER

Ennek a szenzációs sorozatnak a legutóbbi állomása volt a hétfői, Dinamo Bucuresti elleni mérkőzés, amely 2–0-s hazai sikert hozott. A találkozó hőse a két gólt szerző francia-mali Ibrahima Tandia, no meg a parádésan védő, ziccereket is hárító Niczuly Roland volt. A Sepsi OSK ezzel történelmi tettet hajtott végre, hiszen először vert meg fővárosi topgárdát.

„Szenzációs hangulat volt a stadionban, azt is mondhatnám, hogy hátborzongatóan kellemes. A győzelem igazi népünnepélyt eredményezett, minden kocsma megtelt a meccs után. A Dinamo szurkolóit gyorsan és hatékonyan kiterelték a városból, így nem volt akadálya az ünneplésnek. Négyezer-háromszáz jegyet adhatunk el, de meg tudtunk volna tölteni egy tízezres stadiont is. Hogy senki se maradjon le a mérkőzésről, a főtéren egy kivetítőn is lehetett követni az összecsapást, ám sörözés nélkül, a csendőrség ugyanis megtiltotta az alkohol árusítását a környéken” – mesélte a Nemzeti Sport Online-nak Csinta Samu, a Sepsi OSK klubigazgatója (és a Nemzeti Sport publicistája).

CÉL A VERETLENSÉG MEGŐRZÉSE

Eugen Neagoe az összecsapást követően úgy fogalmazott, szeretné a bajnokságot veretlenül befejezni, és erre van is esély. „Úgy gondolom, hogy az alsóházi rájátszásban nekünk van a legjobb szurkolótáborunk, és ilyenkor sajnálom, hogy nem nagyobb a stadion, mert biztos vagyok benne, sokkal többen jönnének a mérkőzéseinkre. A győzelmünk teljes mértékben megérdemelt volt. Remélem, az élvonalban maradást úgy valósítjuk meg, hogy közben veretlenek maradunk” – nyilatkozta.

Eugen Neagoe sajnálta, hogy nem nagyobb a stadion (Fotó: Gsp.ro)
Eugen Neagoe sajnálta, hogy nem nagyobb a stadion (Fotó: Gsp.ro)

Csinta Samu elmondta, az alsóházi rájátszásból még hét találkozó van hátra, ebből négyszer hazai környezetben szerepelhetnek a sepsiszentgyörgyiek. „Nagyon kedvező pozícióban vagyunk, a kiesés elkerüléséért vívott harcban a közvetlen riválisok közül hárommal is otthon játszunk. Azt számoltuk, hogy ha ezeket a hatpontos meccseket hozzuk, már bennmaradunk. De meg tudom erősíteni az edzőnket: nem elképzelhetetlen, hogy veretlenül vívjuk meg a maradék mérkőzéseinket” – tette hozzá.

A SEPSI HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
Május 7., hétfő:

Sepsi–Concordia Chiajna
Május 12., szombat
Voluntari–Sepsi
Május 15., kedd
Sepsi–ACS Poli Timisoara
Május 19., szombat
Sepsi–Juventus Bucuresti
Május 23., szerda
Gaz Metan Medias–Sepsi
Május 27., vasárnap
Sepsi–Botosani
Június 2., szombat
Dinamo Bucuresti–Sepsi

A ROMÁN LIGA 1 ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁSÁNAK ÁLLÁSA
1. Dinamo Bucuresti
75

2
13–7 +6
35
2. Botosani
7
2
3
2
5–5 0
29
3. Sepsi OSK
7
3
4
0
13–8 +5
23
4. Gaz Metan Medias
7
4
1
2
11–9 +2
21
5. Voluntari
7
2
1
4
7–10
–3
21
6. ACS Poli
7
1
2
4
4–7 –3
19
7. Concordia Chiajna
7
1
2
4
5–9 –4
19
8. Juventus Bucuresti
7
3
1
3
5–8 –3
16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik