HIRDETÉS
BABJÁK BENCE (Santos) 2018.07.25 13:59 Frissítve: 2018.07.25 14:52

Santos királyát még Neymar sem taszíthatja le a trónról

Bár a milliók által bálványozott Neymar is éveket játszott a Santosban, a várost, valamint az egyesületet a többség továbbra is Pelével azonosítja.

Jellemző kép… Nemhogy az ellenfelei, időnként a saját csapattársai sem tudták, hogy a következő pillanatban milyen megoldást választ Pelé – csak lesték a könnyed mozdulatait (Fotó: AFP)

A legtalálóbban talán Carlos Drummond de Andrade, az egyik leghíresebb brazil költő fogalmazta meg, miért lehetetlen utolérni a Santos FC halhatatlan ikonját. A dél-amerikai poéta a Jornal do Brasil nevű folyóirat 1969. november 28-i számában vetette papírra gondolatait: „Az igazán nehéz, embert próbáló feladat nem az, hogy valaki ezer gólt szerezzen, mint Pelé. A legnagyobb kihívás, hogy valaki egyetlenegyszer úgy találjon a hálóba, ahogyan Pelé szokott."

KÖTELEZŐ FUTSAL

Bár a Pelé által meghódított csúcsoktól egyelőre mérföldek választják el Neymart, kétségtelenül a PSG támadója a jelenkori brazil futball leghíresebb alakja. Kiszámíthatatlan cseleiért, pimasz megoldásaiért milliók rajonganak, korábbi futsaledzője pedig elárulta, már gyerekként is imádott trükközni.
„Hétéves kora óta rendszeresen futballozott, az edzéseken gyakorolt cseleket a meccseken is bevetette – mondta a lapunk kérdéseire e-mailben válaszoló Emerson Ballio, aki a Santos futsalcsapatánál volt Neymar edzője. – Ugyanakkor sohasem öncélúan szórakoztatta magát, azért húzogatott, hogy a csapatnak helyzetet teremtsen. Már egészen fiatalon kiemelkedő tehetségnek számított, hetente kétszer-háromszor edzett a futsalcsapattal, és heti két meccset játszott teremben. Azért tartottuk fontosnak, hogy más környezetben is találkozzon a labdával, mert ebben a műfajban kis területen kell gyors döntéseket hozni, ami fejleszti a játékosok technikai képzettségét. Erről az ösvényről most sem tértünk le, tizenhárom éves kor felett minden labdarúgó képzésében szerepel a futsal."

 

Az idézet a Santos északi részén fekvő Pelé Múzeumban olvasható, a négyszintes kiállítás méltó a háromszoros világbajnok pályafutásához. A földszinti soron haladva időrendben követhető nyomon a csillag életútja kivételes relikviákkal. Az üveggel védett vitrinben többek között az a fából készült cipőpucoló-doboz is fellelhető, amelynek köszönhetően életében először jutott némi fizetséghez, nem sokkal odébb pedig zoknikból gyúrt aprócska labda látható, mellette a kiegészítő szöveg: gyerekként az iskola látogatása helyett inkább ezt rugdosta barátaival.

Az első amatőr szerződés, a különböző világversenyeken viselt kopott stoplisok, a korabeli bőröndök és a fényesen csillogó trófeák mellett arról is megbizonyosodhattunk, hogy a politika már a huszadik század derekán sem viseltetett közömbösen a sport iránt. Az 1965-ben készült képen a beszappanozott, vélhetően a zuhany alól kirángatott klasszisnak az Egyesült Államok akkori szenátora, a később a bátyjához hasonlóan merényletben elhunyt Robert F. Kennedy gratulált a Szovjetunió elleni 2:2-es döntetlen után. A földszint feletti négy emelet annak a négy világbajnokságnak állít tematikus emléket, amelyeken a Fekete Gyöngyszem pályára lépett, és amelyek közül három arannyal végződött – többek között ezért is számít mércének, egyben utolérhetetlen (fél)istennek a jelenkori labdarúgók előtt. Pedig újabb és újabb tehetségek tűnnek fel a kimeríthetetlen kincsesbányaként aposztrofált brazil futballban, ám a trón ostromlói rendre elbuknak. A fiatalon „új Pelének" kikiáltott játékosok közül senki sem tudta túlnőni a Santos legendáját.

A legújabb trónkövetelő, Neymar sem, aki szintén a fekete-fehér színekben játszó brazil csapatban kezdte a karrierjét, és bár jelenleg a csapból is ő folyik szülőhazájában, ez sokkal inkább a közösségi média térhódításának, nem pedig a legendás előd sikeres túlszárnyalásának köszönhető.

Háromszor (1958, 1962, 1970) nyert világbajnokságot a labdarúgás királya (Fotó: AFP)
LÁTOGATÁS A FEHÉR HÁZBAN

A Santos múzeumában rövid, de annál frappánsabb idézet olvasható Ronald Reagantől (balra), az Egyesült Államok korábbi elnökétől, aki így köszöntötte a Fehér Házba látogató háromszoros brazil világbajnokot: „Örülök, hogy megismerhetem. Én az Egyesült Államok elnöke vagyok. Magának nem kell bemutatkoznia, mert a világon mindenki tudja, hogy kicsoda Pelé."

Ezt a Folha de Sao Paulo korábbi újságírója is megerősítette, ám mivel jelenleg a világ egyik legnagyobb televíziós társasága, a Tv Globo sportrovatánál dolgozik, szerződése szerint nem nyilatkozhatna lapunknak, ezért neve elhallgatását kérte. Annyit viszont elárult, hogy az országban a Santosról és a futballról elsőként mindenkinek Pelé jut eszébe, a nemzet szemében ő emelte a brazil futballt a világ fölé, a neve egybeforrt a klubéval, míg Neymar a távozásával keserédes érzéseket hagyott a szurkolókban. Különösen azután, hogy kiderült, a 2011-ben aláírt előszerződéssel már akkor elkötelezte magát az FC Barcelonához, amikor még a Santosban szerepelt.

Pelé fölényéről az egyesület múzeumában is megbizonyosodhattunk: amíg Neymarnak fémből készült, gólörömöt imitáló szobor, valamint egy vitrin jutott, a 77 esztendős legenda szinte a tárlat összes pontjáról visszaköszön. A trófeák és érmek között egyébként Puskás Ferenc is megelevenedik, egyfelől a 2011-ben Neymarnak átadott Puskás-díj kapcsán, másrészről egy idézet által. A Honvéd, valamint a Real Madrid korábbi klasszisa annak idején így nyilatkozott: „Számomra minden idők legjobb labdarúgója Alfredo Di Stéfano volt. Pelét nem vagyok hajlandó labdarúgónak nevezni. Ő sokkal több volt annál."

Puskás Ferenc állításait pedig nincs értelme kétségbe vonni.

A Pelé-múzeum aulája
Pelé cipője az 1960-as évekből
A zoknikból gyúrt labda
Az egyik Pelé-szobor
Pelé trófeagyűjteménye
2019.01.13 17:07:33

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. A 31 éves Fabregas mellett egy 36 esztendős bekk és egy harmincas szűrő is érkezett.

2019.01.14 09:37:11

Minden más foci BABJÁK BENCE

Lőw Zsolt szerint a PSG csillaga hosszú időre kisajátíthatja az Aranylabdát.