Salzburg: „Nem kell szépelegni, csak a győzelem számít!”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.07. 16:13
null
A Red Bull Salzburg edzőközpontja (Fotó: skyscrapercity.com)
Szeptemberben adták át a Red Bull Salzburg 60 millió euróból épült, a világon is egyedülálló akadémiáját, ahová a nyitás után két héttel ellátogatott Molnár Mátyás és a „Grund felsőfokon” stábja. Toni Polsterrel is találkoztak, aki azt mondta el, hogy a labdarúgásban csak a győzelem számít.

Mintegy két hete adták át a Red Bull Salzburg 60 millió eurós akadémiáját, amelyben öt szabadtéri és egy fedett nagypályás edzőpálya, hat mini laboratórium, konditermek, medencék, tornacsarnokok, hokipályák, előadótermek, videoelemző-szobák találhatóak. A világon egyedülálló létesítménybe 15 évesen lehet bekerülni, és egész Ausztriában keresik a tehetségeket.

„Azt szeretnénk, ha az akadémiánk az egész osztrák futball színvonalát megemelné. Ha az általunk nevelt játékos esetleg nem fér be az első csapatunkba, akkor egy másik osztrák első osztályú klubhoz küldjük. Így segítjük őt és az osztrák labdarúgást is” – árulta el Ernst Tanner, az akadémia igazgatója.

Azt azért elmondta, hogy az U18-as csapattól felfelé már külföldről is igazolnak. Lőw Zsolt, a Red Bull Salzburg másodedzője is megerősíti, hogy a klub az osztrák sport felemelkedéséért is dolgozik: „A Red Bull tulajdonosának, Mateschitz úrnak kimondott kérése, hogy az osztrák sportot szeretné fejleszteni. Nagyon szívesen lát minél több osztrák sportolót, a mi esetünkben pedig labdarúgót a Red Bull csapatainál, legyen az utánpótlás-együttes vagy felnőtt csapat. Így mi is arra törekszünk, hogy amennyire lehet, merítsük ki az osztrák piacot.”

Az osztrák válogatott egykori sztárja, Toni Polster a Wiener Viktoriánál foglalkozik gyerekekkel. Mint mondja, a bevándorlók gyermekei gyakran harapósabbak, mint a helyi fiatalok, nem véletlen, hogy olyan sok külföldi nevű játékos szerepel a nemzeti csapatban. Szerinte a labdarúgásban csak a minőség és nem a mennyiség számít. „A legjobbaknak kell játszaniuk. Ha valaki kövér, ne játsszon, inkább fogyjon le! Ha nem tehetséges, jöjjön vissza egy év múlva, közben pedig focizzon, focizzon, focizzon, tanuljon és gyakoroljon! Nem kell szépelegni, a sportban csak a győzelem számít” – nyilatkozta az osztrák válogatott egykori sztárja.

A „Grund felsőfokon” kedd esti adása salzburgiak és a Wiener Viktoria mellett az osztrák szövetség, a Rapid Wien és a St. Pölten rendszerét mutatja be. A dokumentumsorozatot követő „Sportgazdaság Extra” vendége lesz Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője, Török Gábor, politológus, Nyilasi Tibor, az Austria Wien egykori játékosa és Molnár Mátyás, a „Grund felsőfokon” utazó riportere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik