Rossz sorozat végére tett pontot Egyiptom

Vágólapra másolva!
2010.01.12. 19:00
null
A címvédő Egyiptom jól kezdte a tornát (fotó: Action Images)
Egyiptom együttese jól kezdett a labdarúgó Afrika-kupán, miután a C-csoport nyitó mérkőzésén 3–1-re verte meg Nigériát. Az észak-afrikai együttes 1977 után verte meg újra jelenlegi ellenfelét.

 

Az Afrika-kupa harmadik napján bemutatkozott a címvédő Egyiptom együttese is. Az észak-afrikaiak a vb-selejtezőn elbuktak Algériával szemben, így a kontinenstornán szerették volna feledtetni ezt a csalódást.

Az egyiptomiak ellenfele Nigéria volt, amelyet hosszú ideje, egészen pontosan 1977 októberében vertek meg utoljára. Hasszan Sehata együttese jobban is kezdett, az ötödik percben Mohamed Zidan nagy lövése csak kevéssel kerülte el a kaput.

Míg itt kimaradt a helyzet, addig a másik oldalon Nigéria nem tette meg ezt a szívességet: Chinedu Obasi kapott labdát a jobbösszekötő helyén, majd ballal hatalmas gólt ragasztott a jobb sarokba. Érdekesség, hogy Obasi a keretbe is csak az utolsó pillanatban került be.

A nigériai csapat feldobta a gól, több veszélyes támadást is vezettek, majd kezezés miatt két tizenegyest is számon kértek a mauritiusi játékvezetőn – mindhiába.

A nigériai fölény ellenére a 34. percben a címvédő egyenlíteni tudott: Emad Moteab kapott egy remek kiugratást, kicselezte a kapujából messze kifutó Vincent Enyeamát, majd a hálóba helyezett. A félidőre 1–1-es döntetlennel vonultak a csapatok.

Szünet után a nyolcadik kontinenstornájára benevezett Ahmed Hasszan nagy pillanata következett: a már Zidannak is gólpasszt adó játékos ezúttal visszakapta a kölcsönt, 27 méterről, a jobbösszekötő helyéről hatalmas lövést eresztett meg, a labda megpattant Taiwón, és Enyeamát becsapva a jobb sarokba vágódott. Sőt, a 60. percben növelhette volna az előnyét Egyiptom, ám az óriási helyzetbe kerülő Moteab a léc fölé bombázott, majd Zidan remek szabadrúgását hárította bravúrral a kapus.

Bár Nigériát szorította az idő, Obafemi Martinst nem cserélte be a szövetségi kapitány. Igaz, a támadó sérüléssel bajlódott, ezért is maradt ki a kezdőből. Nwankwo Kanu azonban az utolsó bő tíz percre beállt, de nem tudott segíteni csapatán. Sőt, a 87. percben a csereként Mohamed Nagui Geddo 18 méteres remek lövése végleg eldöntött mindent.

Egyiptom 32 év után verte meg újra Nigériát.

 A TALÁLKOZÓ GÓLJAI VIDEÓN
 
VOLT HONVÉDOS GÓLJA SEGÍTETTE MOZAMBIKOT

Kétgólos hátrányból felállva harcolt ki 2–2-es döntetlent Mozambik Benin ellen a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján.

 

A beniniek Omoyotossi tizenegyesével és Khan öngóljával 18 perc alatt elhúztak 2–0-ra, de Djidonou kapus két hibája után egyenlíteni tudott Mozambik.


A 29. percben a kapuvédő rossz kifutása után az exkispesti Miro fejelt a hálóba, az 55. percben pedig Djidonou teljesen érthetetlen kifutása és egy gyors bedobás után Goncalves egyenlített. A mozambiki csapatban 82 percet kapott a Bp. Honvéd légiósa, Genito.

 AFRIKA-KUPA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Egyiptom–Nigéria 3–1 (Motaeb 34., A. Hasszan 54., Geddo 87., ill. Obasi 12.)
Mozambik–Benin 2–2 (Miro 29., Goncalves 55., ill. Omoyotossi 14. - 11-esből, Khan 18. - öngól)

 

AZ ÁLLÁS
1. Egyiptom 1 1 3−1 3
2. Benin 1 1 2−2 1
Mozambik 1 1 2−2 1
4. Nigéria 1 1 1−3 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik