Román Kupa: döntésképtelen a szövetség a döntő előtt a Sepsi ügyében

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 12:36
null
Nem tudja vagy nem akarja elárulni a Román Labdarúgó-szövetség, hogy szerepelhet-e a Román Kupa szerda esti döntőjében Fülöp István (Fotó: facebook.com/osksepsi)
Nem tudja vagy nem akarja elárulni a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), hogy szerepelhet-e a Román Kupa szerda esti döntőjében Fülöp István, a Sepsi OSK középpályása. A szentgyörgyi klub hivatalos kérdést is intézett a FRF versenyosztályához az ügyben, ám hivatalos választ még a finálé délelőttjén sem kapott.

 

Az ügy hátterében a FRF szabályzatai közti eltérés áll, amely miatt a Dinamo is megóvta a FCSB elleni elődöntő első mérkőzésének eredményét. Az általános versenyszabályzat szerint ugyanis a Román Kupában a főtábla (azaz a legjobb 32 csapat) küzdelmeinek elindulása előtt törlődnek az addig megszerzett sárga lapok, míg a fegyelmi szabályzat szerint csak a nyolcaddöntőktől. Fülöp István az Astra Giurgiu elleni nyolcaddöntőben (4–2) és a Poli Iasi elleni elődöntő visszavágóján (3–0) kapott sárga lapot – így a versenyszabályzat szerint nem, a fegyelmi szabályzat szerint viszont játszhatna a FCSB ellen.

A bukaresti csapat hasonló helyzetben pályára küldte Andrei Vladot a Dinamo elleni elődöntő első meccsén (3-0), pedig a kapus a nyolcad- és negyeddöntőben is kapott sárga lapot. A Dinamo óvott, de formai hiba miatt a fegyelmi bizottság nem is tárgyalta az esetet, majd a hét elején fellebbviteli bizottság is elutasította az óvást. A Dinamo ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz akar fordulni az ügyben, miközben a FRF állaspontja szerint nincs igaza, mert ilyen eltérések esetén a fegyelmi szabályzatban foglaltak a döntőek.

Ugyanígy, a nyolcad- és negyeddöntőben is sárgalapos Rasíd Buhenna is játszott a Sepsinél a Poli elleni első meccsen, de a jászvásári klub nem óvott, inkább kivárta a Dinamo ügyének alakulását.

A Nemzeti Sport megkeresésére Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója megerősítette, hogy a FRF sem emailben, sem telefonon feltett kérdésükre nem hajlandó hivatalos választ adni.

„Röhej az egész, csak vonogatják a vállukat. Ha használjuk Fülöpöt, a FCSB nem óvhat, mert azzal saját magának is árt” – nyilatkozta Hadnagy, aki szerint a szentgyörgyi klub még nem döntött az ügyben, de valószínűleg óvatosságból nem nevezik Fülöp Istvánt a döntőre.

„Mert még képesek, és elveszik tőlünk a kupát, ha megnyerjük” – tette hozzá Hadnagy Attila.

ROMÁN KUPA, DÖNTŐ  
Sepsi OSK–FCSB
 Ploiesti,
Ilie Oana Stadion, 19   (tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
A várható kezdőcsapatok
Sepsi:
  Niczuly – Dimitrov, Buhenna, Tincu, Stefan – Kovács L., Achahbar, Vasvari – Carnat, Safranko, Sefanescu.  Vezetőedző:   Leo Grozavu
 FCSB:  Vlad – Cretu, Miron, Cristea, Pantiru – Olaru, Popescu, Tanase – Man, Petre, Coma.  Vezetőedző: Anton Petrea

ÚT A DÖNTŐIG 
 A legjobb 16 közé jutásért     

Ripensia (II.)–Sepsi OSK 1–4 (1–3)
Metaloglobus Bucuresti (II.)–FCSB 0–2 (0–2)
Nyolcaddöntő     
Sepsi OSK–Astra Giurgiu 4–2 (2–1)
Universitatea Cluj (II.)–FCSB 0–1 (0–1)
 Negyeddöntő     
Petrolul Ploiesti (II.)–Sepsi OSK 0–1 (0–1)
FC Hermannstadt–FCSB 1–2 (0–0)
 Elődöntő     
Sepsi OSK–Poli Iasi 5–1 (1–1)
Poli Iasi–Sepsi OSK 0–3 (0–1)
Dinamo–FCSB 0–3 (0–1)
FCSB–Dinamo 1–0 (1–0)

SEPSI OSK – JÁTÉKOSKISOKOS
NICZULY Roland. A 25 éves kézdivásárhelyi kapus a keret legrégebbi tagja, a Liga 2-ben is ő védett, rúgótechnikája kiemelkedő a román élvonalban.
Radoszlav DIMITROV. A háromszoros bolgár válogatott jobbhátvéd 2018-ban nyert kupát a Craiovával. A Sepsi egyik legegyenletesebben teljesítő játékosa.
Rasid BUHENNA. A francia-algériai játékos a csapat legjobb belső védője, még László Csaba hozta magával a Dundee Unitedtől. Néhány hete ő a csapatkapitány.
Razvan TINCU.  Hiába van 211 mérkőzése a Liga 1-ben, a 33 éves középhátvéd a Sepsi Achilles-sarka: három kiállítás és két öngól mellett rengeteg egyéb hibája is volt.
Florin STEFAN. Az U21-es Eb-elődöntős balhátvéd tavaly a román felnőttválogatottban is bemutatkozott. A Sepsi legpiacképesebb játékosa remek formában van.
Anass ACHAHBAR. A holland támadóként lett U17-es Eb-győztes 2011-ben, de a Sepsinél a középpályán számítanak rá. Három gólt szerzett az elődöntő két meccsén.
Gabriel VASVARI. A középpályás 235 első ligás meccsével a csapat legtapasztaltabb játékosa, labdaszerzésben és támadásépítésben is hasznos.
FÜLÖP István. A csapat esze, aki tavaly sokat kihagyott egy súlyos térdsérülés után, ám a kényszerszünet alatt visszanyerte régi formáját.
 Nicolae CARNAT. A Wolverhampton akadémiáján nevelkedő gyulafehérvári szélső a két kötelező U21-es játékos egyike, centerként vagy jobbhátvédként is elboldogul.
Pavol SAFRANKO.  A Sepsi első számú centere szintén László Csabával érkezett, kilenc gólnál jár a szlovák támadó.
Marius STEFANESCU. A tavaly még Kézdivásárhelyen, a Liga 3-ban játszó szélső szintén az ifiszabálynak köszönheti játékperceit, rendkívül gyors.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik