Roberto Carlos befejezi, de egy életre az Anzsié

Vágólapra másolva!
2012.01.30. 10:34
null
Roberto Carlos befejezi a karrierjét (Fotó: Action Images – archív)
A spanyol Marca sportnapilap hétfői számában megjelent interjúban bejelentette visszavonulását Roberto Carlos. A 38 éves brazil balhátvéd vezetőként továbbra is utolsó profi csapata, az orosz Anzsi Mahacskala alkalmazottja marad, és ezt az évet még valószínűleg végigjátssza.

Roberto Carlos imádja Madridot: a 38 éves brazil játékos korábban többször elmondta, a spanyol főváros és Moszkva között éli majd életét labdarúgó-pályafutása befejezése után. A nagyszerű balszélső a napokban Madridban járt, és a Marca sportnapilap újságírójának elárulta, ez az utolsó éve profi futballistaként – de az Anzsi Mahacskalát utána sem hagyja el.

NÉVJEGY
ROBERTO CARLOS DA SILVA
Született: 1973. április 10., Garca (Sao Paulo)
Állampolgársága: brazil
Magassága/testsúlya: 168 cm/70 kg
Posztja: balhátvéd
Válogatottságainak/góljainak száma: 125/11
Klubjai: Uniao Sao Joao (1990–1992), Palmeiras (1993–1995), Internazionale (1995–1996), Real Madrid (1996–2007), Fenerbahce (2007–2009), Corinthians (2010–2011), Anzsi Mahacskala (2011–)
Legnagyobb sikerei: világbajnok (2002), világbajnoki ezüstérmes (1998), 2x Copa América-győztes (1997, 1999), Konföderációs Kupa-győztes (1997), olimpiai bronzérmes (1996), 3x BL-győztes (1998, 2000, 2002), 2x Világkupa-győztes (1999, 2002), Európai Szuperkupa-győztes (2002), 2x brazil bajnok (1993, 1994), 4x spanyol bajnok (1997, 2001, 2003, 2007), 2x Sao Paulo állam bajnoka (1993, 1994), 3x spanyol Szuperkupa-győztes (1997, 2001, 2003), a Rio–Sao Paulo torna gyôztese (1993), 2x török Szuperkupa-győztes (2007, 2009)

„A szerződésem az Anzsi játékosaként kétezer-tizenhárom júniusáig szól, de decemberben lehetőségem nyílik abbahagyni a játékot. Ezután is a klubnál folytatom Szulejman Kerimov elnök segítőjeként, mivel vele életre szóló szerződésem van. Megkért, hogy segítsek kialakítani a klub struktúráját a következő tíz évre” – mondta Roberto Carlos, akitől a Marca újságírója megkérdezte: ez azt jelenti, hogy már eldöntötte, befejezi pályafutását?

„Igen, abbahagyom. Eljött az ideje, hogy a szögre akasszam a stoplist. Már hosszú évek óta vagyok futballista. Azt hiszem, hogy a testem már nem bírja tovább a fizikai megterhelést, a sok utazást, a szállodákat… Tizenhét éve vagyok profi, de már huszonkét esztendeje rohangálok a pályákon. Ez az utolsó évem.”

A brazil válogatottal 2002-ben világbajnoki címet szerző balszélső, aki pályafutása legsikeresebb időszakát a Real Madridnál töltötte, már hosszú ideje tervezi, hogy befejezi karrierjét.

„Minden labdarúgónak, aki betölti a harmincötödik-harminchatodik életévét, fel kell készülnie arra, hogy abbahagyja. Egy ideje már készülök a befejezésre. Nem sajnálom, hogy eljött ez az idő, mivel rengeteget kaptam a futballtól. Az Anzsi bízott bennem, hogy segítsek egy jó csapatot építeni, amely a legjobbak között akar lenni kiváló struktúrával, és egy olyan tulajdonossal, akinek a rendelkezésére állnak a célok eléréshez szükséges eszközök” – mondta Roberto Carlos.

„Mindent megtettem, amit a sportkarrierem során tennem kellett. Most pedig másféle szerepem van, amely közelebb áll az irányításhoz. Nem sérülés miatt hagyom abba. Boldogan fejezem be. Úgy látom, hogy a sportkarrierem teljes volt. Megfordultam a Palmeirasban, az Interben, a Real Madridban… Mindent megéltem, amit játékosként meg kellett élnem. Most szeretnék pihenni, és egy kicsit többet foglalkozni a családommal.”

„AZ ANZSI MÉG MESSIT IS MEG TUDNÁ VENNI”
Roberto Carlos elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy egy nap visszatér a Real Madridhoz, de „az elkövetkezendő tíz-tizenöt-húsz-huszonöt évben az Anzsinál maradok. Soha nem mondom, hogy egy nap nem fogok a Real Madridnál dolgozni, de most Szulejman Kerimov oldalán az Anzsi növekedéséért fáradozom. Lenyűgöz, ahogy ez az ember bízik bennem, és úgy bánik velem, mint a családjával. Nem hagyom el. Ha ő azt mondta, hogy az Anzsiból európai topcsapatot akar építeni, és én legyek az oldalán, akkor megpróbáljuk. Szulejman számára nincsenek határok. Nagyon intelligens ember, és tudja, hogy játékosokat kell igazolni a sikerekhez. Szeretnénk bajnokcsapatot építeni. Ha a Barcelona eladná, meg tudná venni Messit. Nem okozna gondot kifizetni a kivásárlási árát. Van pénze megvenni Messit, vagy bárkit, akit akar, de ez nem csak pénzkérdés, hanem lelkesedés egy fontos projekt megvalósításáért."

Roberto Carlos elmondta, azért válhatott kiváló balszélsővé, mert nagyszerű futballistákkal játszott együtt, mint „Zidane, Ronaldo, Seedorf, Casillas, Raúl vagy Hierro". A félelmetesen erős szabadrúgásairól is ismertté vált játékos kijelentette, a Real Madridnak köszönheti a sikereit, és mindig is a klub szurkolója marad, legjobb edzőiének pedig Vicente del Bosquét és Fabio Capellót tartja.

„Két gólomra vagyok a legbüszkébb. Az egyik, amelyet a mini világbajnokságon szereztem Franciaország ellen. Fantasztikus ívet írt le a labda. A másikat a Real Madridban szereztem: a Tenerife ellen a szögletzászló közeléből találtam be."

A brazil játékosnak úttörő szerepe volt a szélső védők szerepkörének átalakulásában: mint elmondta, eleinte sok kritikát is kapott, hogy gyakran az ellenfél tizenhatosának bal oldalánál bukkant fel, de Zinedine Zidane kiállt mellette.

„Azt gondolom, Cafú és én kezdtük el bemutatni, hogy a szélső védőknek nem csak védekezniük kell. Sokat támadtunk, de kaptunk is kritikát ezért. Azt mondták, hogy középpályást kellett a helyemre küldeni, hogy befoltozza az általam hagyott réseket. De Zidane maga mellett akart tudni, azt mondta, hogy velem tudott a legjobban összejátszani, nagyon jól megértettük egymást. Ha bántottak minket, Zizou és én elrendeztük a dolgokat."

ROBERTO CARLOS KÉT KEDVENC GÓLJA

A Tenerife ellen


Franciaország kapujába


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik