HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2012.02.14 11:12 Frissítve: 2014.04.18 01:01

Rangers: a csődbiztossal a -10 pont is biztos, nem jöhetnek új játékosok

A skót labdarúgó Premier League hivatalos közleményben tudatta, hogy milyen szankciókat alkalmaz a hétfőn csődbiztos kinevezését kérő Rangersszel szemben. A Rangers kedd délután hivatalosan is tudatta, hogy csődbiztos veszi át a klub irányítását, így azonnal tízpontos levonásban részesült.

A Nagy-Britanniában szokásos, csődbiztos kinevezéséért „járó" tízpontos levonás mellett a Rangers nem regisztráltathat és nem nevezhet be új játékosokat. A szankciók csak a csődbiztos hivatalos kinevezésének pillanatában léptek életbe. A liga jelezte: minél hamarabb egyeztetni kíván a csődbiztossal vagy csődbiztosokkal. Ha a klub még mindig csődeljárás alatt lesz a 2012–2013-as skót bajnokság kezdetén, akkor a Rangerstől tíz pontot levonnak abban az idényben is.

A Rangerstől adócsalás miatt 49 millió fontot követelő adó- és vámhivatal a brit sportminiszter, Shona Robinson szerint tárgyal a Rangersszel egy elfogadható megoldásról.

„A Rangers a skót futball nemzeti értéke, így a mi érdekeink is azt diktálják, hogy meg tudjanak egyezni az adóhivatallal, és talpon tudjanak maradni" – mondta.

A Rangers-elnök Craig Whyte – akit a drukkerek kifütyültek, több volt klubvezetőtől pedig súlyos kritikát kapott – elismerte, nagyon kevés az esély a megállapodásra az adóhivatallal. Tájékoztatása szerint a klub deficitje évenként tízmillió font, ami még inkább nehezíti a helyzetet, ráadásul a kifizetendő összeg tovább nőhet, akár hetvenötmillió fontra is.

A csődbiztos belátása szerint adhatja el a klub értékeit – játékosoktól az edzőközpontig –, hogy biztosítsa a glasgow-i egylet fennmaradását. A klub rendkívül magas eszmei értékét és hagyományos sikerességét tekintve nagyon meglepő lenne, ha a Rangers a megszűnés szélére kerülne, de egy csődbiztosi irányítás is fájdalmas következményekkel járhat: a keret minden bizonnyal nagyon meggyengül, létesítmények eladására kényszerülhetnek, ráadásul az UEFA sem ad licencet, így a 2012–2013-as szezonra az európai kupaszereplés és az ezzel járó bevétel is „ugrik".

A Rangerstől 49 millió fontot követelő adó- és vámhivatal kérvényt nyújtott be saját csődbiztos delegálására, de ezt az edinburghi bíróság elutasította. A Rangers csődbiztosa a londoni Duff and Phelps cég képviselője lesz, feladata a glasgow-i klub működtetésének biztosítása, illetve az adósságok visszafizetése.

2019.02.15 14:44:15

Minden más foci nemzetisport.hu

A most 27 éves futballistának egy napon belül két gyermeke született – két különböző nőtől.

2019.02.15 08:07:12

Minden más foci VOLESZÁK GÁBOR

A 2014-es év legjobb női labdarúgójának célja, hogy a májusi BL-döntőre megtöltsék a Groupama Arénát.

2019.02.11 17:53:30

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Világunk futballszemmel: a nagy fotógyűjtemény több mint negyven ország társadalmáról, kultúrájáról ad szokatlan képet

2019.02.08 16:48:53

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A rettegett zágrábi sportvezető, a börtön elől bujkáló Zdravko Mamic a 2018-as aranylabdást is behálózta, sápot szedett pénzéből.