Radamel Falcao góljaival szárnyalt Kolumbia

Vágólapra másolva!
2011.07.10. 23:02
null
Falcao (a labdával) duplával keserítette a bolíviaiakat (fotó: Reuters)
Címkék
A Kolumbia–Bolívia mérkőzéssel kezdődött meg a Copa América csoportkörének harmadik fordulója. Az A-csoportban első két mérkőzésén Kolumbia négy, Bolívia egy pontot szerzett, így mostani győzelmükkel Radamel Falcaóék bebiztosították helyüket a legjobb nyolc között, Bolívia számára pedig véget ért a torna.

Kolumbia azzal a tudattal és legjobb összeállításában lépett pályára, hogy ha győz, akkor biztosan a legjobb nyolc közé jut. Nem is bízták a véletlenre Hernán Darío Gómez kapitány legényei sorsukat, hiszen már az első félórára kétgólos előnyhöz jutottak.

Az első percekben mindkét válogatott lendületesen futballozott, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, egészen a 15. percig: az első találkozón az év egyik legnagyobb helyzetét elpuskázó Dayro Moreno a kezdőkör környékéről tökéletesen ugratta ki Radamel Falcaót, és a Porto támadója 14 méterről a kapu bal sarkába helyezett. 1–0

ÖRÖKMÉRLEG
Kolumbiai szemszögből: 24 találkozó, 9 győzelem, 9 döntetlen, 6 vereség, 31–26-os gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 11-3-5-3, 12–14.

A támadóról két lépéssel is lemaradt embere, Ronald Raldes, aki az argentinok elleni nyitómérkőzésen parádésan futballozott.

Nem dicsérheti meg őt mérkőzés után a most is megjelent államelnök, Evo Morales, de Raldes két védőtársa, Christian Vargas és Santos Amador is kihúzta magát a magas állami kitüntetésre várók listájáról: a 27. percben előbbi összefutott csapattársával, Juan Arcével, utóbbi pedig elkaszálta az ajándéklabdával a 16-osra betörő kolumbiai balhátvédet, Pablo Armerót. A mexikói játékvezető, Francisco Chacón be is fújta a teljesen egyértelmű büntetőt, amelyet a nekifutás közben cselesen lelassító Radamel Falcao a kapu közepébe helyezett. 2–0

AZ IGAZI FALCAO
A kolumbiai Falcao, azaz Sólyom a "nagy" Falcaóról kapta nevét. De ki is volt a jeles előd, a brazil Falcao? A kivételes képességű középpályás 1976 és 1986 között szolgálta a nemzeti csapatot, és egykor volt klubjai közül mind az Internacional, mind az AS Roma történelme legjobbjai között tartja őt számon (bár visszavonulása előtt még eltöltött némi időt a Sao Paulónál is). Az olasz fővárosban olyan nagy becsben tartották őt a taljánok, hogy elnevezték „Róma nyolcadik királyának” (a mitológia szerint ugyebár az Örök városnak hét királya volt a történelmi idők kezdetén). Paulo Roberto Falcao, azaz „Sólyom” különböző okok miatt mindössze 29-szeres válogatott, de kilenc gólt lőtt ezeken a találkozókon, és két világbajnokságon is részt vett. Pechjére hiába szerepelt a futballhistória talán legjobb középpályássorában, oldalán Sócratesszel, Zicóval és Toninho Cerezóval, a vb-siker elkerülte őket. Az Espana ’82 ezüstlabdása (28 évesen érdemelte ezt ki) visszavonulása után hazája szövetségi kapitánya lett, de nem sok sikert ért el, később vezette a japán tizenegyet is.
A fiatalabbak kedvéért: az "öreg" Falcao ilyen gólokat szerzett

Ahogyan az első, a második találat után sem lassított Kolumbia, így lehetősége nyílott a negyedik zöld mezes védőnek is, hogy bakizzon: Armero bal oldali beadását a Lorgio Álvarez által teljesen magára hagyott Adriano Ramos öt méterről fejelhette kapura, de fölé szállt a labda. A játékrész utolsó percében a korábban egy ziccert túlcselező Jhasmani Campos lőhetett jó szögből, 18-ról szabadrúgást, de a középre tartó labdát Luis Martínez csak nagy nehézségek között tudta kibokszolni úgy, hogy mindenképpen elvetődjön hozzá...

A második kolumbiai gól két okból is jelentős volt: egyrészt a portói gólgép bejelentkezett a Copa aranycipőjéért, másrészt innentől kezdve hatalmas hegyet kellett volna megmásznia a bolíviaiaknak már a pontszerzéshez is. Igaz, ebben a műfajban speciel vannak tapasztalataik, de Kolumbia ellen csak akkor győzhettek volna, ha nem tengerszint feletti 19 méteres magasságon rendezik a második félidőt is, hanem 5119-en.

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut-e csoportjából Argentína és Brazília?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második félidő elején Kolumbia a biztos védekezésre helyezte a hangsúlyt, de veszélyes kontrákat vezetett. Bolívia sem adta fel, sőt, Jhasmani Campos előtt újabb hatalmas helyzet adódott, ám öt méterről fölé durrantott. A másik oldalon a csereként beállt Juan Cuadrado és Falcao önzőzött el egy-egy lehetőséget a másiktól.

Falcao mindent megtett a mesterhármasért, de hiába volt igyekezete. A végére a bolíviaiak beletörődtek a vereségbe, a sárga mezesek pedig sokszor látványos örömfocit mutattak be. Hiányoztak már nagyon az ilyen pillanatok az idei Copa Américáról!

Kolumbia megérdemelten győzött és a torna egyik esélyesévé lépett elő, Bolívia pedig nem tudta kihasználni remek rajtját, és elbúcsúzott a versengéstől.

KOLUMBIA–BOLÍVIA 2–0

COPA AMÉRICA, A-CSOPORT
Kolumbia–Bolívia 2–0 (2–0)
Santa Fé, Cementerio de los Elefantes-stadion, 14 ezer néző. Vezette: Francisco Chacón (mexikói)
Kolumbia: Luis Martínez Zúniga, Luis Perea, Yepes, Armero Sánchez, Dayro Moreno (Rodallega, 46.), Guarín (Juan Cuadrado, 51.), Aguilar Adrián Ramos (Elkin Soto, 78.), Radamel Falcao. Szövetségi kapitány: Hernán Darío Gómez

Bolívia: Carlos Arias Christian Vargas, Raldes, Santos Amador, Lorgio Alvarez Jaime Robles, Ronald García, Edivaldo Rojas (Joselito Vaca, 46.), Jhasmani Campos Juan Arce (Pedriel, 71.), Marcelo Moreno (Alcides Pena, 61.). Szövetségi kapitány: Gustavo Quinteros

Gólszerző: Radamel Falcao (15., 29. – a másodikat 11-esből)

Sárga lap: Jhasmani Campos(34.)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kolumbia 3 2 1 3–0 +3 7
2. Costa Rica
2112–1+13
3. Argentína221–1 02
4. Bolívia 3 1 2 1–5 -4 1

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik kerül a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik