Pontot rabol-e megint a Barcától nagyon motivált mumusa?

Vágólapra másolva!
2014.12.13. 13:40
null
Courtois (sárgában) és Fabregas (jobbra, mellette) sem bevethető a Chelsea-ben (Fotó: Action Images)
Nem fogunk unatkozni szombaton, Angliában az egy hete a Chelsea veretlenségi sorozatát megszakító Newcastle az Arsenal vendége lesz, Spanyolországban az FC Barcelona a Getaféhoz látogat, a Bundesligában pedig az FC Bayern Augsburgban játszik bajor derbit. Labdarúgótopliga-beharangozónk.

ANGLIA

A PL-éllovas Chelsea a Hull ellen próbálja meg kiköszörülni a csorbát, amelyet a Newcastle ejtett szezonbeli eredménysorán (1–2) a múlt héten. Thibaut Courtois és Cesc Fabregas nem léphet pályára a délután négykor kezdődő találkozón, előbbi sérült, utóbbi eltiltását tölti.

„Courtois-nak volt egy kis izomproblémája az edzésen, így nem védhet a Hull City ellen – mondta José Mourinho, a kékek menedzsere pénteki sajtótájékoztatóján. – Petr Cech helyettesíti majd, akiben akkor is bíztunk, amikor nem ő kezdett, semmit sem kell nekünk bizonyítania. Fabregas nagyon fontos tagja a csapatnak, de el van tiltva, így most nem gondolunk rá, bízunk a többi játékosban.”

„Teljesen más együttes vagyunk, mint amely tavaly játszott ellenük. Mi vagyunk a jobbak. Szinte minden meccsen nagyon jól futballozunk, ennél többet nem is tehetünk” – tért ki a Hull elleni összecsapásra Mourinho.

Ehhez kapcsolódik, hogy az elmúlt hónap legjobb menedzsere a Premier League-ben a Newcastle Unitedet irányító Alan Pardew lett, aki három győzelmet és egy vereséget könyvelt el csapatával novemberben.

A lőtávolon belül lévő Manchester City (már csak három ponttal van lemaradva az éllovastól) a Leicesterhez látogat annak reményében, hogy kihasználhat egy újabb Chelsea-botlást. Mint ismert, a góllövőlistát 14 találattal vezető, legutóbbi 34 Premier League-fellépésén 30 gólt szerző Sergio Agüerót négy-hat hétig nélkülöznie kell Manuel Pellegrini menedzsernek.

Arsenal–Newcastle. Arsene Wenger, a londoniak szakvezetője továbbra is gondban van, ami a védelmét illeti, hiszen a Newcastle elleni mérkőzés előtt egyedül Per Mertesacker bevethető középhátvédként. Megoldásként a klub visszahívta a Charlton Athleticben szereplő 23 éves kölcsönjátékosát, Francis Coquelint, aki ötször lépett pályára, és nem szerzett gólt a Charltonban eltöltött hat hét alatt. Laurent Koscielnyre és Nacho Monrealra sérülés, Calum Chambersre pedig eltiltása miatt nem számíthat Wenger.

A forduló csúcstalálkozóját vasárnap rendezik: a Manchester United a Liverpoolt látja vendégül fél háromkor.

Ismét rohanhat a Real után a Barca (Fotó: Reuters)
Ismét rohanhat a Real után a Barca (Fotó: Reuters)

SPANYOLORSZÁG

A héten edzőváltáson áteső (Francisco Rodríguez helyét Juan Ignácio Martínez foglalta el) Almería sem tudta feltartóztatni a Real Madridot péntek este: a blancók 4–1-es győzelmet arattak vendégként, huszadik tétmeccsüket nyervén meg zsinórban. Az első számú üldöző Barcelonának így megint nem maradt más, mint hogy előzés helyett tartsa a lépést a fergeteges formában futballozó madridiakkal.

És hogy ki ellen kell(ene) begyűjteniük a három pontot a katalánoknak a Primera División 15. fordulójának szombati játéknapján? Egyik mumusuk, a 12. Getafe ellen, amely az utóbbi években nemegyszer tört borsot az orruk alá, idén májusban például remizett a Camp Nouban, míg 2007-ben és 2011-ben odahaza mattolta a gránátvörös-kékeket.

A vendéglátó sötétkékek hozzáállását jól tükrözi Cosmin Contra mester nyilatkozata is, a román nyíltan kimondta, hogy nem félnek a Barcelonától: „Szó sincs félelemről! Az életben csak a haláltól lehet félni. A labdarúgásban nem kell semmitől és senkitől sem félni. A futballban csak tisztelet létezik. Mi pedig nagyon tiszteljük a Barcelonát. Már csak azért is, mert három játékosa, Messi, Neymar és Suárez a világ legjobbjai közé tartozik. Természetesen a Barca a meccs favoritja, de ő is tizenegy emberrel játszik, akárcsak mi, sok munkával, odaadással, tökéletes csapatjátékkal igenis ki lehet egyenlíteni a különbségeket. Már az egy pont megszerzésével is nagyon elégedett lennék."

„A Getafe sosem könnyű ellenfél, nagyon motivált riválisról van szó, amely mindig felszívja magát a Barcelona ellen. Ellentámadásban veszélyes, csakúgy, mint a pontrúgásoknál” – nyilatkozta Luis Enrique, a katalánok vezetőedzője.

Ami a vasárnapi programot illeti: a harmadik Atlético Madrid a hatodik Villarrealt látja vendégül, és az euskal derbiára, vagyis a baszk derbire (Real Sociedad–Athletic Bilbao) is holnap kerül sor.

NÉMETORSZÁG

Tán még a legvérmesebb augsburgi drukkerek sem gondolták volna, hogy együttesük rangadót fog játszani az ősz végén a Bundesliga többi részvevőjéhez képest más kategóriát képviselő Bayern Münchennel, márpedig ez a helyzet: a listavezető FCB a harmadik Augsburghoz látogat a 15. forduló legrangosabb összecsapásán – igaz, a feleket tucatnyi pont választja el egymástól a tabellán.

A hazai FCA egyhuzamban négy megnyert meccsel a háta mögött érkezik a bajor derbire, Pep Guardiola csapata pedig még veretlen, és mindössze három kapott gólnál tart. Mindenesetre Markus Weinzierl, az Augsburg edzője nem rezelt be a feladattól. „Nem félünk, és nem hagyjuk, hogy félelembe kergessenek minket” – nyilatkozta.

A Stieber Zoltánt foglalkoztató Hamburg, amely a tizenharmadik jelenleg, Freiburgba látogat, ahol az osztályozós helyen álló hazaiakkal veszi fel a versenyt. A magyar szélső várhatóan a kispadon kap majd helyet. A kiesés szempontjából érdekes találkozónak ígérkezik még a 15. Hertha és a közvetlenül előtte szerénykedő Borussia Dortmund ma délutáni összecsapása is. Sőt az esti Mainz–Stuttgart mérkőzést is nyugodtan kiesési helyosztónak minősíthetjük, elvégre a tizenegyedik hazai gárdát csupán négy egység választja el a sereghajtó VfB-től.

Mint ismert, Szalai Ádám együttese, a Hoffenheim péntek este 3–2-re legyőzte otthon a Frankfurtot, és az eltiltását követően először pályára lépő magyar center becserélése után góllal és gólpasszal keserítette a pályafutása 299. Bundesliga-meccsén védő Timo Hildebrandot.

OLASZORSZÁG

„Nyugodt" szombat elé nézünk a Serie A-ban, az élen álló kettős ugyanis csak vasárnap játszik (Juventus–Sampdoria, Genoa–Roma), és a Milan–Napoli találkozóra is holnap kerül sor.

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
16. FORDULÓ

16.00: Burnley–Southampton
16.00: Chelsea–Hull City (tv: DIGI Sport1)
16.00: Crystal Palace–Stoke City
16.00: Sunderland–West Ham United
16.00: Leicester City–Manchester City
16.00: West Bromwich–Aston Villa
18.30: Arsenal–Newcastle (tv: DIGI Sport1)

OLASZORSZÁG, SERIE A
15. FORDULÓ

18.00: Palermo–Sassuolo
20.45: Lazio–Atalanta (tv: DIGI Sport1)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
15. FORDULÓ
16.00: Getafe–Barcelona (tv: Sport2)
18.00: Valencia–Rayo Vallecano (tv: Sport2)
20.00: Córdoba–Levante
22.00: Málaga–Celta de Vigo

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
15. FORDULÓ

15.30: Schalke–Köln
15.30: Augsburg–Bayern München (tv: Eurosport2)
15.30: Hertha Berlin–Dortmund
15.30: Werder Bremen–Hannover
15.30: Freiburg–Hamburg
18.30: Mainz–Stuttgart (tv: Eurosport2)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
18. FORDULÓ

17.00: Nantes–Bordeaux
20.00: Bastia–Rennes
20.00: Lorient–Metz
20.00: Montpellier–Lens
20.00: Reims Evian TG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik