Platini további négy évig az európai szövetség elnöke

Vágólapra másolva!
2011.03.22. 14:14
null
Platini további négy évig az UEFA elnöke (Fotó: Action Images – archív)
Michel Platinit kedden közfelkiáltással újra, további négy évre megválasztották az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének a szervezet Párizsban zajló kongresszusán.

Az 55 éves Michel Platini az egyetlen jelölt volt az UEFA elnöki posztjára, így nem jelentett meglepetést az újraválasztása.

„Játékosként sok felemelő élményben volt részem, de életem egyik legszebb pillanata az volt, amikor önök négy évvel ezelőtt megválasztottak" – nyilatkozta a francia, akit újraválasztása után vastapssal köszöntöttek a kongresszus résztvevői.

A játékosként háromszoros aranylabdás, 1984-ben Európa-bajnok Platini második elnöki ciklusának legfontosabb teendőjeként a klubok gazdasági helyzetének szabályozását jelölte meg. Azt szeretné elérni, hogy az egyesületek hagyjanak fel az ésszerűtlen költekezéssel, s ne halmozzanak fel óriási adósságokat. Az új szabályozás célja, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a topcsapatok és a többi klub között.

Michel Platini 2007-ben a svéd Lennart Johanssont váltotta a szervezet elnöki székében.

A francia sportvezető a párizsi kongresszuson még délelőtt bejelentette: a jövőben központilag értékesítik a nagy válogatott futballtornák selejtezőinek televíziós közvetítési jogait.

Platini bejelentése szerint az UEFA erről egyezségre jutott mind az 53 tagszövetségével. A megállapodás a 2016-os Európa-bajnokság és a 2018-as világbajnokság selejtezőire vonatkozik.

A francia sportdiplomata úgy véli: az eddig a jogokat maguk értékesítő tagszövetségek az új rendszerben garantált bevételhez jutnak akkor is, ha a sorsoláskor kevésbé „vonzó" ellenfeleket kapnak.

AZ UEFA EDDIGI ELNÖKEI
1954–1962: Ebbe Schwartz (dán)
1962–1972: Gustav Wiederkehr (svájci)
1972–1973: BARCS SÁNDOR
1973–1983: Artemio Franchi (olasz)
1983–1990: Jacques Georges (francia)
1990–2007: Lennart Johansson (svéd)
2007– : Michael Platini (francia)

 

AZ UEFA FIGYELMEZTETTE BOSZNIA-HERCEGOVINÁT

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága figyelmeztette Bosznia-Hercegovinát: ha a megadott március 31-i határidőig nem alakítja át szervezetét az UEFA és a FIFA által megkövetelt módon, másnap automatikusan felfüggesztik a tagságát.

 

Bosznia-Hercegovinában a sajátos nemzetiségi viszonyoknak megfelelően etnikai alapon szerveződik a futballszövetség, ennek megfelelően nem egy elnök, hanem egy háromtagú – horvát, muszlim és szerb képviseletű – elnökség vezeti.

 

Az UEFA március 31-ig adott határidőt Bosznia-Hercegovinának a helyzet rendezésére. Március 29-én szavaz a kérdésről a bosnyák szövetség hasonlóan etnikai elvek szerint szerveződő közgyűlése, ám az elnökség szerb tagja, Bogdan Cseko szerint megjósolhatatlan a voksolás kimenetele.

 

A bosnyák UEFA-tagság felfüggesztése az ország válogatottjának kizárását is jelentené a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőiről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik