Platini bejelentette, a franciáké a 2016-os Eb

Vágólapra másolva!
2010.05.28. 13:21
null
Platini jelentette be a franciák sikerét (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében Franciaország rendezheti meg a 2016-os – első ízben 24 csapatot felvonultató – Európa-bajnokságot, miután megelőzte Olaszországot és Törökországot.

Volt miért izgulniuk ma az olasz, a török és a francia futballszurkolóknak, mivel ma dőlt el, hogy melyik ország rendezheti a 2016-os Európa-bajnokságot, amely biztosan történelmi esemény lesz, mivel ez lesz az első olyan Eb, amelyen 24 csapat szerepel majd.

A három pályázó ma délelőtt tartotta utolsó prezentációját, amely után az UEFA vezetői eldöntötték, hogy melyik szerencsés nemzet láthatja vendégül a kontinens legnagyobb szabású tornáját.

A 13 órakor Genfben tartott hivatalos sajtótájékoztatón Michel Platini, a szövetség elnöke hozta nyilvánosságra a győztes ország nevét: a sportvezető saját a hazája nevét tartalmazó táblát mutatta fel, amely után nagy üdvrivalgásban törtek ki jelenlévő honfitársai.

A félreértések elkerülése végett, Platini érintettség okán nem vett részt a szavazásban, ahogy a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete sem az UEFA vezetői közül.

Az első kiszivárgott hírek szerint az első körben az olaszok estek ki, így a francia mellett a török pályázat került be a második körbe. A „fináléban" aztán mindössze egy szavazat döntött: 7:6-os arányban voksoltak a franciákra.

Az olaszok sejthettek valamit: a francia és a török köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy és Abdullah Gül ugyanis a helyszínen „támogatta meg" a pályázatot, míg az olaszok közül nem volt jelen vezető politikus.

A 2016-as torna megrendezésére 12 várost jelöltek ki a franciák. Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nancy, Nizza, Párizs, Saint-Denis, Saint-Etienne, Strasbourg és Toulouse is otthont adhat a torna mérkőzéseinek. A franciák később 9-re szűkítik a városok névsorát, a "maradék" három háttéresemények megrendezésére szolgál majd.

A nyitó és záró mérkőzés egyaránt a párizsi Stade de France-ban lesz.

 A BEJELENTÉS VIDEÓN
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik