Nemzetisport.hu 2010.05.28 13:21 Frissítve: 2015.03.29 01:35

Platini bejelentette, a franciáké a 2016-os Eb

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében Franciaország rendezheti meg a 2016-os – első ízben 24 csapatot felvonultató – Európa-bajnokságot, miután megelőzte Olaszországot és Törökországot.

Platini jelentette be a franciák sikerét (Fotó: Action Images)
Platini jelentette be a franciák sikerét (Fotó: Action Images)

Volt miért izgulniuk ma az olasz, a török és a francia futballszurkolóknak, mivel ma dőlt el, hogy melyik ország rendezheti a 2016-os Európa-bajnokságot, amely biztosan történelmi esemény lesz, mivel ez lesz az első olyan Eb, amelyen 24 csapat szerepel majd.

A három pályázó ma délelőtt tartotta utolsó prezentációját, amely után az UEFA vezetői eldöntötték, hogy melyik szerencsés nemzet láthatja vendégül a kontinens legnagyobb szabású tornáját.

A 13 órakor Genfben tartott hivatalos sajtótájékoztatón Michel Platini, a szövetség elnöke hozta nyilvánosságra a győztes ország nevét: a sportvezető saját a hazája nevét tartalmazó táblát mutatta fel, amely után nagy üdvrivalgásban törtek ki jelenlévő honfitársai.

A félreértések elkerülése végett, Platini érintettség okán nem vett részt a szavazásban, ahogy a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete sem az UEFA vezetői közül.

Az első kiszivárgott hírek szerint az első körben az olaszok estek ki, így a francia mellett a török pályázat került be a második körbe. A „fináléban" aztán mindössze egy szavazat döntött: 7:6-os arányban voksoltak a franciákra.

Az olaszok sejthettek valamit: a francia és a török köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy és Abdullah Gül ugyanis a helyszínen „támogatta meg" a pályázatot, míg az olaszok közül nem volt jelen vezető politikus.

A 2016-as torna megrendezésére 12 várost jelöltek ki a franciák. Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nancy, Nizza, Párizs, Saint-Denis, Saint-Etienne, Strasbourg és Toulouse is otthont adhat a torna mérkőzéseinek. A franciák később 9-re szűkítik a városok névsorát, a "maradék" három háttéresemények megrendezésére szolgál majd.

A nyitó és záró mérkőzés egyaránt a párizsi Stade de France-ban lesz.

 A BEJELENTÉS VIDEÓN
 

 

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.