Pénz és játékosok nélkül, kölcsönedzővel – 33 kapott gól!

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 15:02
null
Egy gól az első meccsen kapott tizenhatból – mind a 16-ot a 2002-es születésű Alexandru Dohotariu kapta, majd a 82. percben lecserélték a kapust, azóta nem játszott (Fotó: facebook.com/RipensiaTimisoara)
0–16, 0–6, 1–9, 0–2 – ezzel az eredménysorral kezdte a román másodosztály 2017–2018-as szezonját a Foresta Suceava labdarúgócsapata, amely négy forduló után a Liga 2 egyetlen pont nélkül álló együttese. Az első három fordulóban egy kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozó helyi klubtól kölcsönkapott ifikkel állt ki a bukovinai csapat, amely az első meccse előtt az országúton éjszakázott – különös futballsztori a szomszédból, Romániából.

 

A suceavai klubot az előző szezon előtt még a feljutásra is esélyesnek tartották, ám végül csak a 12. helyén végzett a 20 csapatos másodosztályban, amelyből a Juventus Bucuresti és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK jutott fel az élvonalba.

EGY KLUB MÁR VISSZA IS LÉPETT
Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy máris javultak a Foresta bennmaradási esélyei, a nagyváradi Luceafarul tulajdonosa, Ioan Blidaru ugyanis bejelentette, hogy visszalépteti a csapatát a további küzdelmektől. A szezonnak feljutási tervekkel nekivágó együttes az első négy fordulóban egyetlen pontot szerzett, szerdán 2–0-ás félidei vezetés után kapott ki 4–3-ra Brailatól. A váradiak kiszállása miatt a szezon végén csak négy kieső lesz a 20 csapatos Liga 2-ben, ám a közelmúltat ismerve nem kizárt, hogy más klubok is menet közben dobják majd be a törölközőt. Az előző szezonban a kizárt Soimii mellett három csapat (ACS Berceni, Unirea Tarlungeni és CSM Ramnicu Valcea) is szezon közben lépett vissza vagy szűnt meg, így papíron csak a CSM Resita esett ki. Az időközben Resicabányáról Bukarest tőszomszédságába költöztetett és Sportul Snagovvá átkeresztelt csapat azonban idén is másodosztályú, miután a nyári szünetben csődbe ment a 46 élvonalbeli szezont is letudó FC Brasov.

A kupában a legutóbbi idényben még a Steauát (hivatalos nevén ma már FCSB) is megszorongatta a Foresta Suceava (2–1-gyel jutottak tovább a bukarestiek), ám tavasszal már érződött a pénzhiány az eredményeken, még a visszalépés gondolata is szóba került, mert mintegy 100 ezer eurós köztartozást halmozott fel a klub, és a Foresta a városi vagy megyei önkormányzattól sem számíthatott anyagi támogatásra.

A szezont azonban így is végigjátszotta, de a nyári szünetben a felnőttcsapat valamennyi játékosa távozott a Forestától. Andrei Ciutac, a klub elnöke azonban nem adta fel. Sem pénze, sem játékosai nem voltak, mégis benevezte a csapatot a 2017–2018-as szezonra, miközben folyamatosan azt nyilatkozta a helyi sajtóban, hogy lehetséges befektetőkkel tárgyal.

Hogy a Foresta pályára tudjon lépni a nyitó fordulóban, az Omnia utánpótláskorú játékosait vette kölcsön a rajt előtti héten, edzőjükkel, Florin Cristescuval együtt.

A többnyire edzetlen, vakációról épphogy visszatérő 16-17 éves gyerekekre egy 611 kilométeres temesvári utazás várt az 1. fordulóban, amelynek közepén, Kolozsvár környékén lerobbant a csapatot szállító autóbusz.

A játékosok öt órát várakoztak a mozgásképtelen járműben, amíg megérkezett a pótbusz, majd éjjel 3-kor érkeztek meg Temesvárra. A Ripensia elleni meccs délelőtt 11-re volt kiírva, az újoncnak fél perc kellett az első gólhoz, és összesen 16-ot rámolt be a kialvatlan és edzetlen suceavai ifiknek (a szenegáli Ndiaye Medipo egymaga hetet).

Az első hazai meccsen már „csak” hatot kaptak az előző szezonban még élvonalbeli Marosvásárhelytől, a 3. fordulóban pedig már az első gól is összejött Brailán – a Dacia Unirea viszont kilenccel válaszolt Catalin Coroama találatára.

Közben azonban Andrei Ciutac makacs kitartása apróbb sikerekre vezetett: a moldovai és francia befektetőknek köszönhetően sikerült törleszteni a tavalyi játékosokkal és edzőkkel szembeni tartozásokat, így három korábbi labdarúgó már visszatért a Forestához, és a FC Arges elleni szerdai meccsen már egy új igazolás, a 2014-ben a Kaposvári Rákócziban is szereplő francia-szenegáli hátvéd, Issaga Diallo is pályára lépett. Az elnök további légiósok és egy francia edző szerződtetését ígéri – a kispadra kiszemelt Amar Boumilat eddigi pályafutásának csúcsán a Sion erőnléti edzője volt a 2013–2014-es idényben.

Az előző szezonban egyébként szintén akadt egy csapat a román második ligában, amely 0–16-os vereséggel kezdte a szezont: az Arad megyei Soimii Pancota. A pankotai csapatot olasz tulajdonosa, Angelo Massone előbb Világosra, majd dél-romániai településekre (Curtea de Arges, Buftea) költöztette, ám a csapat a Liga 2 pofozógépe maradt. Tíz forduló után a Soimii 1 ponttal és 1–73-as gólkülönbséggel állt (a listavezető bukaresti Juventustól 18-0-ra kapott ki), majd pénz- és játékoshiány miatt a 11. és 13. játéknapon sem tudott kiállni, ezért a szövetség kizárta a bajnokságból.

Suceaván ezzel szemben nemcsak a befejezésben, hanem a bennmaradásban is reménykednek…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik