Párizsi vereséggel kezdődött az új spanyol időszámítás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.04. 23:11
null
Sissoko tört át a spanyol falon (Fotók: Reuters)
Felkészülési mérkőzésen a francia labdarúgó-válogatott Párizsban egygólos győzelmet aratott Spanyolország ellen. A 2016-os Eb-házigazda Loic Rémy második félidő közepén szerzett góljával kerekedett az friss erőket felsorakoztató Eb-címvédő fölé.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–0 (0–0)

Párizs, Saint Denis, 55 ezer néző.
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho, Evra (Digne, 67.) – Pogba, Matuidi (Cabaye, 67.), Sissoko (Schneiderlin, 78.) – Valbuena (Cabella, 74.), Benzema, Griezmann (Rémy, 58.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Carvajal, Sergio Ramos, San José, Azpilicueta – Busquets (Iturraspe, a szünetben), Cazorla (Isco, 77.), Koke – Raúl García (David Silva, 57.), Diego Costa (Alcácer, 67.), Fabregas (Pedro, 67.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
G: Rémy (73.)

Spanyol letámadással indult a meccs, és bár a vendégek még csak hasonló összeállításban sem léphettek pályára korábban soha – eleve három újoncuk volt San José, Carvajal és Raúl García személyében – nem volt gond a tolódásukkal, mindenki tudta a helyét és a feladatát. Az első helyzet azonban a labdát is járató franciák előtt adódott: Karim Benzema éles szögből, ballal leadott, nem túl erős lövésére David de Geának el kellett dőlnie. A tizedik percig aztán védett egy középre tartó lövést Hugo Lloris is, majd ismét a Casillast váltó – ha már új korszak kezdődött – De Geának akadt dolga.

Élvezetes csata zajlott a pályán, a tét nem nyomta agyon a meccset. Az eredetileg karmester, a spanyol csapat mozgatásával megbízott Cesc Fabregas máris hozta a PL-stílust: oldalról, hátulról csúnyán odacsúszott Antoine Griezmann-nak, aki némi istápolás után folytatta a játékot. Daniel Carvajal viszont nagyot mentett a madridi klubtárs, Benzema elől.

A spanyolok támadásaiból ezúttal sem hiányozhatott a passzjáték, viszont előszeretettel használták ki az üres folyosók adta lehetőségeket – Diego Costa különösen sokat mutatta magát és mozgott keresztbe –, speciel a látványon túl messzire nem jutottak vele. Eközben a franciák sokkal célratörőbb akciók végén a kaput is tűz alá vették. A házigazdáknál Benzema játszott nagy kedvvel, Paul Pogba a középpályán pedig egy személyben szűrt, ütközött és irányított.

Sergio Busquets helyére a második félidőre Ander Iturraspe érkezett a mély talajú gyepre – a 25 éves, bilbaói középpályás másodszor kapott lehetőséget a nemzeti együttesben –, majd Benzema gólját érvénytelenítették, a visszajátszást elnézve tévesen. A Real centere a jobb szélről belőtt labda mögül érkezett a beadásra... A 60. perc tájékától folyamatosan érkeztek a cserék, ettől picit megakadt a játék folytonossága, a labda ekkortájt döntően spanyol lábakon vándorolt. De a vendégek – talán okulva a vb-ből – igyekeztek a tőlük megszokott tempón gyorsítani. Kéretik ezt a sebességi fokozatot kizárólag az ő, valamint a topszinthez mérni. A helyzete(cské)k viszont a házigazdák előtt adódtak. Lüktető, fordulatos volt a játék, de a kapuk elé ritkán értek oda a felek, így különösebb izgalom nélkül peregtek a percek.

A mérkőzés összefoglalója:

Rémy (jobbra) gólja döntötte el a mérkőzést
Rémy (jobbra) gólja döntötte el a mérkőzést

Egészen a 73. percig, akkor ugyanis formás bal oldali francia akció lezárásaként – Valbuena, Benzema és Pogba játszott össze – Rémy a visszatett labdát, a balösszekötő helyéről egyből vágta a spanyol kapuba. De Gea tehetetlen volt, védői pedig csak asszisztáltak a francia támadás során (1–0). A hátralévő időben a spanyoloknak nem volt esélyük az egyenlítésre, a franciák pedig a biztonságra törekedtek.

Vicente del Bosque átalakított, picit megfiatalított csapata változatlanul remek játékerőt képvisel, amely képes az elittel felvenni a harcot. Olykor spanyolos stílusjegyeket is magán visel, de ebben a csütörtöki formában biztosan nem veri végig a világot és ír sporttörténelmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik