Paolo Guerrero gólja jelentette a győzelmet Peru számára

Vágólapra másolva!
2011.07.09. 02:40
null
Három mexikói fiatal: Héctor Reynoso (balra), Giovani dos Santos (középen) és Diego Reyes (fotó: Reuters)
Címkék
Uruguay és Chile labdarúgó-válogatottja döntetlenre végzett egymással a Copa Américán a C jelű csoportban, a Peru–Mexikó találkozó résztvevői így azzal a tudattal léphettek utánuk pályára, hogy a győztes nagy ugrást  tesz a továbbjutás felé. 


Az első csoportkörben Peru nagy meglepetésre pontot csent Uruguaytól, a mexikói válogatott (pontosabban a mexikói olimpiai csapat, néhány rutinosabb játékossal megerősítve) pedig kikapott Chilétől. A mexikóiak szövetségi kapitánya, Luis Fernando Tena ezúttal is a kevés szépséget ígérő 5–3–2-es hadrendben dobta harcba legényeit, ami egyértelművé tette célkitűzését erre a találkozóra; a perui kezdőbe pedig visszatért a sérülését immáron teljesen kiheverő karmester, Juan Vargas.

ÖRÖKMÉRLEG
Mexikói szemszögből: 25 találkozó, 11 győzelem, 6 döntetlen, 8 vereség, 36–30-as gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 4-2-1-1, 8–6.

Peru azonnal támadólag lépett fel: az előző találkozón eredményes Paolo Guerrero lőtt kapura az ötödik percben, de Luis Michel leért a jobb alsó sarokhoz, és szögletre mentett. Továbbra is fölényben futballoztak a peruiak, de helyzetig nem jutottak.

A 25. percben aztán kis híján Mexikó szerzett gólt: Paul Aguilar jobb oldali beadását a perui kapuvédő, Salomón Libman éppen az ötösön álló Javier Aquino elé bokszolta ki, aki lőtt is, ám Santiago Acasiete belelépett a labda útjába. A következő percekben a mexikói fiatalok diktálták az iramot, a középpályán már csírájában elfojtották a perui támadásokat és remekül használták ki a nagyméretű pálya széleit is. A hajrá újra a peruiaké volt, ám ziccerré nem vált egyetlen támadásuk sem.

KÉTSZERESEN ARANYOSAK
A perui nemzeti tizenegy két alkalommal is megnyerte a Copát: 1939-ben és 1975-ben.
Utóbbi alkalomkor ráadásul éppen Argentínában diadalmaskodtak, utolsó találkozójukon Sartor – Soria, Meléndez, Chumpitaz, Díaz – Quesada, Ojeda, Rojas (Ramírez) – Cubillas, Sotil, Oblitas összeállításban verték meg Kolumbiát.

A második játékrész is egy Paolo Guerrero-helyzettel kezdődött: a csereként beállt Yoshimar Yotún beadását öt méterről fejelte mellé a Hamburg támadója. Paolo Guerrero az 58. percben pazar mozdulattal sarkalta oda a labdát Juan Vargasnak, aki négy védő között 15 méterről a bal oldali kapufát találta telibe.

Az izgalmasság terén erős kihívással küzdő mérkőzésen az esti dermesztő hidegben nem alakult ki folyamatos játék, Juan Vargas is egy 22 méteres szabadrúgásból találta el a kapufa és a léc bal oldali találkozási pontját. Két gólhelyzet is kimaradt a 80. percben: Paolo Guerrero és Giovani Dos Santos lövéseit is védték a kapusok.

A 83. percre érett góllá a perui fölény: hatalmas jobb oldali kavarodás után Acasiete harcolt meg a labdáért, amit a csereember Michael Guevara adott középre, és Paolo Guerrero három méterről a hálóba lőtt. 1–0.

Nem tudtak a hátralévő időben újítani a mexikói fiatalok, akik ezzel a vereséggel gyakorlatilag elbúcsúztak a negyeddöntőtől, amelyhez viszont Peru igen közel került.

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

COPA AMÉRICA, C-CSOPORT
Peru–Mexikó 1–0 (0–0)
Mendoza, Malvinas Argentinas-stadion, 5 ezer néző. Vezette: Sergio Pezzotta (argentin)
Peru: Libman – Giancarlo Carmona, Acasiete, Alberto Rodríguez, Vilches – Balbín, Cruzado (Michael Guevara, 77.), Lobatón (Ballon, 86.), Juan Vargas – Advíncula (Yotún, 46.), Paolo Guerrero

Mexikó: Luis Michel Paul Aguilar (Édgar Pacheco, 46.), Néstor Araujo, Reynoso, Mier, Diego Reyes Darvin Chávez (Miguel Ponce, 74.), Aquino (Oribe Peralta, 86.), Enríquez Giovani Dos Santos, Rafael Márquez Lugo

Gólszerző: Paolo Guerrero (83.)

Sárga lap: Mier (58.), Reynoso (72.)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chile 2 1 1 3–2 +14
2. Peru2112–1+14
3. Uruguay
222–2 02
4. Mexikó 2 2 1–3 -20

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik került a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik