Határok nélkül: pályaavató Csíkszentdomokoson

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2019.10.18. 20:01
„Azzal, hogy a régi, traktornyomokkal szabdalt pálya helyett elkészült ez a szép új, sajnos megszűnt egy ok, amelyre vereség esetén hivatkozni tudunk” – mondta Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke és a parlamenti focicsapat kapitánya a székelyföldi Csíkszentdomokoson, a Buzánszky Jenő Sportközpont péntek délelőtti avatásán, utalva arra, hogy a képviselők válogatottja két évtizede jár a településre, elkísérve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosait, akik a környék gyermekeit vizsgálják és gyógyítják rendszeresen.
A KÉPRE KATTINTVA FOTÓGALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Gordon Eszter, MTI)
A KÉPRE KATTINTVA FOTÓGALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Gordon Eszter, MTI)

 

A helyi és az anyaországi politikusok futballmeccsének ötletgazdája Buzánszky Jenő volt, aki a kilencvenes évek óta a „gyermekmentő” leglelkesebb nagyköveteként évente általában kétszer látogatott Székelyföldre.

Az Aranycsapat legendás jobbhátvédje és ezen hagyomány iránti tiszteletből nevezték el a hagyományos közéleti futballtorna alkalmából Csíkszentdomokoson a felújított füves pályát és mellette az új klubházat, öltözőépületet Buzánszky Jenő Sportközpontnak.

Bánki Erik parlamenti képviselő, az MLSZ elnökségi tagja elmondta, hogy az erősödő magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy Magyarország kormánya és a Magyar Labdarúgó Szövetség mintegy százmillió forinttal segítse a beruházást, amelyet Karda Róbert polgármester és Binder Levente köszönt meg a helyiek, főleg a nagy számban jelenlévő gyerekek nevében a Magyar Gyermekmentő Szolgákat alapító elnöke, dr. Edvi Péter által szervezett ünnepségen, amelyen a kezdőrúgást elvégző ifjabb Buzánszky Jenő is részt vett.

„A fontos lelki egymásra találáson túl az ilyen konkrétumok is jellemzik a nemzet határok fölötti újraegyesítését” – mondta Kövér László, aki az ünnepséget követő futballtornán pályára is lépett. A magyar parlamenti csapat két győzelmével nyert, megelőzve a csángó és a székely közméltóságok válogatottját.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Borsányi Gábor, a magyar fejlesztésű sportág egyik feltalálója teqballasztalt adományozott a településnek. A sportközpontban Buzánszky Jenőről és az elmúlt évek közéleti meccseiről készült fotókból nyílt kiállítás, a létesítményt megáldó Csibi László, a falu plébánosa pedig arra kérte az egybegyűlteket, hogy tekintsenek el a helyi ősi „pogány” rituálétól, és ezúttal a szokások ellenére avatásképpen ne rúgják ki az új épület ablakát...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik