Oroszország: vége a bőségnek, a rubel lerántja a futballt is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.11. 19:18
Az orosz rubel romlása súlyos gondokat okoz az elit oroszországi sportcsapatoknak, köztük a Premjer-liga futballklubjainak is – írja az AP hírügynökség. A sportvezetők is úgy vélekednek, a bőség napjai elmúltak.

A problémák forrása az orosz rubel euróval szembeni mélyrepülése – méghozzá a külföldi sztárokat szinte mindenhol euróban fizetik ki. A kluboknak így egyre nagyobb pénzügyi terheket jelentenek a sztárlégiósok – ráadásul a regionális kormányzatokhoz vagy állami cégekhez kötődő csapatok helyzete is megrendülhet a közeljövőben.

A legrosszabb helyzetbe az FK Rosztov került – az ukrajnai konfliktus által erősen érintett klub játékosai július óta nem kaptak fizetést, a télen pedig erre hivatkozva távozhat a kerettagok jó része. A CSZKA Moszkva elnöke, Jevgenyij Giner – akinek üzleti kapcsolatai vannak Ukrajnával – már jelezte, nem lesznek sztárigazolások a télen.

„Kevesebb a pénz, és kisebb a lehetőségünk arra, hogy játékosokat vásároljunk. Ukrajnával szinte leálltak az üzleti kapcsolatok, és ez nyilván nincs jó hatással” – mondta Giner az TASSZ orosz hírügynökségnek.

„Rendkívül nehéz időszak kezdődik a legtöbb orosz sportklub számára. A bőség időszaka elmúlt. Jelenleg már csak a futballisták élnek annyira jól, mint a bőség éveiben. A kiadások közel ötven százalékkal felmentek, de a bevételek ugyanazon a szinten maradtak. Véleményem szerint öt Premjer-ligában játszó csapatnak súlyos pénzügyi gondjai lesznek, ezeket ugyanis állami kasszából finanszírozzák” – nyilatkozta Leonyid Fedun, a Szpartak Moszkva olajmilliárdos tulajdonosa.

A szövetségi kapitány Fabio Capello június óta nem kapott fizetést, a labdarúgó-szövetség (RFU) pedig szintén pénzügyi gondokkal küszködik, orosz sajtóhírek szerint a munkatársakat kölcsönökből fizetik ki. Capello minden bizonnyal szintén euróban kapja rendkívül magas fizetését – illetve kapná, ha az RFU rendszeresen folyósítaná azt. A szövetség mintegy másfélmilliárd forintnyi összeggel tartozik az olasz edzőlegendának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik