K. Zs. 2020.01.09 15:10 Frissítve: 2020.01.09 19:37

Oroszország: Kassai Viktor lett a játékvezetők vezetője!

A korábbi sajtóértesülések helyesnek bizonyultak: Kassai Viktor lett a játékvezetők szakmai főnöke az Orosz Labdarúgó-szövetségben.

Kassai Viktor Oroszországban kapott munkát (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 
Kassai Viktor: Óriási lehetőség ez számomra

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség az orosz szövetség sajtóosztályának közlésére hivatkozva csütörtök délután jelentette, hogy Kassai Viktor lett a korábban távozó Alekszandr Jegorov utódja az orosz játékvezetők szakmai főnökeként.

Kassai régi harcostársa, asszisztense, a játékvezetéssel a közelmúltban ugyancsak felhagyó Ring György – akinek édesapja, Ring János szintén kiváló játékvezető volt, és a rutinját később szabálykönyv-fordításban is kamatoztatta – az ellenőri testületben kapott szerepet.

Az orosz sportlap, a Szport-Ekszpressz információja alapján Magyarországon elsőként a Nemzeti Sport számolt be Kassai várható kinevezéséről december végén, ám a bíráskodástól visszavonuló magyar játékvezető lapunknak kategorikusan cáfolta a hírt, sőt, az orosz lap kérdésére azt is, hogy megkeresték az ajánlattal.

Kassai kinevezéséről csütörtök délután folyamán az orosz szövetség hivatalos honlapja is beszámolt, sőt szakmai életrajza rövid ismertetése után meg is szólaltatta a magyar sportembert:

„Szeretném megköszönni az orosz szövetség vezetőinek, hogy felkértek erre a felelősségteljes posztra – idézik Kassait. – Nemrégiben fejeztem be a bíráskodást, és ez a megbízatás rendkívül érdekes kihívásnak ígérkezik. Biztos vagyok abban, hogy közös munkánk eredményeképpen sikerül új alapokra helyeznünk az oroszországi bíráskodást. Februárban, az edzőtáborozás során találkozom az orosz játékvezetőkkel, és megkezdjük új stratégiánk kialakítását.”

A labdarúgásban nem egyedülálló jelenség, hogy egy országban – nemcsak a tapasztalataikra, hanem és főként a kívülállósággal járó függetlenségükre építve – neves külföldi játékvezetőket kérnek fel fontos tisztségekre.

A magyarul is kiválóan beszélő lengyel Michal Listkiewicz korábban Csehországban, az olasz Pierluigi Collina Ukrajnában dolgozott hasonló szerepkörben, az angol Howard Webb az Egyesült Államokban képez játékvezetőket, a szintén angol Mark Clattenburg Szaúd-Arábiában tevékenykedett a bírók főnökeként, míg az olasz Roberto Rosetti éppen Oroszországban töltötte be a most Kassainak felkínált pozíciót – a Szport-Ekszpressz információja szerint mesés, évi majdnem egymillió eurós fizetésért.

Az erejük teljében lévő játékvezetőket akár a visszavonulásra is rábírni képes magas bérezés nem véletlen: kinevezőik (főként Kelet-Európában) ebben látják az egyik biztosítékát annak, hogy az illető képes lesz függetleníteni magát a helyi lobbicsoportok esetleges befolyásolási kísérleteitől.

„Kassai Viktor a világ egyik legismertebb és legtekintélyesebb játékvezetője. Biztos vagyok benne, hogy képes lesz átadni játékvezetőinknek a legújabb felkészülési módszereket, megismerteti őket a legfrissebb nemzetközi trendekkel” – kommentálta a kinevezést Alekszandr Gyukov, az orosz szövetség elnöke.

„Kassai Viktor szerteágazó nemzetközi tapasztalatokkal bír, és nagy kedvet érez ahhoz, hogy a lehető legmodernebb játékvezetői közösséget építse fel Oroszországban. A feladatra profi és független szakembert találtunk, akinek számára ambiciózus kihívás a változások sikeres levezénylése” – tette hozzá Asot Hacsaturjan, az orosz szövetség játékvezetői bizottságának elnöke.

Hacsaturjan fel is sorolta, mi minden tartozik majd Kassai hatáskörébe: az orosz játékvezetők menedzselése; a szabályok egységes értelmezésének és alkalmazásának megvalósítása; a játékvezetés színvonal-emelkedésének előmozdítása; részvétel a bíróküldés folyamatában; a játékvezető-képzés egységes rendszerének megalkotása a regionális szinttől kezdve.

Az orosz sajtó egyelőre találgatja, hogy Kassai párja, a szintén nemzetközi elismertségnek örvendő játékvezető, Kulcsár Katalin is kiköltözik-e Moszkvába.

2020.08.05 23:07:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Nem tudom értelmezni, amikor egy sikerekbe beleőszült világsztár futballista még egy bőrt lehúzandó gyakorlatilag begurul egy közép-kelet-európai bajnokságba.

2020.08.05 14:48:21

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A TSC a 22. perctől kezdve emberhátrányban játszott, de így is nyert Belgrádban.

2020.08.05 15:41:00

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

A Sepsi OSK megnyerte a fontos mérkőzést, hogy ez mire lesz elég, az pénteken derül ki.

2020.08.04 16:31:57

Minden más foci B. L.

Ha késve is, de véget ért minden topliga, ezzel pedig számos játékos egyezsége is a klubjával.