Elefántcsontpart és Tunézia is a hajrában húzta be a meccsét

Vágólapra másolva!
2013.01.22. 18:16
null
Gervinho a hajrában döntött Togo ellen (Fotó: Reuters)
A Dél-Afrikában zajló Afrikai Nemzetek Kupája D-csoportjának első fordulójában Elefántcsontpart Gervinho hajrábeli találatával 2–1-re legyőzte Togót, Tunézia pedig Jusszef Mszakni 91. percben szerzett bombagóljával múlta felül Algériát.


ELEFÁNTCSONTPART–TOGO

Alig kezdődött el a mérkőzés, és máris megszerezhette volna a vezetést Togo, Kolo Touré lyukat rúgott, így Emmanuel Adebayor csapott le a labdára, megpróbálta elhúzni Boubacar Barry mellett is, hogy már csak az üres kapuba kelljen passzolnia, a kapus azonban nagy vetődéssel el tudta paskolni oldalra a labdát, ezt követően pedig oda lett a ziccer.

A kihagyott lehetőség gyorsan megbosszulta magát, hiszen a 8. percben már vezettek az „elefántok": Gervinho tört be a 16-oson belülre a jobb oldalon, visszajátszását pedig Yaya Touré lőtte 14 méterről kapura, és egy védőn megpattanva végül az elvetődő Kossi Agassa mellett a kapuban kötött ki a labda (1–0).

A 15. percben Serge Gakpé szánta el magát távoli lövésre, Barry csak nézte, hogy a labda kevéssel a kapu mellett hagyta el a játékteret, majd félórányi játék után Jonathan Ayité lehetősége sem sokkal szállt mellé.

A félidő hajrájában előbb Gervinho és Yaya Touré összjátékából utóbbi telibe lőtte a bal oldali kapufát, majd a ráadás pillanataiban egy jobb oldali szöglet után Jonathan Ayité találatával kiegyenlített Togo (1–1).

A fordulást követően Agassának kellett előbb résen lennie Didier Ya Konan próbálkozásánál, majd Daré Nibombé fejesgólját annullálta a játékvezető – miután az engedettnél hamarabb végezték el a szögletet a togóiak.

Negyedórával a vége előtt két togói csúszott össze a 16-os vonalánál, Gervinho lecsapott a labdára, majd Yaya Touréhoz játszott, utóbbi kapásból, kicsit maga alól ellőve gyakorlatilag feladta Agassának.

A 86. percben megszerezhette volna a vezető gólt Togo Vincent Bossou azonban az ötös jobb sarkáról a léc fölé lőtt, ezt pedig hamar ismét büntette Elefántcsontpart: egy jobb oldali Yaya Touré-szabadrúgásra borzalmasan mozdult ki Agassa, a hosszún érkező Gervinho pedig köszönte szépen, és az üres kapuba lőtt (2–1).

Egy lehetősége volt még azonban Togónak a pontmentésre, Ayité közeli ziccerét azonban védte Barry a ráadás pillanataiban, így Elefántcsontpart 2–1-re megnyerte az összecsapást.

TUNÉZIA–ALGÉRIA

A csoport másik mérkőzésén egészen a 30. percig kellett várni az első valamirevaló helyzetre, Szofian Feghuli beadása után Iszlam Szlimani fejesét a léc hárította.

Nem sokkal később Fued Kadir került nagy helyzetbe, de ügyetlen mozdulata után a labda jócskán elkerülte a kaput, míg a szünet előtt egy tunéziai kontra végén Jusszef Mszakni passzát követően Szaber Kelifa lövését védte Raisz M’Bohli.

A fordulást követően Dzsamel Meszbah veszélyeztetett először, a Milan balhátvédje 24 méterről szánta el magát lövésre, kísérlete után pedig a labda centikkel kerülte el Moez Ben Serifia kapuját.

A 70. percben Adlene Gediura távoli bombája épphogy a tunéziai kapu felett süvített el, majd hosszú idő után az algériai kapu is veszélyben forgott, azonban Hamdi Harbaui 10 méterről, kissé jobbról kevéssel a kapu jobb oldala mellé lőtt – M’Bolhi azért rajta volt.

A hajrában ismét Kadir állt közel a gólszerzéshez, aztán amikor már úgy tűnt, hogy marad a gól nélküli döntetlen, jött Mszakni, és 22 méterről a bal felsőbe lőtte (1–0) a győztes találatot.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (DÉL-AFRIKA)
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ELEFÁNTCSONTPART–TOGO 2–1 (1–1)
Phokeng, Royal Bafokeng Stadion
ELEFÁNTCSONTPART: Barry –Eboué, K. Touré, Bamba, Tiéné – Zokora, Y. Touré, Gradel (S. Kalou 59.), Ya Konan (Tioté 63.) – Gervinho, Drogba (Bony 74.)
TOGO: Agassa –Nibombé (Salifou 91.), Akakpo, Bossou, Dakonam, Mamah – Amewou, Romao, Gakpé (F. Ayité 61.)– Adebayor, J. Ayité (Segbefia 78.)
Gólszerző: Y. Touré (8.), Gervinho (88.), ill. J. Ayité (45+2).
TUNÉZIA–ALGÉRIA 1–0 (0–0)
Phokeng, Royal Bafokeng Stadion
TUNÉZIA: Ben Serifia – Abdennur, Sammam, Ifa, Hihri – Mszakni, Hammami, Muelhi, Traui (Darragi, a szünetben) – Dzsemaa (Harbaui, 16., Ben Jusszef, 85.), Kelifa
ALGÉRIA: M’Bolhi – Medzsani, Belkalem, Cadamuro-Bentaiba (Szudani 75.), Meszbah – Gediura (Lemmusia, 86.), Lacen, Mosztefa – Kadir (Audia, 92.), Feghuli – Szlimani
Gólszerző: Mszkani (91.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Elefántcsontpart 1 1 2–1 1 3
2. Tunézia 1 1 1–0 1 3
3. Togo 1 1 1–2 –1 0
4. Algéria 1 1 0–1 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik