Növelheti előnyét a Man. City, egymásnak feszül a Bundesligában az első négy

Vágólapra másolva!
2011.12.03. 11:48
null
Hangosak, büszkék és lojálisak a transzparensük szerint – no de örülhetnek-e szombaton a City-drukkerek? <br />(Fotó: Action Images)
Címkék
A német bajnokság hozza a legnagyobb rangadókat az európai labdarúgó-topligák szombati játéknapján: a Bundesliga első négy helyezettje egymás ellen mérkőzik, Mönchengladbach (2.)–Dortmund (1.) és Bayern München (3.)–Werder Bremen (4.) párosításban. Olaszországban az Inter április-május fordulója után először nyerhet három bajnokit egymás után, de az Udinese ellen még otthon sem feltétlenül esélyesek a milánóiak. Spanyolországban a Barcelona a szezont nagyon jól kezdő Levante ellen játszik otthon, míg a Real Madrid Gijónban készül a jövő heti szuperrangadóra. Angliában a listavezető Manchester Cityre kötelező(nek tűnő) feladat vár a Norwich ellen, a Manchester United pedig könnyen leszakadhat még jobban, ha nem hozza el a három pontot az Aston Villától. Az élcsoportból a Newcastle és a Chelsea kora délutáni rangadót vív, a Tottenham a Bolton, az Arsenal a Wigan ellen számít győzelemre

 

SPANYOLORSZÁG

PRIMERA DIVISIÓN
15. FORDULÓ
18.00: Racing Santander–Villarreal
18.00: Sporting Gijón–Real Madrid (Tv: Sport1)
20.00: Barcelona–Levante (Tv: Sport2)
22.00: Valencia–Espanyol (Tv: Sport2)
TABELLA »

A Primera División 15. fordulójában kiderül, a Real Madrid és a Barcelona milyen pozícióból várhatja a december 10-i el clásicót: a fővárosiak a gijóni El Molinónba mennek, a katalánok pedig a Levantét fogadják – a papírforma szerint marad a három pont előny a listavezető Real javára a szuperrangadó előtt.

A gijóni meccsen két nagyszájú tréner néz farkasszemet: a hazai edző, Manuel Preciado, illetve José Mourinho már többször éles (és nem mindig kulturált) nyilatkozatháborúba keveredett. A kölcsönös acsarkodáshoz képest maga volt a csoda, hogy a tavaszi madridi sikerüket követően Preciado úriembernek nevezte Mourinhót, a portugál pedig gratulált a sportingos hősöknek, holott éppen azzal a találkozóval (0–1 a Bernabéuban áprilisban) ért véget a Special One kilenc éven – és 150 mérkőzésen – át tartó otthoni bajnoki (Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid) veretlenségi sorozata.

A Gijónban 17 éve gólt sem kapó Real Madrid tizenhárom meccs óta nyerésben van, míg a vonatkozó rekordot a Puskás Ferenc fémjelezte együttes tartja tizenöttel, még 1960–1961-ből. Az új rekord (ha begyűjtik a Sporting és a BL-ben az Ajax skalpját is) pont a Barca ellen lehet meg, de ehhez a katalánoknak is lesz egy-két szavuk. Josep Guardiola csapata számára egyértelmű a feladat: le kell győzni a Levantét, amely egészen káprázatos szezonkezdet után kicsit visszaesett (három vereség egymás után), de úgy tűnik, az utóbbi két fordulóban visszatalált a helyes útra.

A vendégtaktika vallásos színezetet ölt. „Ha Messit megfogjuk iis, van helyette másik klasszis szabadon. Egységesen, egymást támogatva kell játszanunk, és nagyon sokat imádkoznunk!" – így a vendégek edzője, Juan Ignacio Martínez.

ANGLIA

PREMIER LEAGUE
14. FORDULÓ
13.45: Newcastle United–Chelsea (Tv: Digi Sport)
16.00: Blackburn Rovers–Swansea City
16.00: Manchester City–Norwich City (Tv: Digi Sport Plus)
16.00: Queens Park Rangers–West Bromwich Albion
16.00: Tottenham Hotspur–Bolton Wanderers
16.00: Wigan Athletic–Arsenal (Tv: Digi Sport)
18.30: Aston Villa–Manchester United (Tv: Digi Sport)
TABELLA »

A szombati nap egy jónak ígérkező Newcastle–Chelsea-vel indul: a „szarkák” még veretlenek otthon, a vendégeknek meg ezt a sorozatot nagyon meg kellene törniük, ha ott akarnak lenni a végelszámolásnál. A Newcastle legutóbb március elején, az Everton ellen veszített otthon bajnokit, azóta tízes veretlenségi szériában van.

„Nem vagyunk válságban, de a Newcastle és a Valencia elleni mérkőzés sorsdöntő lesz számunkra″ – nyilatkozta pénteken David Luiz, a Chelsea brazil védője a The Sun napilapnak.

„Ha bent akarunk maradni a Bajnokok Ligájában, és a bajnokságban is szeretnénk nyerni, akkor mindkét csapatot le kell győznünk. A következő néhány fellépésünk eldönti, hogy hol a helyünk. A Valencia elleni találkozóra még nem gondolunk, most a Newcastle elleni bajnokin van a hangsúly.”

Két érdekesség az összecsapáshoz: a Newcastle nyolc meccs (azaz 2006) óta nyeretlen a Chelsea ellen, viszont 2003 óta először várhatja jobb pozícióból a két fél randevúját.

A listavezető Manchester City az eltiltás után visszatérő Mario Balotellivel és Gareth Barryvel kötelező három pontot tervez az újonc Norwich ellen. A „kanárik” huszonöt kísérletből összesen kétszer győztek a City otthonában, ráadásul Manchester városában sem nyertek 1989 óta...

Az ötpontos hátrányban levő Manchester United a Villa Parkba látogat. Az Aston Villa ugyan nem igazán acélos, de a 3–7–3-as mérlege azt mutatja, egy ikszre majdnem mindenki ellen jó... A birminghamiek számára a United a mumus, a két csapat legutóbbi 29 találkozójából csak egyszer győztek, bajnokin a legutóbbi 31-ből szintén egy a mérleg (1–9–21 Villa-szempontból a gyalázatosan rossznak bátran nevezhető mutató).

Ha Emile Heskey pályára lép a Villában, 500. alkalommal játszik a Premier League-ben – Ryan Giggs, David James, a múlt héten elhunyt Gary Speed, Sol Campbell és Frank Lampard után ő lesz a hatodik, aki eléri a félezret.

A vesztett pontok tekintetében második legjobban álló, amúgy tabellaharmadik Tottenham három pontot tervezhet a Bolton ellen, míg az Arsenalnak szintén kötelező kipipálandó a Wigan elleni, idegenbeli mérkőzés. A Latics az előző két szezonban meglepetéseket okozott az „ágyúsok” ellen, és ez figyelmeztető jel, az viszont nem túl kedvező a hazaiakra nézve, hogy Robin van Persie egymaga több bajnoki gólt szerzett a szezonban, mint az egész Wigan...

NÉMETORSZÁG

BUNDESLIGA
15. FORDULÓ
15.30: Bayern München–Werder Bremen
15.30: Freiburg–Hannover
15.30: Kaiserslautern–Hertha BSC
15.30: Mönchengladbach–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport2)
15.30: Wolfsburg–Mainz
18.30: VfB Stuttgart–1. FC Köln (Tv: Eurosport2)
TABELLA »

Két rangadó is lesz a délutáni programban, az első négy egymás ellen vív presztízscsatát. A listavezetői pozíciót a múlt héten átvevő, címvédő Dortmund nagy izzadásra készülhet: Jürgen Klopp csapata a második helyen álló, otthon még veretlen Mönchengladbach otthonába látogat.

Az utóbbi nagy pechje, hogy legjobbja, Marco Reus nem játszhat, és lehet, hogy hosszabb kihagyásra is kényszerül, ráadásul Igor de Camargo is sérült. A 'Gladbach és a Dortmund tizenhét év után áll egyszerre a dobogón – amikor a hazaiak legutóbb ilyen jól kezdtek (1976–1977-ben), meg is nyerték a Bundesligát... A két csapat mérlege kiegyenlített, igaz, a Dortmund a Mönchengladbach ellen szenvedte el története legnagyobb vereségét (12–0!).

„Jó csapatuk van, nekünk is jó csapatunk van, ez közös. Nincs favorit és nagyon vigyáznunk kell: a Mönchengladbach kiválóan futballozik és tökéletesen végrehajtja az edzői utasításokat. A célunk, hogy megzavarjuk a szokásos játékukat, ahogy a Bayern elleni idegenbeli meccsen is megmutattuk: képesek vagyunk az ellenfelet meggátolni erősségei kihasználásában” – mondta Klopp.

Az évet remekül kezdő, de kisebb hullámvölgybe került Bayern München a Werder Brement fogadja – a rekordbajnoknak az összes Bundesliga-gárda közül a brémaiak ellen van a legrosszabb mérlege. Jupp Heynckesnek meg valóságos Werder-fóbiája lehet, mert az együtteseivel 1987 óta nem tudja legyőzni a zöld-fehéreket – a sorozat most tizenhét mérkőzést számlál.

„Mainzban rosszul játszottunk, így várom, hogy a csapat összekapja magát és tegyen egy lépést a helyes irányba. Ismét meg kell találnunk az egyensúlyt a védekező és a támadójáték között, sokkal folyamatosabban kell járatnunk a labdát. Minden játékostól jobb teljesítményt várok” – nyilatkozta Heynckes.

OLASZORSZÁG

SERIE A
14. FORDULÓ
20.45: Internazionale–Udinese (Tv: Digi Sport)
20.45: Napoli–Lecce (Tv: Digi Sport Plus)
TABELLA »

Két mérkőzést rendeznek a Serie A-ban: a Napoli hazai pályán egyértelmű esélyes a sereghajtó Lecce ellen, míg az Inter–Udinese találkozón jó kérdés, hogy van-e egyáltalán favorit. Claudio Ranieri nem győzte dicsérni a friuliakat a meccs előtt.

„Az Udinese a Serie A csodája. Remek akadémiája van, amelyet okosan működtet, a külföldről érkező tehetségeket hozzászoktatja az olasz futballkultúrához, majd beépíti őket. A legjobbakat eladja, de házon belül tudja őket pótolni, és mindig ott van a felsőházban. Ez hatalmas elismerés az udineiek stábjának. Nagyon gyorsak és nagyon veszélyesek, szerintem az érkezésem óta ez lesz a legnehezebb meccsünk – egyben olyan, amely a jövőnk szempontjából is fontos.”

Francesco Guidolin, az Udinese mestere szintén a legnehezebb mérkőzést várja a szezonban. Hogy miért?

„Mert az Inter mindig Inter. Tele van bajnokokkal a kerete és ismét kezdi összeszedni magát. Nem értem, miért nem vasárnap van a találkozó, hisz az Inter csak szerdán játszik a BL-ben, a feszített menetrend minket sújt az El-játéknap után. De nincs értelme panaszkodni. Az idegenbeli teljesítményünkön javítani kell, ahogy a helyzetkihasználásunkon is” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik