Norvégia: 104 éves rekord dől meg, 15 évesen lesz válogatott a csodagyerek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.19. 16:40
null
Martin Ödegaard jelenleg a legragyogóbb csillag a norvég futball egén
Meghívót kapott a norvég labdarúgó-válogatott keretébe a norvég futball legnagyobb tehetségének kikiáltott Martin Ödegaard. Kovács Péter 15 éves csapattársa a bajnokságban már rekorder, a nemzeti csapatban is az lehet.

Ez az év kétségkívül Martin Ödegaardról szól Norvégiában. A drammeni, 1998 decemberi (!) születésű fiú áprilisban a legfiatalabb játékos lett, aki bemutatkozott a norvég élvonalban, majd miután májusban aláírta élete első profi szerződését a Strömsgodsethez, május 16-án ő lett a legfiatalabb gólszerző is a bajnokságban.

És nincs messze már az sem, hogy a norvég nemzeti csapat legfiatalabb tagja legyen: amennyiben pályára lép az Egyesült Arab Emirségek elleni felkészülési meccsen augusztus 27-én, Stavangerben, megelőzi a válogatott fiatalsági korrekorderét, Tormod Kjellsent, aki viszont még egy teljesen más korszakban, 1910-ben húzhatta magára először a nemzeti csapat mezét.

A hírt a drammeni csapat sportigazgatója, Jostein Flo közölte a tinédzserrel, akinek az apja, Hans Erik korábban szintén élvonalbeli futballista volt, jelenleg a másodosztályú Mjöndalennél dolgozik asszisztensként.

„Nagyon hálás és boldog vagyok, egy álom válik valóra. Egy kicsit sokkolt, amikor megkaptam az üzenetet. Egészen meglepő volt” – mondta a példaképeként Lionel Messit megnevező Ödegaard a hírről értesülve.

A fiatal támadó középpályás meghívója ugyanakkor egyáltalán nem csak a tehetségének szól, valós teljesítmény is van mögötte: a Sandnes Ulf elleni bajnokin csapata mindhárom góljában benne volt, gólt és asszisztot jegyzett, és tizenegyest is kiharcolt, akkor vetődött fel először a válogatottbeli szereplésének lehetősége. Néhány napja a Start ellen jobbszélsőként játszva újra nagyot alkotott: csapata az ő három gólpasszával nyert 3–2-re. Eddig 14 bajnokin 3 gólja és 5 gólpassza van.

A norvég sajtó a hírről értesülve megkérdezte Ödegaard egyik legrutinosabb csapattársa, Kovács Péter véleményét is. „Ez a bizalom jele Martin felé. Nagyon jó volt az elmúlt pár meccsen, a keretünkben a helye és ő a legfiatalabb. Óriási tehetség, mindenki láthatja. Jó csapatban játszik, tehetséges, remélem, hogy a válogatottban is hasonlót tud nyújtani” – mondta a magyar támadó suhanc csapattársáról.

Az általános iskolát épp befejező Ödegaard amúgy már 13 évesen a harmadik csapat tagja volt, és így olykor az első kerettel is edzett, az év elejét – alig elfújva a 15. szülinapi gyertyáját – az U17-es válogatottal töltötte egy nemzetközi tornán, és rövid ideig már a Bayern Münchennél és a Manchester Unitednél is tréningezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik