Női vb: a német gólkirálynő hibázott, döntőben az USA

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.01. 06:49
null
A gólkirályi címre törő Célia Sasic hibája sokba került a németeknek (Fotó: AFP)
A kanadai női világbajnokság elődöntőjében az Egyesült Államok 2–0-s győzelmet aratott a Marozsán Dzsenifert a 77. perctől soraiban tudó Németország felett, ezzel bejutott a vancouveri döntőbe, ahol a címvédő Japánnal vagy Angliával találkozik. A németek a 63. percben, még 0–0-s állásnál Célia Sasic révén tizenegyest hibáztak.

A mind a hét eddigi világbajnokságon elődöntőt játszó amerikaiak az első félidőben többször is megszerezhették volna a vezetést, de Nadine Angerer, a németek világklasszis kapusa nagy védéseivel megőrizte kapuját a góltól. A nationalelf magyar származású játékosa, a bokasérüléssel bajlódó Marozsán Dzsenifer ezúttal is csak a kispadon kapott helyet.

A szünet után feljavultak a németek, akik a 63. percben hatalmas esélyt kaptak a vezetés megszerzésére. A könnyelmű Julie Johnston a tizenhatoson belül lerántotta a gólhelyzetben kilépő Alexandra Poppot, amiért Teodora Albon játékvezető tizenegyest ítélt, az amerikai középhátvédet azonban nem állította ki.

A büntetőt a Bundesliga és a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásának gólkirálynője, Célia Sasic végezte el, aki a jobb alsó sarok mellé gurított.

Hat perccel később az amerikaiak egyik legjobbja, Alex Morgan indult meg a kapu felé, és Annike Krahn csak szabálytalanul tudta megállítani. A német játékos a tizenhatoson kívül szabálytalankodott, Morgan azonban bezuhant a büntetőterületen belülre, ami megtévesztette a román bírót.

A tizenegyest Carli Lloyd a kapu bal oldalába vágta (1–0), így a 201. válogatott mérkőzésén pályára lépő játékos az egyenes kieséses szakaszban mindhárom meccsen betalált.

A németek a 77. percben a nem teljesen egészséges Marozsánt is bevetették, de ő sem tudott segíteni csapatán, melynek sorsa a 84. percben pecsételődött meg végérvényesen: Lloyd alapvonalról középre adott labdáját a csereként beálló Kelley O'Hara pofozta a kapuba (2–0).

Az amerikaiak a kidolgozott helyzetek számát tekintve összességében megérdemelten nyertek, ám az már nem derül ki, hogy alakult volna a találkozó, ha Sasic nem hibázik.

A kétszeres világbajnok Egyesült Államok a negyedik vb-döntőjére készülhet, ahol a címvédő Japánnal vagy Angliával találkozik – ha az ázsiai csapat jut tovább, megismétlődik a négy évvel ezelőtti finálé.

EGYESÜLT ÁLLAMOK–NÉMETORSZÁG 2–0

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA
ELŐDÖNTŐ
Egyesült Államok–Németország 2–0
(Lloyd 69. – 11-esből, O'Hara 84.)
Július 2. (csütörtök), 1.00: Japán–Anglia (Tv: Eurosport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik