Női vb: 16 perc után 4–0, világbajnok az Egyesült Államok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.06. 03:01
null
Az Egyesült Államok harmadszor nyerte meg a világbajnokságot (Fotók: Reuters)
A kanadai női világbajnokság döntőjében az Egyesült Államok kiváló mérkőzésen 5–2-re legyőzte a címvédő Japánt, ezzel visszavágott a négy évvel ezelőtti fináléban elszenvedett vereségért. Az amerikaiak káprázatosan kezdték a meccset, hiszen Carli Lloyd mesterhármasának is köszönhetően már a 16. percben négy góllal vezettek. Az USA klasszisának harmadik találata minden képzeletet felülmúlt.

Az 1991-ben és 1999-ben is aranyérmet szerző amerikaiak szenzációsan kezdték a vancouveri döntőt – mire a japánok észhez tértek, már négy gól volt a két csapat közti különbség.

Carli Lloyd volt a vb-döntő hőse
Carli Lloyd volt a vb-döntő hőse

A harmadik percben Megan Rapinoe laposan középre lőtt szöglete után Carli Lloyd bal külsővel a kapuba pörgette a labdát (1–0). Két perccel később a jobb oldalról végezhettek el szabadrúgást az amerikaiak, a lecsorgó labdát az ismét nagyszerű ütemben érkező Lloyd öt méterről bepasszolta (2–0).

A japánokat érthető módon megfogta a két korai gól, ráadásul az 53314 szurkoló többsége is a fehér mezeseket támogatta, akik nem vettek vissza a tempóból, minél hamarabb el akarták dönteni a világbajnoki cím sorsát – sikerült is.

A 14. percben az ázsiai védő által magasan felfejelt labdát Lauren Holiday tizenkét méterről, kapásból Kaihori Ajumi „szeme között” a kapuba vágta (3–0), míg újabb két perc elteltével valószínűleg a világbajnokság legszebb jelenetét láthattuk. Az amerikaiak a saját térfelükön szereztek labdát, amely Lloyd elé került, aki egy megkerülős csel után a felezővonalról, mintegy 50 méterről átívelte a japánok kapusát. Csodálatos megoldás volt, ezzel a 16. percben már 4–0-ra vezetett az Egyesült Államok!

LLOYD ELKÉPESZTŐ GÓLJA


A 2008-as olimpiai döntőben egy, a 2012-esben két gólt szerző, ám a legutóbbi világbajnokság fináléjában a szétlövés során tizenegyest hibázó Lloyd az első női játékos lett, aki vb-döntőben mesterhármast ért el, a torna folyamán pedig mind a hat gólját az egyenes kieséses szakaszban szerezte. Nem csoda, hogy őt választották meg a 2015-ös világbajnokság legjobb játékosának, a gólkirályi címet azonban a német Célia Sasic nyerte el, mert több asszisztot osztott ki, mint az amerikaiak csapatkapitánya.

A 2015-ÖS VILÁGBAJNOKSÁG DÍJAZOTTJAI
A legjobb játékos (Aranylabda): 1. Carli Lloyd (Egyesült Államok), 2. Amandine Henry (Franciaország), 3. Mijama Aja (Japán)
A gólkirálynő (Aranycipő): Célia Sasic (Németország, 6 gól)
A legjobb kapus (Aranykesztyű): Hope Solo (Egyesült Államok)
A legjobb fiatal játékos: Kadeisha Buchanan (Kanada)

A japánok szűk fél óra után Ogimi Juki találatával szépítettek, a Wolfsburg játékosa Kavaszumi Nahomi beadása után gyönyörűen fordult le emberéről, és tekert a jobb felső sarokba (4–1). Az ázsiaiak a gól után kettőt is cseréltek, beállt a 2011-es vb legeredményesebb futballistája, a legjobb játékosnak is megválasztott Szava Homare, akivel stabilabb lett a japán csapat, amely így legalább a még nagyobb különbségű vereséget elkerülte.

A második félidő elején Julie Johnston öngóljával csökkentették hátrányukat a japánok (4–2), ám két perccel később Tobin Heath végleg eldöntötte a mérkőzést (5–2). Ekkor még mindig csak az 54. percben jártunk, de az ötödik gól okozta pofonból a japánok már nem tudtak kijózanodni. A címvédőnek voltak helyzetei, szorosabbá tehette volna a meccset, ám az amerikaiak uralták a találkozót, egy percig sem forgott veszélyben a győzelmük.

Az eredmény az utolsó negyven percben már nem változott, de így is a mostani összecsapás lett minden idők legtöbb gólt hozó női világbajnoki döntője. Az amerikaiak immáron 112 találatnál járnak a vb-k történetében, ezzel visszaelőzték a 111-et számláló németeket.

Az Egyesült Államok nemzeti csapata mind a hét eddigi vb-n érmet szerzett, és első válogatottként harmadszor lett világbajnok. A japánok a négy évvel ezelőtti sikerük után most ezüstéremmel utazhatnak haza.

EGYESÜLT ÁLLAMOK–JAPÁN 5–2

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Japán 5–2
(4–1)
Vancouver, BC Place, 53 341 néző. Vezette: Monzul (ukrán)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Solo – Krieger, Johnston, Sauerbrunn, Klingenberg – Heath (Wambach, 79.), Holiday, M. Brian, Rapinoe (O'Hara, 61.) – Morgan (Rampone, 86.), Lloyd. Szövetségi kapitány: Jill Ellis
JAPÁN: Kaihori – Arijosi, Ivasimizu (Szava, 33.), Kumagai, Szamesima – Kavaszumi (Szugaszava, 39.), Szakagucsi, Ucugi, Mijama – Ohno (Ivabucsi, 60.), Ogimi. Szövetségi kapitány: Szaszaki Norio
Gólszerző: Lloyd (3., 5., 16.), Holiday (14.), Heath (54.), ill. Ogimi (27.), Johnston (52. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik