Női Eb: a németek sorozatban hatodszor Európa trónján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.28. 17:54
null
Anja Mittag volt a németek nyerőembere (Fotó: Reuters)
A német női labdarúgó-válogatott nyerte a Svédországban rendezett Európa-bajnokságot, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte Norvégiát. Marozsán Dzseniferék jól sáfárkodtak a helyzeteikkel, Anja Mittag szerezte a mindent eldöntő találatot, az északiak két büntetőt is kihagytak a találkozón. Németország sorozatban hatodszor lett Európa-bajnok.

 

A németek kezdték jobban a finálét, Marozsán Dzsenifer szabadrúgást harcolt ki néhány remek csel után, a beadást Leonie Maier a kapufára fejelte. Néhány perccel később Celia Okoyino da Mdabi olvasta jól a játékot és a kapuval szemben állva mellé lőtt.

Ezután a norvégok vették át a játék irányítását, aminek a 28. percben meg is lett az eredménye, Cathrine Dekkerhus büntetőt harcolt ki. Trine Ronning állt a labda mögé, Nadine Angerer pedig lábbal védte a középre tartó lövést, hatalmas bravúr volt.

Az egész meccsen nagy kedvvel futballozó Marozsánnak a félidő hajrájában volt még egy életerős lövése, ám a norvég kapus hárított, így gól nélküli döntetlennel fordulhattak a csapatok. A szünet után a csereként beálló Anja Mittag – akit egyébként sokan hiányoltak már a kezdőből is – gyakorlatilag első labdaérintéséből megszerezte a vezetést a németeknek. (1–0)

A 62. minutumban nagy esélyt kapott Norvégia az egyenlítésre, ugyanis Caroline Hansen is 11-est harcolt ki. Az ítélet-végrehajtó ezúttal Solveig Gulbrandsen volt, ám az ő lövését is védte Angerer, a német csapatkapitányon nem tudtak fogást találni az északiak. Pár perccel később igen, Ada Hegerberg közelről gurított a hálóba, ám lesállásról, így az egyenlítés ismét elmaradt.

Az eredmény a hátralévő időben sem változott, Németország megnyerte a finálét, ezzel sorozatban hatodszor lett Európa-bajnok (1995 óta más nem tudott felülni a kontinens trónjára). A németek nyolcadik Eb-címüket szerezték, a döntőt elbukó norvégok két győzelemmel büszkélkedhetnek, míg Svédország eggyel, más csapat még nem nyert kontinenstornát.

NŐI LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
DÖNTŐ

Németország–Norvégia 1–0 (0–0)
Solna, Friends Arena. 41301 néző. Vezette: Dorcioman (román)
NÉMETORSZÁG: Angerer – Maier, Krahn, Bartusiak, Cramer – Kessler, Goessling – Lotzen (Mittag, a szünetben), Marozsán, Laudehr (Schmidt, 76.) – Okoyino Da Mbaabi.
NORVÉGIA: Hjelmseth – Mjelde, Ronning, Christensen (Larsen Kaurin, 85.), Akerhaugen – Gulbrandsen (Thorsnes, 68.), Stensland (Isaksen, 76.), Dekkerhus – Hansen, Hegland – Hegerberg.
Gólszerző: Mittag (49.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik