NL: hiába az olasz fölény, a négyes döntőben a portugálok

Vágólapra másolva!
2018.11.17. 22:43
null
Marco Verrattinak nehéz dolga volt két portugállal a nyakán (Fotó: AFP)
Olaszország nem tudta feltörni a portugál reteszt, így eldőlt, hogy az Európa-bajnok végez az első helyen a Nemzetek Ligája A-divíziójának 3. csoportjában.

 

Nagyon egyszerű volt a képlet a szombati csoportrangadót megelőzően: a portugáloknak egyetlen pontra volt szükségük ahhoz, hogy bebiztosítsák a csoportelsőséget és az azzal járó részvételi jogot a sorozat négyes döntőjében. Fernando Santos együttesének erre két meccs állt a rendelkezésére, vagyis papíron az olaszok ellen a vereség is belefért volna, amennyiben nem kétgólos különbséggel vagy 1–0-ra kapnak ki Milánóban.

A hazaiak az utolsó esélyüket próbálták megragadni, a kezdőben azzal a Giorgio Chiellinivel, aki a 100. mérkőzését játszotta a nemzeti együttesben – előtte csak hatan („mennyiségi” sorrendben: Gianluigi Buffon, 176; Fabio Cannavaro, 136; Paolo Maldini, 126; Daniele De Rossi, 117; Andrea Pirlo, 116; Dino Zoff, 112) érték el ezt a számot.

Lorenzo Insigne távoli lövésével már a 4. percben jelezte, hogy nem számíthat könnyű összecsapásra a világbajnokság óta veretlen (három győzelem, egy döntetlen) portugál gárda. A Napoli támadójának löketét Rui Patrício csak oldalra tudta öklözni, éppen az ott érkező Ciro Immobile elé, akinek azonban nem sikerült élni a kínálkozó lehetőséggel. A Lazio támadójára egyébként is jellemző, hogy a nemzeti együttesben nem úgy megy neki a játék és gólgyártás, mint a klubjában – az előző nyolc válogatottbeli találkozóján nem talált a kapuba.

Az első olasz lehetőséget továbbiak követték, az óriási mezőnyfölényben játszó házigazda ellen a portugálok nem sok vizet zavartak, igaz, a döntetlen tökéletesen megfelelt nekik. Jól jellemzi az összecsapást, hogy a vendégek először a 75. percben találták el a kaput, akkor viszont majdnem megszerezték a vezetést: Gianluigi Donnarumma bravúrral hárította William Carvalho rövid sarokra tartó lövését.

Az akaraterő megvolt, a kapu előtt azonban hiányzott az a bizonyos plusz olasz részről; Insigne hiába próbálkozhatott egy az egyben is, kettejük párharcát ismét Rui Patrício nyerte, ennél nagyobb lehetőségük pedig nem volt az olaszoknak.

Portugália az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan a hármas élén végez, így bejutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, amelyet 2019 júniusában rendeznek meg.

Az már korábban eldőlt, hogy Lengyelország búcsúzik az A-divíziótól.

NEMZETEK LIGÁJA
A-DIVÍZIÓ, 3. CSOPORT

Olaszország–Portugália 0–0

November 20., kedd
20.45: Portugália–Lengyelország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 3
2 1
4–2 +2 7
2. Olaszország 4 1 2
1 2–2 0 5
3. Lengyelország 3 1 2 3–5 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik