NL: Faxe Jensen lett a kapitánya az ismeretlen dán válogatottnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.04. 17:19
null
Ami biztos: a repülőn dán labdarúgók ülnek (Fotó: BT)
Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) nem tudott egyezségre jutni a nemzeti csapatnál számításba vett futballistákkal azok kollektív szerződéséről, ezért a Szlovákia elleni felkészülési és a Wales elleni Nemzetek Ligája-meccsen alacsonyabb osztályban szereplő játékosok, illetve a futsalválogatott tagjai alkotják majd Dánia együttesét, amelynek ideiglenes kapitánya az 1992-es Eb győzteseinek egyike, John „Faxe” Jensen lett.

A helyzet a maga egyszerűségében bonyolult: az „alternatív” válogatott a Roskilde reptéren már becsekkolt a brigádot Pozsonyba szállító gépre, és indulásra készen áll, miközben helyi forrásaink szerint a nyári világbajnokságon látott „valódi” dán válogatott tagjai jelenleg is Koppenhágában várakoznak, hogy ha esetleg sikerül megállapodni a szövetséggel a többek között az egyéni szponzori megállapodásokat is szabályozó vitában, akkor ők is azonnal útnak indulnának Pozsonyba.

JOHN „FAXE” JENSEN

Az 53 éves szakember játékosként tagja volt az 1992-es Európa-bajnokságot megnyerő dán válogatottnak, amelyben 1987 és 1995 között 69 meccsen szerepelt és 3 gólt szerzett – első találata nem más, mint a németek ellen 2–0-ra megnyert Eb-döntő első gólja volt. Középső középpályásként az Eb-siker után az Arsenalhoz igazolt, ahol 99 bajnokin lépett pályára négy idény alatt.

A Herfölge csapatával játékos-edzőként dán bajnoki címet szerzett 2000-ben. Azóta jobbára tanácsadói szerepkörben dolgozik, legutóbb a másodosztályú Fremad Amager vezetőedzője volt 2014 májusától négy éven keresztül.

A szlovák fővárosban kedd este fél hétkor sajtótájékoztatót tartanak a dánok, csak azt nem tudni még, hogy azon az ideiglenesen kinevezett Jensen, vagy az állandó kapitány, Aage Hareide vesz majd részt a DBU részéről.

Ami a „pótválogatottat” illeti, egyelőre még a dán média is csupán találgat, hogy kik tartoznak bele. Az biztos, hogy a harmadosztályú BK Avarta 30 éves támadója, Christian Offenberg, valamint a gárda 21 éves kapusa, Morten Bank is fent ül a repülőn a Roskilde reptéren. Utóbbi játékosról az Avarta sportigazgatója azt mondta, Bank tehetséges, de nem áll készen ekkora szintlépésre.

A dán BT című lap élő szöveges közvetítésben számol be a helyzetről, itt próbálják meg összegyűjteni az „alternatív” válogatott tagjait. Szerintük ott van a gépen a szintén harmadosztályú Tarup-Paarup öt játékosa, köztük az egylet tartalék kapusa, Victor Larsen. Két játékost ad a Skovshoved IF és a Skjold Birkeröd, míg a Vanlöse IF négyet – mindhárom klub harmadosztályú.

Rajtuk kívül még a dán futsalválogatott közel fele is felszállt a gépre.

Egy idő után aztán a reptéren tűzoltóautókkal igyekeztek blokkolni a helyszínen tartózkodó fotósok rálátását a gépre, ezért ennél többet nem lehet tudni a futballisták kilétét illetően.

DELANEY: „NEM VÁLASZOLNAK”
„Próbálunk megoldást találni a jövőre és az előttünk álló hétvégére nézve. Készen állunk és szeretnénk játszani, de egyelőre csak azt mondhatom, hogy remélem, lesz valaki tárgyalási jogkörrel a szövetségnél, aki szóba áll velünk. Jelenleg ugyanis a DBU részéről senki sem válaszol a hívásainkra” – idézte a Borussia Dortmund dán válogatott játékosát, Thomas Delaneyt a TV2 Sport.

Eközben a szlovákok felháborodásuknak adtak hangot Pozsonyban, hiszen úgy érzik, értelmesebben is tudnának készülni, mint egy amatőrökből álló társaság ellen.

„Mi értelme van annak, hogy elküldik ide ezt a csapatot? Értem én, hogy a dánok csak a büntetést akarják elkerülni, de közben mi azért hasznosabban is el tudnánk tölteni az időt” – fogalmazott Jan Kozák szlovák szövetségi kapitány Pozsonyban, arra utalva, hogy ha a dánok nem állnak ki a szerdai vagy a vasárnapi mérkőzésre, az UEFA súlyos büntetéssel sújthatja őket.

A dán Ekstra Bladet időközben kiderítette, a repülőn ülő játékosok fejenként 6300 korona (276 000 forint) hálapénzt kapnak a Szlovákia elleni meccsért – ha sikerülne nyerniük, úgy megduplázódna a fellépti díj, s 12 000 korona (526 000 forint) ütné a markukat. A Wales elleni találkozón minden néző után egy korona járna – 16 000 nézőt várnak –, plusz a 12 000 koronás győzelmi prémium győzelem esetén.

REAGÁLT A PIAC
Kedd reggel a legtöbb nemzetközi fogadóirodánál „normális” esélyeket tükröző oddsokkal lehetett fogadni a mérkőzésre – ma délelőtt 2.5-2.9 között volt a szlovák győzelem a legtöbb irodánál –, délután aztán elkezdtek javulni a szlovák esélyek. Délután három körül már 1.10 alá esett a szlovák győzelem szorzója világszerte, estére pedig szinte minden fogadási kínálatból eltűnt a holnapi mérkőzés.

A dán TV2 híradása szerint amúgy a DBU még ma reggel is közel 200 felajánlást kapott labdarúgóktól, hogy ők nagyon szívesen szerepelnének ezen a szlovákiai túrán.

A dán szövetségnek tavaly egy női világbajnoki selejtezőt kellett lemondania azért, mert a játékosokkal nem tudott megállapodni a szerződésükről.

Néhány perccel azt megelőzően, hogy a Pozsonyba megérkező dán válogatott sajtótájékoztatója fél hétkor elkezdődött volna, a DBU igazgatója, Claus Bretton-Meyer Koppenhágában elmondta, csak a jövő héten egyeztetnek a játékosokkal.

„A szövetség nem fog akkor tárgyalni, amikor futballozni kellene” – közölte az igazgató.

A DBU bejelentése azzal zárult, hogy negyedórával későbbre tették a pozsonyi sajtótájékoztatót. A válogatott tagjai tehát már megérkeztek Pozsonyba, mint az alábbi – némileg megdöbbentő – Twitter-bejegyzésből kiderül. Az alábbi képen a dán válogatott látható...


A DÁN KERET

A dánok pozsonyi sajtótájékoztatója előtt a Szlovák Labdarúgó-szövetség honlapja az alábbi névsort közölte dán keret gyanánt.

Kapusok: Morten Bank (Avarta), Victor Vobbe Larsen (TPI), Christoffer Haagh (Jagersborg BK)
Védők: Christian Bannis (TPI), Mads Priisholm Bertelsen (TPI), Christian Bommelund Christensen (Jagersborg BK), Victor Hansen (Frederikssund), Nicolai Johansen (Vanlöse), Daniel Nielsen (Vanlöse), Kasper Skrap (TPI)
Középpályások: Rasmus Gaudin (Vanlöse), Adam Fogt (Kastrup), Anders Hunsballe (Greve), Oskar Höjbye (Vanlöse), Christopher Jakobsen (Hilleröd), Rasmus Johanson (HIK), Kevin Jörgensen (Jagersborg BK), Kasper Kempel (Skovshoved), Simon Vollesen (Birkeröd).
Támadók: Anders Fönss (TPI), Troels Cillius Nielsen (Birkeröd), Christian Offenberg (Avarta), Daniel Holm Sörensen (Skovshoved), Louis Veis (Jagersborg BK)

A sajtótájékoztató elején a válogatottat a szövetség részéről elkísérő és a DBU nevében nyilatkozó csapatvezető, Kim Hallberg foglalt helyet Faxe Jensen mellett és azzal kezdte: a kialakult helyzet nagyon súlyos, ugyanakkor mélységesen sajnálatos.

„Remélem, sokan lesznek, akik számára egyértelművé válik, hogy ez az egész nem a DBU-ról vagy a játékosok szövetségéről szól, hanem a dán futballról, és hogy azért vagyunk ma itt, hogy az UEFA büntetését elkerüljük. Mindezek mellett szeretnénk elnézést kérni Szlovákiától, amiért úgy tűnhet, hogy a keretünk esetleg nem tükrözi ellenfelünk iránti tiszteletünket” – mondta Hallberg, majd válaszolt arra is, hogyan jellemezné a dán keretet alkotó játékosokat.

„Néhány szóban azt mondanám a srácokról: 23 nagyon bátor férfi van itt velünk” – fogalmazott a csapatvezető, majd átvette a szót az ideiglenes kapitány.

„Hétfő délután kerestek meg telefonon a szövetségből, és csak azért vállaltam a feladatot, hogy megmentsem a helyzetet. A felek közötti konfliktusban semmilyen formában nem vagyok érintett, sem érdekem nem fűződik egyik fél felé sem” – kezdte a kapitány.

„A repülőn beszéltem a fiúkkal, és elmondtam nekik, ők mire számíthatnak, és azt is, hogy én mire számítok. Huszonhárom olyan játékosom van, aki a mérkőzés első percétől az utolsóig mosolyogni fog, és élete meccsét játszhatja holnap. Az biztos, hogy a mérkőzésen nagyjából tíz százalékban lesz majd nálunk a labda, de nem számít, hogy 1–0-ra kapunk ki, vagy 8–0-ra. A siker mércéje ezúttal nem az eredményesség lesz, hanem a tapasztalatszerzés” – mondta Jensen a sajtótájékoztató végén.

Így tehát immár biztos, hogy Dánia holnap egy csapatnyi ismeretlen labdarúgóval áll ki Szlovákia ellen, a találkozó 20.45-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik