NL: 83 éve nem látott fordítás – Svájc mehet a négyes döntőbe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.18. 22:44
null
Kétgólos hátrányt buktak el a belgák, a svájciak örülhettek a végén (Fotó: AFP)
A labdarúgó Nemzetek Ligája A-divíziójának B-csoportjában hiába vezettek két góllal a belgák a svájciak otthonában, a hazaiak megfordították a mérkőzést (5–2), és bejutottak a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe.

Mindkét csapat biztos bentmaradóként érkezett a mérkőzés helyszínére, Luzernbe, viszont a belgák kedvezőbb helyzetből, hárompontos előnyből várhatták a találkozót. A két együttes előző összecsapásán 2–1-re nyertek hazai pályán a belgák, tehát a svájciaknak vagy 1–0-ra, vagy legalább két góllal kellett nyerniük, hogy bejussanak a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe.

Bő egy perc telt el a mérkőzésből, amikor egy hatalmas egyéni hibát követően Thorgan Hazard csapott le a labdára, és könnyedén a kapuba gurított(0–1).

A 17. percben ismét a Mönchengladblachban futballozó ifjabbik Hazard testvér volt a főszereplő: remek szólót követően lőtte ki a hosszú sarkot(0–2). A belgák ekkor még joggal bizakodhattak, mivel legutóbb 83 évvel ezelőtt, 1935. márciusában buktak el kétgólos előnyről mérkőzést, akkor a holland válogatott elleni felkészülési mérkőzésen maradtak alul 4:2-re.

A svájciak azonban nem adták fel, és kiharcoltak egy eléggé megkérdőjelezhető büntetőt, amit Ricardo Rodríguez magabiztosan értékesített (1–2).

Öt perccel később ismét Rodríguez volt az egyik főszereplő, beadása után Shaqiri fejelte középre a labdát, amitHaris Seferovic lőtt be a kapuba (2–2).

A svájciak nem érték be ennyivel, és még a szünet előtt megszerezték a vezető gólt is: Fernandes lapos passzát HarisSeferovic váltotta gólra, így abban a tudatban mehettek pihenőre a hazaiak, hogy egy gól elég lehet a továbbjutáshoz (3–2).

A második félidő is hasonló iramban folytatódott, mint az első, csak ezúttal a svájciak diktálták a tempót a játékrész elején: Seferovic akár triplázhatott volna egy kiugratás után, de kihagyta az óriási lehetőséget, majd szabadrúgásból Shaqiri növelhette volna az előnyt, de a kapu fölé lőtt. A svájci fölénynek a 62. percben lett meg az eredménye: az első gólnál hatalmasat hibázó Nico Elvedi fejelt a kapuba Shaqiri beadását követően(4–2).

A mérkőzést végképp Seferovic harmadik gólja döntötte el, a csatár Mbabu beadása után fejelt a kapuba(5–2).

Hiába próbálkoztak a belgák, a mérkőzés végéig már nem született több gól, így a hatalmas fordításnak köszönhetően a hazaiak örülhettek a végén. A portugálok és az angolok után tehát a svájciak jutottak be a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, melynek mezőnyét Franciaország vagy Hollandia teszi teljessé hétfőn.

NEMZETEK LIGÁJA
A-DIVÍZIÓ, 2. CSOPORT

Svájc–Belgium 5–2 (R. Rodríguez 26. – 11-esből, Seferovic 31., 44., 84., Elvedi 62., ill. Th. Hazard 2., 17.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉYE
1. Svájc 4 3 1 14– 5 +9 9
2. Belgium 4 3 1 9– 6 +3 9
3. Izland 4 4 1–13 –12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik