Nigériának nincs szerencséje az elődöntőkkel

Vágólapra másolva!
2010.01.28. 19:02
null
Martins (jobbra) megszenvedett a védők szorításában (Fotó: Reuters)
Ghána 1–0-ra legyőzte Nigériát az Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőjében, és sikerével elsőként biztosította helyét a torna fináléjában. A „fekete csillagok" ellenfele az Algéria–Egyiptom párharc győztese lesz.

Nigériának nincsen szerencséje az elődöntőkkel: a kétszeres ANK-győztes az utóbbi négy tornán háromszor jutott el a legjobb négy közé (2002-ben, 2004-ben és 2006-ban), de egyszer sem sikerült kiharcolnia a döntőbeli szereplést.

A 2008-as viadal után (ahol a „szuper sasok" számára a negyeddöntő jelentette a végállomást) idén ismét eljutott a négy közé Nigéria, és Ghána ellen törte volna meg rossz sorozatát – bár ez a feladat nem ígérkezett túlságosan könnyűnek.

Nem is kezdett túlságosan agresszíven Shaibu Amodu válogatottja, és a vezetést is a ghánai csapat szerezte meg: a 21. percben egy bal oldali Kwadwo Asamoah-szögletet követően Asamoah Gyan érkezett a rövid saroknál, és a védelem asszisztálása mellett a hálóba fejelt.

A gólszerző percekkel később egy távoli emeléssel is veszélyeztetett, míg a nigériaiak legnagyobb helyzete Obafemi Martins nevéhez fűződött, de a Wolfsburg légiósa hatalmas ziccerben gyenge megoldást választott.

Martins egyébként a fordulás után is jeleskedett a helyzetek elpuskázásában, kis túlzással nemhogy egy elődöntő, de egy egész kontinenstorna megnyeréséhez elegendő lehetőséget rontott el.

A második félidőben egyébként sokat javult a játék színvonala, annak ellenére is, hogy Ghána jobbára a védekezéssel törődött, Nigéria legveszélyesebb embere pedig a már sokat említett Martins volt – de a színvonallal ellentétben a gólok száma nem növekedett...

Az 1–0-s győzelemmel a négyszeres győztes Ghána biztosította helyét a fináléban, ahol az Algéria–Egyiptom mérkőzés győztesével találkozik – az elődöntő második mérkőzését este fél kilenckor rendezik.

A „fekete csillagok" 1982 óta először nyerhetik meg a tornát, míg Nigéria elmondhatja magáról, hogy továbbra sincs szerencséje az elődöntőkkel...

 GHÁNA-NIGÉRIA 1-0
  
  

 

 AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
ELŐDÖNTŐ
Ghána–Nigéria 1–0 (Gyan 21.) 
KÉSŐBB
Algéria–Egyiptom

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik