Nem lankadó erőltetett menet FA-kupa-meccsekkel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.04. 08:53
null
A Tottenham és az Arsenal játssza a nap rangadóját (Fotó: Action Images)
Angol kupameccsek, valamint spanyol és olasz bajnoki mérkőzések szerepelnek az új esztendő első hétvégéjének labdarúgóprogramjában, már ami a Nemzeti Sport Online által is követett európai elitligákat illeti. A mai nap slágere az észak-londoni derbi, vagyis az Arsenal–Tottenham találkozó – ezúttal az FA-kupában. Topliga-beharangozónk.

 


ANGLIA – FA-KUPA, 3. FORDULÓ

Nem lankad az erőltetett menet Angliában, ahol a hétvégén FA-kupa-napokat tartanak az év végi-újévi bajnokimérkőzés-dömpinget követően. A sorozat (angolul hivatalosan: FA Cup with Budweiser) a harmadik körnél tart, és a PL-csapatok most kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A forduló legnagyobb presztízsű, egyben legszínvonalasabbnak ígérkező összecsapása a ma este 18.15-kor kezdődő Arsenal–Tottenham Hotspur észak-londoni rangadó. A rangadó szó egyáltalán nem elcsépelt ezúttal: az Arsenal első a bajnokságban, vetélytársa pedig a hatodik, s legutóbb, január elsején az MU-t fektette két vállra (2–1).

A múlt eredményei csak még inkább erősítik a rangadó elnevezést, a trófeát tízszer elhódító „ágyúsok" ugyanis másodikok, míg az összesen nyolcszor nyerő „sarkantyúsok" harmadikok az FA-kupa győzteseket lajstromozó rangsorában (vezet a Manchester United 11 elsőséggel). A Spurs amúgy igazi döntőspecialista: eddig kilencszer vett részt a széria zárófelvonásán, és csupán az 1987-est veszítette el a története első és eleddig egyetlen FA-kupa-fináléját vívó Coventry Cityvel szemben. Pedig olyan sztárok erősítették a hosszabbításban 3–2-re alulmaradó Tottenham sorait, mint az angol kapuslegenda, Ray Clemence, a meccsen ide és oda is beköszönő Gary Mabbutt, a hozzájuk hasonlóan angol válogatott Chris Waddle és Glenn Hoddle, a helyi gólzsák, Clive Allen vagy az argentin létére is Spurs-idollá váló Ossie Ardiles.

A szombati lesz a felek hatodik randevúja a sorozatban, az Arsenal háromszor, riválisa kétszer nyert idáig. A Premier League mostani idényében az Arsenal 1–0-ra győzött a Tottenham ellen az Emiratesben.

Az „ágyúsoknál" a betegségéből és bokasérüléséből éppen csak felgyógyuló Olivier Giroud bevetése kérdéses, Aaron Ramsey és Mesut Özil viszont biztosan nem léphet még pályára. A túloldalon ugyanakkor a játékra jelentkezők névsora terjedelmes Andros Townsend, Lewis Holtby és Jermain Defoe felépülésének köszönhetően.

A TÖBBI TOPLIGÁBAN
Olaszország: a Serie A küzdelmei vasárnap (három mérkőzés, köztük a Juventus–Roma szuperrangadó!) és hétfőn (hét meccs) folytatódnak a 18. bajnoki körrel.
Németország: a Bundesliga 2013–2014-es idénye az egy hónapos téli pihenőt követően, január 24-én indul tovább a 18. forduló első mérkőzésével.
Franciaország: a franciáknál a hétvégén kupaküzdelmek zajlanak, a Ligue 1 szerdán az elhalasztott St.-Étienne–Evian TG meccsel folytatódik, a jövő hét végén pedig már teljes fordulót tartanak.

Az Arsenal–Spurs derbin kívül a Norwich–Fulham és a West Bromwich Albion (Gera Zoltán csapata)–Crystal Palace találkozó is lehetne Premier League-ütközet. De élvonalbeli gárdák csapnak össze még a Newcastle–Cardiff mérkőzésen is, amelyen a vendégek kispadján bemutatkozik a csütörtökön menedzserré kinevezett Ole Gunnar Solskjaer. Ezek mind mai párosítások.

Csakúgy, mint a Bolton (Bogdán Ádám)–Blackpool Championship-derbi, valamint az első és második ligás szereplőkkel rendezendő Blackburn–Manchester City, Everton–Queens Park Rangers és Middlesbrough (Varga József)–Hull csata.

Utóbbin a Tippmixpro szerint a Boro az esélyesebb: a Hull City rendes játékidőben aratott győzelmével 2.85-szörös pénzt lehet nyerni, míg a Midlesbrough-éval 2.3-szorost.

A vasárnapi hat összecsapás közül az „első osztályú" Manchester United–Swansea meccs emelkedik ki, és érdekes lehet még a Chelsea Derby County elleni vendégjátéka, valamint a Liverpool Oldham elleni hazai szereplése is.

A szombatra kiírt Charlton–Oxford mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt jövő szerdára halasztották.

SPANYOLORSZÁG – PRIMERA DIVISIÓN

Rövid szünet után a hétvégén/hét elején ismét pattog a labda a Primera Divisiónban, és a 18. forduló programja úgy alakult, hogy mind a három élcsapat más-más napon lép pályára. A szombat a második helyezett Atléticóé, amely Málagában lép fel. A vasárnap az éllovas Barcelonáé, amely az Elchét látja vendégül, a hétfő pedig a harmadik Real Madridé, amely a Celta Vigót fogadja. A mai – négymérkőzéses – műsorban szerepel egy kiesési helyosztó is a 18. Valladolid és a sereghajtó Betis részvételével.

ANGOL FA-KUPA, 3. FORDULÓ
Szombati mérkőzések

13.45: Blackburn Rovers (II)–Manchester City (Tv: Sport1)
16.00: Barnsley (II)–Coventry City (III)
16.00: Yeovil Town (II)–Leyton Orient (III)
16.00: Bristol City (III)–Watford (II)
16.00: Southend United (IV)–Millwall (II)
16.00: Middlesbrough (II)–Hull City
16.00: West Bromwich–Crystal Palace
16.00: Kidderminster (V)–Peterborough (III)
16.00: Doncaster Rovers (II)–Stevenage (III)
16.00: Stoke City–Leicester City (II)
16.00: Southampton–Burnley (II)
16.00: Newcastle United–Cardiff City
16.00: Rochdale (IV)–Leeds United (II) (Tv: Sport1)
16.00: Wigan Athletic (II)–Milton Keynes Dons (III)
16.00: Norwich City–Fulham
16.00: Aston Villa–Sheffield United (III)
16.00: Macclesfield Town (V)–Sheffield Wednesday (II)
16.00: Bolton Wanderers (II)–Blackpool (II)
16.00: Everton–Queens Park Rangers (II)
16.00: Brighton & Hove Albion (II)–Reading (II)
16.00: Grimsby Town (V)–Huddersfield Town (II)
16.00: Ipswich Town (II)–Preston North End (III)
16.00: Bournemouth (II)–Burton Albion (IV)
18.15: Arsenal–Tottenham Hotspur (Tv: Sport1)

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN
18. FORDULÓ

16.00: Málaga–Atlético Madrid
18.00: Valladolid–Betis
20.00: Valencia–Levante (Tv: Sport2)
22.00: Almería–Granada (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik