Négygólos előny a 79. percben? Ez is kevés!

Vágólapra másolva!
2010.01.10. 21:59
null
Az angolai szurkolók csak a 79. percig örülhettek (Fotó: Reuters)
Címkék
Elképesztő meccsel rajtolt a 2010-es labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája: a házigazda Angola a 79. percben még 4–0-ra vezetett Mali ellen, de a mali csapat szenzációs feltámadást bemutatva egyenlített, és megmentett egy pontot.

A tragikus előzmények (és az elrendelt egyperces gyászszünet) ellenére a hangulattal nem volt gond a 2010-es Afrikai Nemzetek Kupája nyitómérkőzésén – persze ehhez hozzájárult, hogy a házigazda Angola nyitotta meg a tornát Mali ellen.

A TOGÓIAK MENNEK, DE VISSZAJÖNNÉNEK
 

Továbbra sincs hivatalos bejelentés arról, hogy a togói válogatott részt vesz-e végül a 2010-es labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján. Egy biztos: a nemzeti csapat hazatér a nemzeti gyász idejére Loméba, a miniszterelnök kérésének megfelelően.

„A togói busz a reptérre tart, hogy a különgéppel visszaszállítsák a játékosokat, illetve a küldöttség két halottját" – mondta az afrikai szövetség, a CAF egy tisztségviselője az AFP hírügynökségnek.


Ugyanakkor Christophe Tchao togói sportminiszter azt nyilatkozta: megpróbálják elérni, hogy a CAF átrendezze a torna lebonyolítását, így a háromnapos nemzeti gyász után a válogatott részt tudjon venni a kontinensviadalon, a játékosok kérésének megfelelően.


„Háromnapos nemzeti gyászt rendeltünk el. A küldöttség visszatér, hazahozzuk a küldöttség elhunyt tagjait, és kértük a szövetséget, hogy rendezze át a menetrendünket" – mondta.

Az angolai elnök, José Eduardo dos Santos nyitóbeszédében elítélte a togói válogatott küldöttségéből két halálos áldozatot szedő, brutális gépfegyveres támadást.

„Mélyen elítéljük a hasonló terrorcselekményeket, de a torna folytatódik, Cabindában is. Mind összegyűltünk az afrikai futball ünnepére, győzzön a legjobb!" – mondta.

A nyitómeccs (amely egyben a Cidadeda-stadion avatója is volt) első „helyzetét" az angolaiak hozták össze saját kapujuk előtt, de Rui Marquesnek nem sikerült öngólt fejelnie, pedig nem sok hiányzott ehhez...

Az eleinte nem túl magas színvonalú mérkőzésen a 36. percig leginkább magukat szórakoztatták a nézők, de egy, Manucho elleni szabálytalanság után ekkor megszerezte a vezetést Angola. A remekül beívelt labdára teljesen egyedül érkezett Flávio, és szép mozdulattal a hálóba fejelt (1–0).

A szünet előtt még egyszer villant Flávio, és még egyszer maga mögé nyúlhatott Mahamadou Sidibe: Mabiná dübörgött el a jobb szélen, tökéletesen csavart középre, a védőjét megelőző hazai csatársztár pedig remek gólt fejelt (2–0). Maradjunk annyiban: a mali védelemnek van még mit gyakorolnia a beívelések elhárításánál...

Az első félidő hajrájától már Seydou Keitát is bevető mali csapat támadásokkal kezdte a második félidőt, majd a 49. percben ki is hagyott egy óriási ziccert. Ezúttal az angolaiak mutatták meg védekezésbeli hiányosságaikat (Manucho alászaladt egy beadásnak), de Mahamadou Diarra előbb Carlos kapus hasán keresztül próbálta meg hálóba juttatni a labdát, majd fölérúgta a kipattanót.

Két perccel később Frédéric Kanouté csavart pontatlanul, a 64. percben aztán Angola úgy tűnt, eldönthette volna a találkozót, szokás szerint egy beívelés után, de Manucho nem tudta a hálóba fejelni a labdát.

Ami nem jött össze Manuchónak, Bagayoko butasága után összejött Gilbertónak: a középpályás kétszer is belőtte a buktatásáért megítélt tizenegyest (3–0). A gól előtt a védekezni visszajövő Bagayoko valami rettenetes ütemben próbálta meg szerelni Gilbertót, mondhatni, ezért kár volt védekezni a csatárnak...

KÍSÉRT A MÚLT
1998-ban kísértetiesen hasonló körülmények között bukta el a házigazda Burkina Faso a bronzmeccset. A hazaiak a 76. percig 3–0-ra vezettek a Kongói DK ellen, majd a 86.-ban 4–1-re, de a (volt) zaireiek kiegyenlítettek, majd tizenegyesekkel győztek.

Gilberto annyira belejött a tizenegyesek összeesésébe, hogy a 74. percben ismételt: elzuhant az őt rángató Seydou Keita mellett, Manucho pedig kíméletlenül berúgta a büntetőt (4–0).

A szépítést a 79. percben egy nagy potya hozta meg: egy jobb oldali beadás után Carlos hibázott óriásit, kiejtette a labdát, amit a kialakult káoszban Keita talált meg, és a hálóba is lőtt (4–1). A meccs legszebb gólját aztán Kanouté jegyezhette fel: a Sevilla klasszis csatára óriási fejesgóllal hozta fel 4–2-re a csapatát, sőt, a 93. percben Keita kapásgólja után már csak egy gól volt a különbség (4–3).

És még nem volt vége: a 94. percben egy újabb mali támadás után Yatabaré egyenlített, egy kipattanó labda után – Mali négygólos hátrányból támadt fel, és szenzációs hajrával 4–4-re mentette a nyitómeccset! Mit mondjunk: soha rosszabb találkozót!

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA 2010
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Angola–Mali 4–4 (2–0)
Gólszerző: Flávio 36., 42., Gilberto 67. - 11-esből, Manucho 74. - 11-esből, ill. Se. Keita 79. 90., Kanouté 88., Yatabaré 94.)
AZ ÁLLÁS
1. Angola 1 1 4−4 1
Mali 1 1 4−4 1
3.  Algéria 0−0 0
Malawi 0−0 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik