HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.08.10 22:30 Frissítve: 2015.02.06 01:08

Négy sikerrel a hátuk mögött jönnek a svédek Budapestre

A Magyarország elleni, szeptember 2-i Eb-selejtezőre készülő svéd labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–0-ra nyert idegenben Ukrajna ellen. Erik Hamrén együttese Tobias Hysén 92. percben szerzett találatával győzött a harkivi összecsapáson.

Hysén (elöl) találata újabb lélekemelő győzelmet jelentett a svédek számára (Fotó: Action Images)A magyarok elleni, szeptember 2-i Európa-bajnoki selejtezőre, illetve a négy nappal későbbi, San Marino elleni összecsapásra készülő svéd válogatott nehéz ellenfelet választott felkészülésül: a 2012-es kontinensviadal társrendezőjéhez, Ukrajnához látogatott a harkivi stadionba. A találkozó gyakorlatilag „visszavágója” volt a februári, nicosiai torna fináléjának, amelyen az ukránok 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel 5–4-re nyertek.

Erik Hamrén alapemberei közül többen is hiányoztak, a kulcsjátékosok közül pihentetés miatt Olof Mellberg, Zlatan Ibrahimovic és Ola Toivonen sem volt ott az északi csapatban. Az ukránoknál az áprilisban (újra) kinevezett kapitány, Oleg Blohin ezúttal is főleg a „rutinos rókákra” építette csapatát, így kezdett a kapus, Andrij Dikan (34 éves) és a csapatkapitány, Andrij Sevcsenko (34), valamint Makszim Kalinicsenko (32), Anatolij Timoscsuk (32) és Andrij Voronyin (32) is.

A találkozót a svédek kezdték mezőnyfölényben, a találkozó elején Johan Elmander lövését kellett védenie Dikannak. A félidő derekán kiegyenlítettebbé vált a játék, a svédeknél ráadásul Emir Bajramit le is kellett cserélni sérülés miatt.

A 32. percben Sevcsenko szabadrúgása után öklözött bravúrral Andreas Isaksson, majd rá egy percre Marko Devics jó átvétel után lőtt kapura, de a svéd kapus ekkor is a helyén volt. A félidő utolsó perceire is maradt egy kapusbravúr, Sebastian Larsson 20 méteres lökete után kellett nyújtóznia Dikan kapusnak.

A fordulás után is nagy iramban folytatódott az összecsapás, de a kapuk csak ritkán forogtak veszélyben. Mindkét együttesen erősen érződött az idény eleji forma, a támadójáték egyik oldalon sem volt igazán éles.

A hajrában inkább az ukránok előtt adódtak gólszerzési lehetőséget, mint például Kalinicsenko szabadrúgása, majd egymás után több szabadrúgás, a 92. percben viszont a svédek megmutatták, hogy mentálisan nagyon rendben vannak. Anders Svensson ugratta ki tökéletes ütemben a csereként beállt Tobias Hysént, aki épp „utolérte” a labdát, és sikerült még elpöckölnie Dikan mellett a kapuba.

Svédország 1–0-s győzelemmel a háta mögött, sorozatban negyedik sikerét elkönyvelve várja a mieink elleni összecsapást. Erik Hamrén együttese a már említett, februári tizenegyespárbajt leszámítva veretlen ebben az esztendőben, azóta az 1–1-es döntetlen óta kétszer megverte Moldovát és egyszer Finnországot.

 VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
UKRAJNA–SVÉDORSZÁG 0–1 (0–0)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 35 000 néző. Vezette: Tagliavento (olasz)
UKRAJNA: Dikan – Fedeckij, Cseberjacsko, Mandzjuk – Kalinicsenko (Konopljanka, 56.), Timoscsuk, Gai, Rotan (Edmar, 73.), Voronyin (Milevszkij, a szünetben) – Devics, Sevcsenko (Antonov, 58.). Szövetségi kapitány: Oleg Blohin
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig (Safari, 62.), Granqvist, Majstorovic, Wendt – A. Svensson, Källström (Wernbloom, a szünetben) – S. Larsson (Ekdal, 60.), Elmander (Hysén, 67.), Bajrami (Wilhelmsson, 26.) – Gerndt (J. Olsson, 82.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Hysén (92.)
2019.03.22 19:45:21

Minden más foci nemzetisport.hu

Csehül álltak: az angolok a Wembley-ben öt gólt vágtak a borzalmasan védekező vendégeknek.

2019.03.18 18:36:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Hetedik állomásához érkezik a darts Premier League. Folytatódik a tenisz Miami Open.

2019.03.19 19:40:15

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Nem először vetődött fel a téma, olykor a sportág prominens személyiségei is hangoztatják: el kellene törölni a futball egyik legkülönösebb, legvitatottabb, az idők során a legtöbbet változó, ugyanakkor egyik legősibb szabályát.

2019.03.13 23:40:55

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A sport hőskorszakának makulátlanságáért sem tennénk feltétlenül tűzbe a kezünket, már csak azért sem, mert akkoriban is gyarló emberek feszültek egymásnak a vicces mezek ellenére nemesnek hirdetett küzdelemben.

2019.03.12 23:53:48

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Talán annyit szűrhetünk le: ahogy a szerbek és a horvátok jó pénzért cserébe zokszó nélkül megválnak legnagyobb tehetségeiktől (hiszen úgyis terem másik), úgy trénereiktől is (mert az is terem).