Mozgalmas hétvégék Felcsúton: előbb országos, majd európai döntő

Vágólapra másolva!
2011.05.05. 19:00
null
A katalán címvédők (Fotó: manchesterunitedpremiercup.com)
Címkék
Az előttünk álló hétvégén kerül sor a Nike által szervezett Premier-kupa országos döntőjére, majd egy héttel később, szintén Felcsúton már az európai kvalifikációs fináléban szerepelhetnek az arra érdemes legjobbak. A sorozat hagyományosan az U15-ös korosztályban vitézkedő labdarúgóklubok számára van kiírva, a világdöntőt ismét Manchesterben rendezik meg, mint ahogyan 2006-tól kivétel nélkül.

Mivel az esemény világméretű, így óhatatlan, hogy a jelenkor futballcsillagai ne mondhassák el magukról gyakorlatilag kivétel nélkül: az adott kiírásban bizony pályára léptek a sorozatban. A teljesség igénye nélkül olyan klasszisok villantották meg egykoron tehetségüket, mint a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott kitűnőségei, Andres Iniesta, Cesc Fabregas vagy éppen Fernando Torres, akik a mai nap már a sportszergyártó emblematikus alakjai. Miként elmondhatja magáról ugyanezt az argentin Carlos Tévez is. A magyar fiatalok közül Németh Krisztián, Dzsudzsák Balázs, Filkor Attila vagy éppen Koman Vladimir jelezte: a magyar futball él, és élni akar!

A PREMIER-KUPA GYŐZTESEI
1994: Porto
1995: Real Madrid
1996: Espanyol
1997: Platense (argentin)
1998: Athletic Bilbao (spanyol)
1999: Barcelona (spanyol)
2000: Internacional (brazil)
2001: Vitória(brazil)
2002: Sao Paulo (brazil)
2003: Corinthians (brazil)
2004: Manchester City (angol)
2005: Fluminense (brazil)
2006: Chivas (mexikói)
2007: Barcelona (spanyol)
2008: Fluminense (brazil)
2009: Sao Paulo (brazil)
2010: Barcelona (spanyol)

A kupasorozat 1993-as, első kiírásában tizenöt európai ország vett részt, méghozzá 624 csapattal. A következő évben már az ázsiai klubokkal bővült a létszám, így 1067-en álltak oda a képzeletbeli rajtvonalhoz, 1995-ben Dél-Amerika is csatlakozott, ami újabb háromszázas pluszt jelentett, már ami az együttesek számát illeti. 1996-ban tizenkét csapatos világdöntőt is rendeztek, méghozzá a dél-afrikai Fokvárosban, amit a 2500-as induló létszám igencsak indokolttá tett. A 2007–2008-as kiírásban már 8500 klubot regisztráltak az indulók között.

A sorozat kisvártatva újabb átszervezésen esett át, igazodva a népszerűségéhez, így 2001-től a rendező mellett tizenhárom nemzet korosztályos bajnokcsapata automatikus résztvevője a húszcsapatos világdöntőnek, a fennmaradó hat helyre pedig a kontinentális selejtezőkből, így az európaiból lehet eljutni. A most zajló idényben több mint hatvan ország nyolcezer csapata van érintve, a Premier-kupa nagyságrendileg 140 ezer játékost mozgat meg.

A magyarországi döntőbe jutó tizenkét klub – Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros, Győr, Bp. Honvéd, Illés Akadémia, Jászberény, MTK, Pécs, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Szolnoki MÁV, Vasas Akadémia – közül kettő is képviselheti hazánkat egy héttel később az európai kvalifikációs fináléban. Utóbbin május 13-14-én (pénteken és szombaton) a csoportmérkőzéseket rendezik meg, míg május 15-én (vasárnap) kerül sor a helyosztókra, illetve a döntőre.

A tizennégy eddigi sorozatból hetet brazil klubok nyertek meg, amely újabb bizonyítéka a dél-amerikai ország kimeríthetetlen kincsesbányájának, míg a címvédő a spanyol Barcelona, amely együttes futballiskola világszinten példaértékű munkát végez, ami még a felnőttcsapatban is gyümölcsözik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik