Mourinho, Klopp és Ferguson egyben – Ő a leendő edzőfejedelem?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.26. 14:21
null
Ejdin Djonlic rendkívül céltudatosan építi edzői karrierjét
Sok fiatal futballrajongóhoz hasonlóan Ejdin Djonlic is imád a Football Manager nevű számítógépes programmal játszani, ám ő a való életben is a legnagyobb edzői sikerekre tör. Huszonegy évesen ő lett a legfiatalabb UEFA A licences szakember, ám nem elégszik meg ennyivel.

 

Ejdin Djonlic 1994-ben született a norvégiai Gjövikben, bosnyák szülők gyermekeként. Hamar felmérte, hogy játékosként nem vár rá nagy jövő, ezért már egészen fiatalon az edzői pálya felé fordult.

ŐT IS RABUL EJTETTE AZ FM
„Természetesen én is játszom a Football Managerrel, amikor csak időm engedi – jelezte Djonlic, hogy a virtuális világban is legfőbb szenvedélyének hódol. – Imádok átvenni egy alacsonyabb osztályú csapatot, és felvezetni a csúcsra. Nagyon komplex játék, és sokszor élethűen szimulálja az edzői munkát. Persze arra is bőven akad példa, amikor a játék és a valóság merőben eltér egymástól.”

„Gyerekként rengeteget fociztam – emlékezett vissza a nem is olyan régmúltra a ma 22 éves fiatalember. – Imádtam játszani, de tizennégy éves korom körül rájöttem, hogy a labdarúgás sokkal több, mint egy játék. Beszéltem erről apámmal is, és ezután világossá vált, hogy edző akarok lenni. Olvastam José Mourinhóról és más olyan edzőkről, akik fiatalon kezdték a szakmát. Azt mondtam magamnak, »miért ne vághatnék bele én még korábban?«”

Tizenöt éves volt, amikor Norvégiában megszerezte az UEFA C licencet, ekkor már edzősködött a helyi klubnál. Három évvel később vették fel a B licences képzésbe. Erről a következőt mondta:

„Volt több korábbi profi futballista is a csoportunkban, néhányukról hallottam már, másokról nem, fantasztikus élményt jelentett mindenesetre. Nem telt el sok idő, amikor látni kezdték, hogy igencsak otthonosan mozgok a különböző témákban, ezért elkezdtek Mini Josénak és Mini Mourinhónak hívni. Sokszor hajnali egykor kopogtattak az ajtómon, hogy a segítségemet kérjék a másnapi edzésterv összeállításához, én meg azon tűnődtem, hogy vajon miért hozzám fordulnak.”

NEMET MONDOTT AZ ARSENALNAK ÉS A TOTTENHAMNEK IS

A B licenccel a zsebében Angliába költözött, ahol hiába kapott több vonzó állásajánlatot – a Tottenham és az Arsenal is hívta az akadémiájára –, ő ezeket elutasított, mivel a tanulmányai folytatására szeretett volna összpontosítani.

Rendkívül fontosnak tartja a sokoldalúságot, az ideális edzőt is több híres szakemberből illesztené össze.

„Mourinho gyakorlatiassága csodálatra méltó, de Klopp idealizmusa is megér egy misét, és végül ott van Ferguson vezetői képessége. Ha hármukat összegyúrnánk, megkapnánk a tökéletes edzőt” – beszélt legnagyobb példaképeiről az ifjú norvég-bosnyák szakember.

A BALKÁNI MÓDSZEREKET IS EL AKARTA LESNI

„Miután Norvégiában megkaptam az első két képesítésemet, majd Angliában folytattam tanulmányaimat, Boszniában szereztem meg az A licencet, idén májusban, huszonegy évesen. Ott, ahonnan a szüleim származnak. Azért mentem oda, hogy különbözzek a futballvilág más szereplőitől, más módszereket is meg akartam tanulni. A balkáni államok sok kiváló edzőt adtak a világnak, ott van például Slaven Bilic, Miljan Miljanics vagy Radomir Antics.”

TE, FIÚ, ÉN IS ERRE A KEZDŐCSAPATRA GONDOLTAM

Djonlic lenyűgözte a bosnyák válogatott edzői stábját is, így 15 napot a bosnyák válogatottal tölthetett a 2014-es brazíliai világbajnokságon. „Safet Susic szövetségi kapitány, a PSG-legenda, akit a francia élvonal történetének legjobb külföldi játékosának választottak, megengedte, hogy mellé üljek és kérdéseket tegyek fel neki. Megkérdeztem tőle, hogy milyen kezdőcsapatot küld majd pályára. Erre visszakérdezett, hogy én kiket tennék a csapatba, így hát leírtam neki az én kezdőmet. Így szólt: »pszt, ne mondd el senkinek, én ugyanerre a tizenegyre gondoltam«.”

A PREMIER LEAGUE A CÉL

Ő pedig arra gondol, hogy kemény, tudatos munkával előbb-utóbb egy Premier League-csapat kispadján köt ki.

„Néhányan azt mondják, túl sokat dolgozom, de ez számomra normális. Ezt nem érzem áldozatnak, mivel a futballra koncentrálni számomra nem jelent áldozatot. Ez az életem, így vagyok bekötve. Minden hétvégén meccsre megyek, hazafelé menet pedig már a tabletemen végzet elemzéseket. Nem másoknak, csak magamnak, hogy fejlődjek. Büszke vagyok az általam elért rekordokra, de most csak az foglalkoztat, hogy tovább fejlesszem magam, és a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Az idő nekem dolgozik. Az az álmom, hogy egyszer egy Premier League-csapat menedzsere legyek. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de szerintem képes vagyok erre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik