nemzetisport.hu 2018.11.06 11:59 Frissítve: 2018.11.07 11:36

Monaco: súlyos vádak; a klub tagadja a pénzügyi visszaélést

A független francia oknyomozó portál, a Mediapart súlyos pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítja a Monacót, a labdarúgóklub azonban cáfol, közleményében azt írván, hogy az egyik 2014-es szerződésével kapcsolatos vádak valótlan információkon és pontatlanságokon alapulnak.

Szegény Thierry Henry: a monacói körülmények pillanatnyilag nem ideálisak (Fotó: AFP)

 

A Mediapart a birtokába került iratok alapján azt állítja, hogy Dmitrij Ribolovljev, a Monaco 51 esztendős orosz tulajdonosa hongkongi és brit Virgin-szigeteki offshore-céghálón keresztül, színlelt szponzori szerződés révén saját pénzt próbált a hercegségbeli klubba pumpálni.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi fair play szabályai nem teszik lehetővé az efféle tulajdonosi finanszírozást, ezért próbálta Ribolovljev reklámszerződésnek álcázni a remélt pénzmozgást – állítja a Mediapart, hozzátéve: a 2014-es megállapodás értelmében az AIM nevű reklámügynökség évi 140 millió euróval támogatta volna a klubot tíz esztendőn keresztül.

Ez az összeg hatalmas, meghaladja a Monaco akkori éves kiadásait (125 millió euró), és nagyjából ötszöröse a Real Madrid vagy a Barcelona legnagyobb értékű szponzori szerződésének – állítja az oknyomozó portál.

Az ügyletre azért volt szükség – teszik hozzá –, mert a Monaco veszteségei a megelőző három idényben 170 millió euróra rúgtak, ami azzal fenyegetett, hogy a pénzügyi fair play szabályainak megsértése miatt kizárják a csapatot a Bajnokok Ligájából. A Mediapart állítása szerint az UEFA vizsgálatot is indított az AIM-szerződés ügyében, de a klubnak sikerült elkerülnie a súlyos szankciókat.

A Monaco nem tagadja az AIM-szerződés aláírását, ugyanakkor hozzáteszi, hogy azt valójában sohasem hajtották végre, így a benne szereplő összegek nem szerepelhettek a klub könyvelésében.

A szerződés értelmében a reklámügynökség feladata az lett volna, hogy évi 30 millió eurónyi kiegészítő támogatást teremtsen elő a klub számára, de az együttműködés nem jött létre. A klub szerint azért, mert „a tervek túl ambiciózusak voltak”, a Mediapart szerint viszont azért, mert Ribolovljev összekülönbözött az AIM irányítójával, Bernard de Roosszal, aki állítólag a mesterkedés nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzött.

A Monacónak eközben nagyon nem megy, egyelőre Thierry Henry vezetőedzői kinevezése sem segít: a csapat 11 forduló óta nyeretlen és a 19. helyen vesztegel a húszcsapatos francia bajnokságban. A BL-ben három csoportmérkőzésen egy pontot gyűjtöttek a piros-fehérek, kedd este a hasonló cipőben járó FC Bruges-t fogadják.

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.