Mit ér a Beckham-faktor egy kontinensnyi ország ellen?

K. ZS., N. T.K. ZS., N. T.
Vágólapra másolva!
2010.12.02. 10:41
null
A Luzsnyiki Stadion lenne az oroszok egyik központi helyszíne
Címkék
Bár a Sepp Blatter által szorgalmazott rotációs rendszert, amely alapján minden kontinens rendezett volna világbajnokságot, végül visszavonta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), egyfajta elv mégis kirajzolódott a pályázati folyamat során: az idei dél-afrikai és a négy év múlva megrendezendő brazíliai vb után 2018-ban a legnagyobb futballesemény visszatér az öreg kontinensre, míg négy évvel később Európán kívül tartják meg. Az egyformán közösen pályázó Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália mellett Anglia, Ausztrália, Oroszország és az Egyesült Államok eredetileg mindkét világbajnokság megrendezéséért harcba szállt, de a kölcsönös visszalépések után 2018-ra csak az európai nemzetek maradtak. A döntés bejelentése előtt néhány órával lássuk, mit kell tudni a pályázatokról! A 2022-es vb-pályázatokról itt olvashat.

 ANGLIA

MI SZÓL MELLETTE? Az angolok üzenete egyértelmű: biztos profitot, magas színvonalú létesítményeket és fanatikus szurkolókat ígérnek, tőlük akár már holnap kezdetét vehetné az esemény. Rendkívül csábító, 161 millió fontos (186 millió eurós) profitot ígérnek az angolok a FIFA-nak, amennyiben elnyerik a rendezési jogát. Ezt az összeget a stadionok 94 százalékos kihasználtsága mellett számolták ki. Az angolok a fix összegű profit mellett ígéretet tettek arra is, hogy az érvényes belépőkkel rendelkezők, valamint a torna akkreditált személyei egyaránt ingyen vehetik majd igénybe a tömegközlekedést. A tornán részt vevő 32 csapat mindegyike egy-egy Premier League-ben érdekelt klub főhadiszállásán tréningezhet majd. Nincs szükség nagy infrastrukturális beruházásokra, a közlekedési hálózat is fejlett, az ország fel van készülve a turisták millióinak érkezésére. Az angolok pályázati bizottsága erős csapattal érkezett Zürichbe, Vilmos herceg és Capello mellett ott van Svájcban David Cameron miniszterelnök, David Beckham, illetve az 1966-os világbajnok csapat kapitánya, Bobby Charlton is, valamint a korábbi válogatott játékosok közül Gary Lineker, John Barnes, Alan Shearer és Andy Cole.

SZAVAZÁS – ÜGYMENET ÉS KORRUPCIÓ

A FIFA végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai a prezentációk után elvonulnak szavazni, a végeredményt pedig Joseph Blatter, a szövetség elnöke jelenti be, várhatóan 16 óra körül.
A voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett „lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.
A procedúra során mindegyik szavazási körben kiesik a legkevesebb voksot kapó, az utolsó körben 12 szavazat győzelmet biztosít. Döntetlen esetén elnöki szavazat dönt.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Az angolok eddig egyszer, 1966-ban rendeztek világbajnokságot, amelyet meg is nyert a háromoroszlános válogatott. Ha a közelmúltat nézzük, 1996-ban az Eb-nek adtak otthont, míg 2002-ben Manchesterben tartották a Nemzetközösségi Játékokat, és akkor még a wimbledoni teniszversenyekről nem is beszéltünk. Tapasztalatban nincs hiány, ráadásul ne feledkezzünk meg arról, hogy a vb-ig még 2012-ben lesz egy nyári olimpia (London korábban, 1908-ban és '48-ban már rendezett nyári játékokat) és 2015-ben egy rögbi-világbajnokság is.

MI SZÓL ELLENE? Az egyszerű ember azt hihetné, hogy az olimpia rendezésének közelsége csökkentheti az angolok esélyeit, de pont Brazília példája bizonyítja, hogy a döntéshozók egészen másként gondolkodnak. Anglia esetében nem lehet szó nélkül elmenni a pályázati szakasz során felvetődött botrányok mellett, amelyek bizony gyengíthetik a pozícióját. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke, David Triesman az után távozott posztjáról, hogy napvilágot látott egy titokban rögzített magánbeszélgetés, amelyben bizonyítékok nélkül azzal gyanúsította meg Spanyolországot és Oroszországot, hogy a bírók megvesztegetésére készülnek a nyári, dél-afrikai világbajnokságon. Triesman a felvételen kijelenti: úgy tudja, Spanyolország esetleg kiszáll a 2018-as vb rendezési jogáért folyó versenyből, ha az oroszok segítenek a június-júliusi vb meccseit vezető bírók lefizetésében. Talán ennél is veszélyesebb lehet az angolokra a közelmúltban az angol média által kirobbantott korrupciós botrány, amelyről bővebben keretes írásunkban olvashatnak.

AZ ANGOL KAMPÁNYFILM
 
VÁROSOK, STADIONOK
Birmingham, Villa Park (jelenlegi befogadóképesség: 42 788; a vb-re tervezett befogadóképesség: 47 300), Bristol, Ashton Vale (44 000, 44 000), Leeds, Elland Road (39 460, 51 240), Liverpool, Anfiled (45 362, 45 362), Liverpool, New Anfiled–  új (72 334), London, Emirates Stadium (60 400, 60 400), London, Olympic Stadium – új (80 000), London, New White Hart Lane – új (58 000), London, Wembley Stadium (90 000, 90 000), Manchester, City of Manchester Stadium (47 717, 60-70 000), Manchester, Old Trafford (75 797, 75 797), Milton Keynes, Stadium: MK (22 000, 44 000), Newcastle, St James' Park (52 387, 52 387), Nottingham, New Nottingham Stadium – új (45 300), Plymouth, Home Park Stadium (19 500, 43 874), Sheffiled, Hillsborough Stadium – új (43 946), Sunderland, Stadium of Light (48 707, 64 000)
A Wembley az angolok egyik biztos helyszíne
A Wembley az angolok egyik biztos helyszíne

BELGIUM-HOLLANDIA

MI SZÓL MELLETTE? Európa egyik legsűrűbben lakott térségében található a két ország, fejlett a közlekedési hálózat, ráadásul nem jelentősek a városok közötti távolságok. Vélhetően a szállodai férőhelyek számával sem lenne gond. Mindkét ország vendégül látott már fontos futballeseményt, sőt megtették ezt közösen is. Bár két államról van szó, mindketten az Európai Unió alapító tagjai, azaz az intézményi struktúra szempontjából inkább egy az a kettő. Fontos tényező, hogy ezt a pályázatot nem érték korrupciós vádak.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. A belga-holland pályázattal kapcsolatban leginkább a két ország által közösen megrendezett 2000-es Európa-bajnokságot, annak gördülékeny lebonyolítását, jó hangulatát emlegetik referenciaként. Ugyanakkor – lévén szó két fejlett futballkultúrájú országról – számos európai kupadöntőt is vendégül láttak már. A hőskorban mindkét ország rendezett nyári olimpiát, igaz, a világ (és az ötkarikás játékok) jelentős átalakulása miatt ez ma már legfeljebb presztízsértékkel bír.

MI SZÓL ELLENE? A FIFA korábban jelezte: a korábbi tapasztalatokból kiindulva nem örül annak, ha két vagy több ország közösen pályázik. Ez az üzenet, illetve a FIFA által támasztott magas elvárások elbátortalanították a két ország elitjét, a pályázat helyi politikai támogatottsága korántsem teljes. Infrastrukturális hátrány, hogy az aranyéremért zajló mérkőzés megrendezéséhez megkövetelt, 80 ezer nézőt befogadni képes stadion még nincs a környéken, és ahhoz, hogy e tekintetben utolérjék a vetélytársakat – Rotterdam város elöljárósága tavaly elvi engedélyt adott a fejlesztésre –, iszonyú pénzt kell elkölteni.

A HOLLAND-BELGA KAMPÁNYFILM
 
VÁROSOK, STADIONOK
HOLLANDIA: Amszterdam, Amsterdam Arena (jelenlegi befogadóképessége: 52 960; a vb-re tervezett befogadóképesség: 65 000), Amszterdam, Olimpiai Stadion (22 288; 44 000), Eindhoven, Philips Stadion (35 150; 45 000), Enschede, De Grolsch Veste (24 180; 44 000), Heerenveen, Abe Lenstra Stadion (26 100; 44 000), Rotterdam, De Kuip (48 500; 48 500), Rotterdam, Nieuwe Kuip – új (82 800)
BELGIUM: Antwerpen, Port of Antwerp – új (45 000), Bruges – új stadion (40 000), Brüsszel, Nemzeti Stadion – új (80 000), Genk, Cristal Arena (24 500; 45 000), Gent, Arteveldestadion (20 000; 40 000). A szintén rendezésre pályázó Liege és Charleroi városa egyelőre nem rendelkezik kész építési tervekkel.

Belgium és Hollandia ingyenbiciklit adna a drukkereknek
Belgium és Hollandia ingyenbiciklit adna a drukkereknek

OROSZORSZÁG

MI SZÓL MELLETTE? Minden szempontból az orosz pályázat a legnagyobb. Persze ennek vannak árnyoldalai is, de ebben a pontban koncentráljunk csak a pozitív érvekre. Az oroszországi vb-vel egy kontinens méretű új piac nyílhat meg a FIFA és szponzorai előtt. Ráadásul a Dél-afrikai Köztársaság után ez egy újabb történelmi döntést jelentene, elvinni a legnagyobb futballeseményt egy még „érintetlen" régióba. Az oroszok hatalmas fejlesztésekre készülnek, ami hosszú távon befolyásolná az ott élő emberek életét, a FIFA-nál pedig megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre jobban próbálják a szociális vonatkozásokat is figyelembe venni.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Bár 1980-ban nyári olimpiát rendeztek Moszkvában, mégsem mondhatjuk, hogy nagy gyakorlata lenne az oroszoknak a futball vb-hez hasonló méretű sportesemények szervezésében. A legnagyobb labdarúgó esemény a 2006-os U20-as női vb volt az országban. Ugyanakkor ezeken nagyban változtathat, hogy 2014-ben Szocsi ad otthont a téli ötkarikás játékoknak.

MI SZÓL ELLENE? A nagy tornák megrendezésében való viszonylagos tapasztalatlanság mellett a nagy méretek problémát is jelentenek egyben, elég ha csak arra gondolunk, hogy 11 időzóna található az országban. Ezen kívül az orosz pályázat gyengesége lehet a közlekedési és technológiai infrastruktúra hiányossága, ráadásul a stadionok nagy része is még csak a tervezőasztalon létezik. A nyugati országokkal összevetve Oroszországot még mindig zárt kultúra jellemzi, még ha Vlagyimir Putyin miniszterelnök korábban meg is ígérte, hogy megváltoztatják a vízumszabályokat a torna idejére.

AZ OROSZ KAMPÁNYFILM
 
AZ OROSZ STADIONOK

 VÁROSOK, STADIONOK
Kalinyingrad, Kalinyingrad Stadion – új (45 015), Kazany, Kazany Stadion – új (45 105), Krasznodar, Krasznodar Stadion – új (50 015), Moszkva, Dinamo Stadion (jelenlegi befogadóképesség 36 800; a vb-re tervezett befogadóképesség: 44 920), Moszkva, Moszkva Régió Stadion – új (44 257), Moszkva, Luzsnyiki Stadion (78 394, 89 318), Moszkva, Szpartak Stadion – új (46 990), Nyizsnij Novgorod, Nyizsnij Novgorod Stadion – új (44 899), Rosztov, Rosztov Stadion – új (43 702), Szentpétervár, Szankt-Petyerburg Stadion – új (69 501), Szamara, Szamara Stadion – új (44 198), Szaranszk, Szaranszk Stadion – új (45 015), Szocsi, Szocsi Stadion – új (43 702), Volgograd, Volgograd Stadion – új (45 015), Jaroszlavl, Stadium Yaroslavl – új (44 042), Jekatyerinburg, Stadium Jekatyerinburg (30 000, 44 130)


SPANYOLORSZÁG-PORTUGÁLIA

MI SZÓL MELLETTE? Valószínűleg kevesen vitatkoznak azzal az állítással, hogy jelenleg a spanyolok uralják a világ labdarúgását, ők az Eb- és vb-címvédők, de persze a portugálok is ott vannak a közvetlen elitben. A két országban rajonganak a labdarúgásért, az Ibériai-félsziget pedig ideális helyszínnek tűnik a torna megrendezésére. Kedvelt turista célpontokról lévén szó, a szállodai férőhelyekkel és a közlekedéssel nemigen lehet gond, és a tapasztalat is megvan már a nagy sportesemények rendezéséhez.

OROSZORSZÁG A FAVORIT
A legtöbb brit fogadóirodánál Oroszország a favorit a 2018-as vb megrendezésére. A bukmékerek szerint a kandidáló országok közül Anglia a második legesélyesebb, a harmadik helyen a spanyol-portugál közös pályázat áll, míg a legkisebb esély a belga-holland rendezésre van.

EDDIGI JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK. Spanyolország 1982-ben rendezett már vb-t, tíz évvel később pedig Barcelonában volt a nyári olimpia, de a 2004-es portugáliai Eb-re is sokan emlékeznek vissza jó szívvel. Utóbbi miatt Portugáliában nem lehet gond a stadionokkal, bár az is igaz, hogy a több helyszínt a nagyobb szomszéd adná. Az már korábban nyilvánosságra került, hogy a dél-amerikai országok támogatják a pályázatukat.

MI SZÓL ELLENE? Ami a másik közös pályázat esetében is felvetődött, az most is fennáll: a FIFA korábban megkérdőjelezte a rendezésnek ezt a formáját, ugyanis számos területen igen magas szintű együttműködést kíván az érintett országoktól (különös tekintettel a biztonság kérdésére). A korrupció gyanúja az ibériai pályázatot sem kerülte el: felvetődött, hogy a spanyolok megállapodtak a katari szövetséggel arról, egymást támogatják a 2018, illetve a 2022-es vb-helyszín kiválasztása során.


 A SPANYOL-PORTUGÁL KAMPÁNYFILM
 
 VÁROSOK, STADIONOK
SPANYOLORSZÁG:Alicante, José Rico Pérez (jelenlegi befogadóképesség: 29 681; tervezett befogadóképesség: 40 000), Badajoz, New Vivero (15 198, 48 000), Barcelona, Camp Nou (98 700, 98 700), Barcelona, Lluis Companys Olympic Stadium (55 926, 55 926), Bilbao, New San Mamés – új (53 100), A Coruna, Riazor (35 600, 45 000), Gijón, El Molinón (25 885, 40 000), Madrid, Santiago Bernabéu (80 530, 80 530), Madrid, New Madrid Stadium – új (69 000), Malaga, New Roselade – új (45 000), Murcia, New Condominia (32 042, 41 000), San Sebastian, Anoeta (32 076, 43 650), Santander, New Sardinero (22 100, 45 400), Sevilla, Seville Olympic Stadium (57 586, 57 586),  Valencia, New Valencia Stadium – új (74 000), Valladolid, New José Zorrilla (26, 512, 43 650), Vigo, New Balaidos (31 800, 42 300), Zaragoza, New Zaragoza – új (50 000)
PORTUGÁLIA: Lisszabon, Sport Lisboa e Benfica (65 647, 65 650), Lisszabon, José Alvalade (50 076, 50 076), Porto, Dragao (50 399, 50 399)

SZAVAZÁS

Ön kinek adná a 2018-as vb-rendezés jogát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik