Mi az akadály? – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.04.03. 23:36

A Bernd Storckkal készített interjúból kiderül, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hasonlóan gondolkodik, mint a Nemzeti Sport online szavazóinak többsége. A voksolók arra a kérdésre, mit tennének Storck helyében, 54 százalékban azt válaszolták, el kell engedni a vb-t, és kezdjük el építeni a jövő válogatottját.

Nincs más megoldás, a vb-selejtezőben fél távnál vagyunk, a kapitány kifejezésével élve Svájc és Portugália is előttünk jár. Igen, Herr Storck nem egyszer ezt a kifejezést használja, nem azt mondja, hogy a két csapat jobb nálunk, hanem azt, hogy előttünk jár. Plasztikus kifejezés, az is benne van, valamikor utolérhetjük az előttünk lévőket. A nagy kérdés, hogy mikor. Nos, ha erőnlétben és sebességben fejlődünk, és ha majd lesznek együtteseink a nemzetközi porondon, továbbá olyan futballistáink, akik valamelyik topbajnokságban vagy európai kupasorozatban játszanak. Storck érzékelteti, noha a fiatal szabály lehetőséget ad a magyar tehetségek szerepeltetésére, ez csak akkor fejti ki pozitív hatását – leszámítva a fiatalokat szerepeltető klubok bevételi oldalát –, ha lesznek olyan futballisták, akik kikövetelik a helyüket a tucatlégiósokkal szemben.

Vannak ugyan tehetségeink, de nem olyan nagy a merítési lehetőség, hogy a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében a vb-k és Eb-k sorában valamennyi világversenyre ütőképes együttesünk legyen. Ebből a szempontból (is) helyes lenne a célokat a lehetőségekhez igazítani. A szövetségi kapitány kijelentette, labdarúgásunk szereplői csak együtt, közösen tehetnek a javulásért. Elsősorban tőlük kérdezem: mi az akadálya annak, hogy sebességben és erőnlétben minél gyorsabban felzárkózzunk? Ez nem futballszakmai feladat, a labda itt még szóba se kerül.

Mert noha a célok és a lehetőségek gyakorta nincsenek szinkronban egymással, a magyar futball nem engedheti meg magának, hogy a 2020-as Eb-n az új Puskás Ferenc Stadionban válogatottunk ne lépjen pályára.

Nap mint nap e szerint kell futballozni. Illetve nem is futballozni: élni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik