Megérdemelten verte Bolíviát a fiatalokból álló Costa Rica

Vágólapra másolva!
2011.07.08. 02:37
null
Joel Campbell (jobbra) és a bolíviai Lorgio Álvarez harcol (Fotó: Reuters)
Címkék
A Bolívia–Costa Rica találkozóval folytatódott a Copa América, és az A-csoportbeli két válogatott találkozóján az előzőleg esélytelennek kikiáltott Costa Rica megérdemelt győzelmet aratott.

Az első csoportkörben a bolíviai válogatott nagy meglepetésre döntetlent játszott a házigazda argentinokkal, míg Costa Rica vereséget szenvedett Kolumbiától. Bár egy dél- és egy közép-amerikai válogatottról van szó, mindössze egyetlen alkalommal találkoztak eleddig, történetesen egy Copa Américán: 2001-ben 4–0-ra győzött Costa Rica.

Most a Costa Rica-i győzelemre igen kevés esélyt adtak a szakértők, hiszen teljesen ismeretlen fiatalok alkotják a Copa-csapatot, amely jellemző módon nem is 23, hanem csak 22 főből áll, mert nem talált még egy megfelelő képességű mezőnyjátékost a kapitány, Ricardo La Volpe, „tölteléket" pedig nem óhajtott nevezni.

Az első szép támadásra a 11. percig kellett várni, ám a bal oldalon Juan Arce passzát Luis Gutiérrez nem tudta eljuttatni a középen érkezőkhöz. Két perc múlva már középre érkezett a bal szélről a játékszer, ám erről meg Marcelo Moreno maradt le pár centiméterrel. A túloldalon Josué Martínez az ötös jobb sarkán lőhetett volna, ha nem csúszik el éppen.

Valahol egy fúvószenekar pattogós indulókat fútt, a lelátón pedig elképesztő figurák bukkantak fel, dél-amerikai módi szerint – a Costa Rica-i Mora pedig közéjük lőtte a labdát, amikor helyzetbe keveredett, a bolíviai kaputól tíz méterre. A 28. percben a torna egyik legnagyobb mentését láthattuk: Johnny Acosta húzta meg a jobb oldalt, beadását a túloldali ötösön Josué Martínez fejelte kapura, de az előtte két méterre felugró Ronald Raldes szintén fejjel menteni tudott. Raldes, a bolíviaiak csapatkapitánya már az argentinok ellen is messze átlag fölött teljesített, és most is góltól mentette meg a zöld mezeseket.

Az esélytelennek kikiáltott Costa Rica újabb gólhelyzetet hagyott ki, amikor Diego Madrigal cselezett lövés helyett ígéretes helyzetben, az ellentámadásnál kapusa, Leonel Moreira mentett egy bátor kivetődéssel. Amikor már ő is verve volt, a 34. percben, védői tisztáztak fejjel Moreno elől. Moreno nemsokára beállt önfenntartó tisztázásra: a sokadik tetszetős Juan Arce, Luis Gutiérrez akciót követően tíz méterről, teljesen üresen állva lőhetett volna, ha nem rúg elképesztő nagy lyukat... Nincsenek jó passzban mostanában a Morenók, tegnap a kolumbiai Dayro hagyott ki elképesztő ziccert.

Egymást bezzeg eltalálták a felek, nem győztek esni-kelni a játékosok, ahogyan azt mondani szokták. Az akaratra, elszántságra szavunk sem lehetett, de a középpályások főleg párjukat ritkították, ezúttal szó szerint!

A 2001-ES TALÁLKOZÓ
Costa Rica–Bolívia 4–0 (1–0)
Costa Rica: González – Drummond, Robert Arias, Marín, Berry – Centeno, Wallace, Cordero, Rónald Gómez (Bryce, 61.) – Rolando Fonseca, Wanchope (Solís, 72.)
Bolívia: Carlos Arias – Gatty Ribeiro, Jiguchi, Carballo, Colque (Lorgio Álvarez, 46.) – Raldés, Justiniano, Baldivieso, Limberg Gutiérrez – Botero, Roger Suárez
Gólszerző: Wanchope (45., 71.), Bryce (63.), Rolando Fonseca (84.)

A második játékrész elején a sorfalon gellert kapó Moreno-szabadrúgás jelentett némi izgalmat, majd Lorgio Álvarez lőtte ki centik híján 16-ról a bal felsőt. Juan Arce sem sokkal célzott fölé 17-ről az 56. percben, amott Mora az ötös sarkáról két jó csel után gyatra lövésével újfent a rekeszizmokat rezgette meg, nem a hálót.

Mégis Costa Rica szerzett vezetést: az 59. minutumban a félidőben beállt Allan Guevara két jó csel után tüzelt az elmélázó védők közül 14 méterről, középről, Carlos Arias pedig védett ugyan, de a kipattanóra Josué Martínez érkezett, aki öt méterről a védőket megelőzve a hálóba helyezett: 0–1.

ÖRÖKMÉRLEG
Bolíviai szemszögből: 1 találkozó, 0 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség 0–4-es gólkülönbség. A két csapat a 2001-es Copán találkozott egymással.

Újfent a mérkőzés előtt lesajnált csapat szerzett vezetést a Copán, de ezen már a szemünk sem rebben.

Nemsokára két góllal vezethetett volna Costa Rica, ha a cselkirály Joel Campbell szabadrúgása nem a lécen csattan a 66. percben, vagy ha a Ronald Rivero kezezéséért (a bolíviai pirosat is kapott) a 71. percben megítélt büntetőt Allan Guevera nem hagyja ki, vagy a kipattanót nem a kapusba püföli. Ahelyett, hogy fellelkesültek volna ettől a bolíviaiak, még jobban megfogyatkoztak, hiszen Joel Campbell sokadik cselsorozatát Walter Flores igen csúnyán szakította ketté – röppent is a piros lap. A 16-os bal sarkáról a szabadrúgást David Guzmán a kapufára bombázta.

A 80. percben a sokat faragott Joel Campbell nemes bosszút állt: Mora forintos passzából szépen lépett ki középen, majd a tizenhatosra beérve a kapu közepébe lőtt. 2–0, és ezzel el is dőlt a találkozó.

A hátralévő idő azzal telt, hogy megpróbálták agyonrúgni a bolíviaiak a 19 esztendős Joel Campbellt, de ez nem sikerült nekik, míg a másik oldalon ügyesen ölték az időt.

Nem tudta tehát kihasználni az argentinok elleni döntetlent Bolívia, hiába jelent meg a mérkőzésen Evo Morales államelnök, és hiába nevezte a találkozót Gustavo Quinteros kapitány az év meccsének.

Costa Rica megérdemelten nyert, a továbbjutásért pedig a házigazda argentinokkal csap össze a harmadik csoportkörben.

BOLÍVIA–COSTA RICA 0–2

COPA AMÉRICA, A-CSOPORT
Bolívia–Costa Rica 0–2 (0–0)
San Salvador, 23 de Agosto-stadion, 20 ezer néző. Vezette: Carlos Vera (ecuadori)
Bolívia: Arias – Lorgio Alvarez, Raldes, Rivero, Luis Gutiérrez – Edivaldo Rojas (Alcides Pena, 68.), Jaime Robles (José Chávez, 68.), Walter Flores, Jhasmani Campos (Ronald García, 79.) – Juan Arce, Marcelo Moreno
Costa Rica: Leonel Moreira – Johnny Acosta, Duarte, Francisco Calvo – Salvatierra, Pedro Leal, David Guzmán, Heiner Mora (Cubero, 82.), Diego Madrigal (Allen Guevara, 46.) – Joel Campbell, Josué Martínez (Elizondo, 81.)

Gólszerző: Josué Martínez (59.), Joel Campbell (78.)

Sárga lap: Lorgio Alvarez (36.), Marcelo Moreno (58.), Rivero (65.), Jhasmani Campos (74.), Luis Gutiérrez (88.), ill. David Guzmán (29.), Salvatierra (81.)
Kiállítva: Rivero (71.), Walter Flores (76.)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kolumbia 2 1 1 1–0 +1 4
2. Costa Rica
2112–1+13
3. Argentína221–1 02
4. Bolívia 2 1 1 1–3 -2 1

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik került a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik