Már Samah sem akarja látni a nevét

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.01.13. 16:15
null
Samah kijelentette: a nyárig nem megy el a Bordeaux-ból (Fotó: Action Images)
A francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (közkeletű nevén: Ligue 1) pezseg a téli átigazolási idény, mint aranyhal a királyvízben, noha a legnagyobb költekező, az Olympique Lyon még egy eurót sem költött.

A sérülések által tizedelt Auxerre két játékosát is elengedte: a sokszoros román válogatott középső védőt, Gabriel Tamast kölcsönadták a West Bromnak, mégpedig kerek egymillió euróért, amelynél az afrikai kontinensbajnokságon szereplő elefántcsontparti Abdoulaye Méitét pótolhatja. Az egykori U21-es válogatott balszélső, Kevin Lejeune a Nantes-hoz került, szintén kölcsönbe, az AJ téli kiszemeltje pedig a másodosztályban tavaly felbukkanó Olivier Giroud, a Tours támadója (rá viszont a PSG, a Monaco, a Celtic és a Middlesbrough is vevő lenne).

Egyelőre saját „kútfőből" oldotta meg a Nancy a téli erősítést, hiszen a tartalékok közül felvezényelte a profik közé a fiatal szűrőt, Samba Diakitét, akinek fizetését például az izlandi Veigar Páll Gunnarsson eladása miatt felszabadult bérkeretből állhatja a klub. A támadót visszaküldték a feladónak, a Stabaeknek, a transfermarkt.de szerint 1.63 millió eurós ráfizetéssel.

Nem kispályázott a Nice, hiszen kölcsönvette a Middlesbrough-tól a francia középpályást, Didier Digard-t, akit a nyáron hatmillióért végleg megszerezhetnek, és szerződtette a San Lorenzótól az argentin védőt, Renato Civellit (őt fél éve a Marseille engedte el szerződése lejártával). A PSG keretének létszáma egyelőre változatlan: a vártnál hamarabb visszatért Jérome Rothen a Glasgow Rangerstől, és kölcsönadták a 21 esztendős támadót, Yannick Bolit a Nimes együttesének. Mindeközben a párizsiak szeretnék elhappolni a Rennes balszélsőjét, Olivier Thomert-t a Fulham és a Blackburn orra elől, és egy kapusra is szükségük lesz, mivel Grégory Coupet egészen nyárig kidőlt sérülése miatt.

A Rennes három játékosától is megvált: a sokszoros U-válogatott Kévin Bru a Dijonhoz került, a felnőtt nemzeti tizenegyben is megforduló középpályás, Bruno Cheyrou az Anorthosziszban, kétszeres világbajnoki, háromszoros Konföderációs-kupa-résztvevő japán kollégája, Inamoto Junicsi pedig a Kawasaki Frontale gárdájánál folytatja. A Saint-Étienne kölcsönvette a szenegáli középhátvédet, Pape Diakhatét a Dinamo Kijevtől, a nem is olyan régen még a legnagyobb francia csatárígéretek között számon tartott David Gigliottit pedig elengedte ingyen a Le Havre-hoz.

Érdekes átigazolásokkal vétette észre magát a Monaco és a Boulogne: előbbi 700 ezer euróért kölcsönvette a nigeri támadót, Ouwo Moussa Maazout a CSZKA Moszkvától, utóbbi szintén ilyen konstrukcióban tett szert a tavaszi idényre a wiganes Olivier Kapóra, míg a chilei középcsatárért, Juan Lorcáért 384 ezret fizetett a Colo-Colónak.

Az FC Zürichtől szerezte meg a Le Mans a koszovói származású, de svájci válogatott támadót, Almen Abdit, mégpedig egészen olcsón, harmadmillió euróért, míg a Győrben is szóba került francia-algériai poszttársát, Idir Oualit átigazolási díj mellőzésével kapták meg a csődbe ment Excelsior Mouscrontól. A tunéziai-francia Tijani Belaidért fizetnie kellett a francia klubnak: a Sparta Praha a játékos tavaszi idényéért 350 ezer eurót számlázhatott. A támadó középpályás egyébként ismerős lehet sorozatunk olvasóinak, hiszen egykori kenyéradója, az Inter kölcsönadta anno a PSV-nek, majd a cseh csapatnak, amely tavalyelőtt 400 ezerért meg is vette őt a milánóiaktól.

Minden követ megmozgat a Marseille azért, hogy az Intertől elhozza a brazil középpályást, Mancinit, akit edzője, José Mourinho meglehetősen ritkán dobott harcba az ősszel. A játékos még nem adta fel „világbajnoki" álmait (két vb-selejtezőn is szerepelt, még 2008-ban), így a hírek szerint ő sem zárkózik el mereven egy OM-es vendégjátéktól. Rajta kívül felvetődött még a Besiktas szintén brazil támadójának, Bobónak a neve, mint lehetséges erősítésé, és az is, hogy kölcsönveszik a kikötővárosiak Jérémy Menezt a Romától. A Marseille csillagáért, Hatem Ben Arfáért több angol csapat is ajánlatot tett, ám ezeket a franciák rendre visszautasították.

A bajnoki címtől egyelőre messze álló Lyon is szerződést kínált Patrick Vieirának, ám ahogyan az várható volt, a Manchester City heti 100 ezer forintos fizetésével nem tudott érdemben konkurálni. A Dinamo Zagreb tehetséges védőjéért, Dejan Lovrenért viszont jobb ajánlatot tettek, mint a Chelsea, Tottenham páros, és a Dinamo sportigazgatója, Zoran Mamic szerint már csak apróságokon kell megegyezniük, és az OL-hez igazolhat a futballista, négy és fél évre.

A Bordeaux kimagasló képességű csatárát továbbra is több angol csapat csábítja, ám a játékos legutóbbi nyilatkozata szerint mindhiába.

„Elhatároztam, hogy ezt az idényt a Bordeaux-ban fejezem be – olvashattuk a France Football hasábjain Maruan Samah véleményét. – Nem szeretném látni a nevemet különböző átigazolási hírekben."

Ehhez már csak annyit tehetnek hozzá transzferológiai sorozatunk tapasztalt hozzászólói: melyiket?

JÖTTEK-MENTEK: LIGUE 1
AJ AUXERRE 
Érkezett:
Távozott: Gabriel Tamas (West Brom, kölcsönbe, 1 000 000), Kevin Lejeune (Nantes, i.)
MONTPELLIER 
Érkezett:
Távozott:
NANCY
Érkezett: Samba Diakité (AS Nancy B)
Távozott: Veigar Páll Gunnarsson (Stabaek, 70 000)
NICE
Érkezett: Didier Digard (Middlesbrough, k.), Renato Civelli (San Lorenzo, i.)
Távozott:
PARIS ST. GERMAIN 
Érkezett: Jérome Rothen (Glasgow Rangers, kölcsönből vissza)
Távozott: Yannick Boli (Olympique Nimes, k.)
STADE RENNES
Érkezett:
Távozott: Kévin Bru (Dijon), Bruno Cheyrou (A. Famagusta, i.), Inamoto Junicsi (Frontale) 
SAINT-ÉTIENNE 
Érkezett: Pape Diakhaté (Dynamo Kijev, k.)
Távozott: David Gigliotti (Le Havre, i.)
SOCHAUX
Érkezett:
Távozott:
TOULOUSE 
Érkezett:
Távozott:
MONACO
Érkezett: Ouwo Moussa Maazou (CSZKA Moszkva, k., 700 000)
Távozott:
OLYMPIQUE MARSEILLE 
Érkezett:
Távozott:
GIRONDINS BORDEAUX 
Érkezett:
Távozott: Paul Lasne (Chateauroux, k.)
BOULOGNE 
Érkezett: Juan Lorca (Colo Colo, 384 000), Olivier Kapo (Wigan, k.)
Távozott:
GRENOBLE 
Érkezett:
Távozott: Laurent Macquet (Vannes, i.)
LE MANS 
Érkezett: Almen Abdi (FC Zürich, 333 000), Idir Ouali (Exc. Mouscron, i.), Tijani Belaid (Slavia Praga, k., 350 000)
Távozott: Szaber Ben Frej (szerződését felbontották), Alphousseyni Keita (Nimes), Marcelo Estigarribia (Newell's, k., i.)
LENS 
Érkezett: Henri Bedimo (Chateauroux) 
Távozott: Fabien Laurenti (Brest, k.), Steven Joseph-Monrose (Chateauroux, k.)
LILLE 
Érkezett:
Távozott:
LORIENT 
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE LYON 
Érkezett:
Távozott:
VALENCIENNES
Érkezett:
Távozott:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik