Ligue 1=Papírforma 1? Megmondjuk, ki veheti el a PSG bajnoki címét!

Vágólapra másolva!
2016.08.14. 11:57
null
Vajon meglepheti valamelyik csapat a PSG-t a Ligue 1-ben? (Fotó: AFP)
Itt a nyár, az izzadás, az üdülés és a pálinkafőzés ideje – ha szeretne verejtékzamat, idegenforgalmi és jövedéki adó nélkül is jól szórakozni, önt is várja a labdarúgó-topligák transzferidőszaka! Itt is folyik a lé, elküldenek embereket (és néha bennünket is) egzotikus éghajlatokra és tájakra, és igen egészségesen el lehet bódulni a köröttünk röpködő összegektől. Szokásunk szerint az angol, az olasz és a német topliga után a Ligue 1-gyel folytatjuk ötnapos transzferológiai körsétánkat.

 

A hétvégén elrajtolnak a küzdelmek a francia bajnokságban, a Ligue 1-ben, bár a küzdelem szó valódi jelentését a PSG csak igen ritkán tapasztalja meg a hazai ligában, ugyanis annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy csakis az a kérdés: micsodás rekordokat fog megdönteni – a nemzetközi figyelem szempontjából a többiek a futottak még kategóriába tartoznak.

Nemrégiben bővebben foglalkoztunk már a párizsiakkal, de foglaljuk össze gyorsan a korábban történteket: Laurent Blanc-t felváltotta a sevillai sikeredző, Unai Emery – már tavaly tavasszal jeleztük, érzésünk szerint Párizsban minimális cél a Bajnokok Ligája-döntő, ha ezt nem éri el Blanc, repül. Az egykori zseniális védő mentségére szóljon, hogy a Manchester City elleni párharcra elfogyott csapata, lásd az idegenbeli visszavágón összeállt Gregory Van der Wiel, Thiago Motta, Adrien Rabiot, Ángel Di María, Maxwell középpályás ötöst.

Emery igyekezett mindent elkövetni, hogy ne lépjen hasonló cipőbe: sztárjait a menőkés Zlatan Ibrahimovic kivételével mind megtartotta, Sevillából hozta magával csapata gerincét, Grzegorz Krychowiakot, vett egy karmesterígéretet (Giovani Lo Celso) és egy máris bevethető, remek formában lévő irányítót (Hatem Ben Arfa), de jött még egy tartalék jobbhátvéd (Thomas Meunier) is.

No és a Real Madridtól Jesé, akinek érkeztével sokan felmorogtak: minek?

A fiatal spanyol ugyanis nem tudott betörni a királyi gárda kezdőjébe, most tulajdonképpen a szintén nem a megbízhatóság mintapéldányának tartott Álvaro Morata miatt távozott, miközben Párizsban Jesé kedvenc posztján, a bal szélen magas szinten teljesít Javier Pastore, Hatem Ben Arfa, Ángel Di María, Lucas Moura vagy akár Layvin Kurzawa (az ő góljával nyertek az első bajnokin péntek este) is.

Tény azonban, hogy Emery variációs lehetőségei nőttek Jesé érkezésével, aki mindkét szélen bevető, és akár mozgékony segéderőként is megjelenhet egy „tág értelemben vett” 4–4–2-es felállásban Edinson Cavani oldalán a csatársorban.

Aki biztosan jól járt per pillanat, az a Real Madrid, amely 25 millió eurót kapott a saját nevelésű játékosért – és Jesé nagyon fog hiányozni Madridból egy tavaszi sérüléshullám idején.

Emery tudja, hogyan használhatja Jesét, akit már 2013 óta szeretne megszerezni, és most a Ligue 1-ben csak összejött a nagy találkozó. A Real visszavásárlási opció nélküli szerződést írt alá, de a L’Équipe értesülései szerint Jesét nem lehet majd eladni a Barcelonának, ezt azért kikötötte az óvatos spanyol eladó.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT…

…hogy pár napra visszatért Lyonba a mára szinte már teljesen elfeledett brazil csatár, a még mindig csak 32 esztendős Nilmar. Aki két évvel korábban csaknem hatmillióért, már sokszoros felnőttválogatottként érkezett az OL-hez, hatalmas reményekkel, de csalódniuk kellett egymásban kölcsönösen a feleknek (a támadó 43 mérkőzésen csak 6 gólt szerzett). A bizalom hamar elhalt, erős volt a konkurencia is (Fred, Sylvain Wiltord, Milan Baros, Sidney Govou, John Carew, Pierre-Alain Frau, és akkor bukkant fel a két tini, Karim Benzema és Loic Rémy), így a Corinthians előbb kölcsönvette, majd végleg megszerezte, összesen tízmillió euróért. Innen nem is sokra rá nagy jogi és pénzügyi csűrcsavarok végén ingyen távozott az Internacionalhoz, a Villarreal pár évre rá meg 16 milliót adott érte. Ez a topligás kaland sokkal jobban sikerült, de relatíve hamar véget ért a közben a 2010-es világbajnokságon is megforduló Nilmar számára, aki 212 óta egy hazai kitérőtől eltekintve az arab világban keresi kenyerét. BŐVEBB ÉLETRAJZ A LYON KORSZAKÁRÓL ITT!


No de térjünk vissza a PSG-hez, ahová még mindig nem érkezett klasszikus középcsatár Cavani és a fiatal, tizenéves Jean-Kévin Augustin mellé (a Lyon elleni francia Szuperkupa-mérkőzésen Ben Arfa volt az egy szem ék, lőtt is egy gól, mögötte Pastore a karmester, három kanadai ponttal), és amely megtartotta a nyáron Marco Verrattit (a Real Madrid hívta), Marquinhost (Barcelona) és Blaise Matuidit (Juventus, Manchester United, Chelsea) is.

Kiszemelt még a schalkés, szintén több poszton bevethető Julian Draxler, felvetődött a brazil balhátvéd, Zeca megszerzése is, de mivel Matuidi marad, Bastian Schweinsteiger aligha érkezik Manchesterből – és mostanában lekerült az „étlapról” a madridi James Rodríguez, Antoine Griezmann kettős, noha külön-külön 70 millió euró fölött fizettek volna értük a párizsiak.

Emery új célpontja állítólag Draxler mellett a Mönchengladbach ígéretes középső középpályása, a szír származású, de már német U-válogatott Mahmoud Dahoud, akiért klubja 40 millió eurót remél. A Lille már feleennyiért kegyeskedne elengedni támadó középpályását, szélsőjét, a Premier League-ből is csábított Szofian Bufalt, de az is lehet, hogy Emery elölről kezdi az építkezést az Inter kapusával, Samir Handanoviccsal (ez a transzfer érdekes lezárása lenne a Kevin Trapp, Alphonse Aréola, Salvatore Sirigu harcnak).

Felvetődött még a Santos középpályásának, Thiago Maiának a neve, mint akivel bővülhet a PSG eddig is népes Thiago-családja. A brazilt képviselő ügynökség terelte nemrégiben Lo Celsót a párizsiakhoz, ez is segítheti a váltást – amelyet ellenben a végletekig bonyolíthat, hogy a két neves kavarógép, Giuliano Bertolucci és Kia Joorabchian is mesterkedik a fiatal körül.

„Unai sokszor bizonyította már tehetségét, a lehető legjobbat hozza ki csapatából. Meggyőződésem, hogy a rajongók élvezik majd a gárda látványos futballját” – adta meg az alaphangot a kőolajgazdag befektetőket képviselő Nasszer al-Kelaifi elnök. Meggyőződésünk, hogy Emery elé nem a látványosság lett kitűzve fő célként, lásd fentebb Blanc esetét.

A fogadóirodák szerint is az OLYMPIQUE LYON lesz a második a címvédő mögött az új idény végén, a bajnoki aranyért folyó harcról sokat elárul, hogy nemrégiben a fővárosiak a Szuperkupában négy egyre lemosták a pályáról az OL-t, a gálacsapatnak nem nevezhető Trapp – Aurier, D. Luiz, Kimpembe, Kurzawa – Thiago Motta, Stambouli – Lucas Moura, Pastore, Di María – Ben Arfa összeállításban. A lyoniak nyarát is kielemeztük nemrégiben bővebben, változás nem történt, Alexandre Lacazette távozása ennek ellenére „mindennapos”.

Még akkor is, ha az OL részvényeinek 20 százalékáért 100 millió eurót adott egy kínai befektetési csoport, minden bizonnyal csak kezdő lépésként. Az ázsiai pénz adta az önbizalmat a Lyonnak, hogy visszautasítsa az algériai szélsőért, Rasid Gezzalért érkező tízmilliós Everton- és West Ham-ajánlatokat. Gezzal egyébként remekül viselte, hogy nem adják el ennyi pénzért, olyan remekül elbeszélgetett főnökeivel az esetről, hogy a tartalékok közé száműzték.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT…

…hogy teljes vérfrissítésen esett át a tavasz végén a Bayern Münchennel UEFA-kupát vívó Girondins Bordeaux, amelynek azóta sincs olyan nemzetközi téren is sikeres csapata. Igaz, a Franz Beckenbauer vezette bajorok Oliver Kahnnal, Lothar Matthäusszal, Ciriaco Sforzával, Mehmet Scholl-lal, Jürgen Klinsmann-nal és Jean-Pierre Papinnel a fedélzeten megverték a fináléban a Gaëtan Huard – Jakob Friis-Hansen, Francois Grenet, Jean-Luc Dogon, Bixente Lizarazu – Philippe Lucas, Richard Witschge, Laurent Croci, Daniel Dutuel – Didier Tholot, Anthony Bancarel féle, erősen tartalékos, a német Gernot Rohr vezette francia csapatot. Amely a nyáron aprópénzért, pár kabátgombért elengedte Christophe Dugarryt (AC Milan), Zinédine Zidane-t (Juventus), Lizarazut (Athletic Bilbao), Friis-Hansent, Bancarelt, Dutuelt, Dogont, Huard-t és a megbízható védőt, Yannick Fischert, a szűrő Lucas pedig visszavonult. A vérfrissítés nem sikerült rosszul (Cyril Domoraud, Ibrahim Bá, Bernard Lambourde, Lendvai Miklós, Johan Micoud, Patrick Colleter, Stéphane Ziani, Stanley Menzo, az argentin Claudio Darío Biaggio, Peter Luccin és főként Jean-Pierre Papin neve ma is jó cseng az idősebb fanok fülében. 1998-ban bajnok is lett a csapat, de az azt követő kiárusítást már nehezebben heverték ki a kék-fehérek.


Több mint 40 millió eurót költött ellenben a nyáron az AS MONACO, hogy odaférjen az ezüsthöz és ismét a BL-aranybánya bejáratához. Nemrégiben felbontotta a klub a friss Európa-bajnok, de már 38 éves védő, Ricardo Carvalho szerződését, ám véleményünk szerint ez sem segít sokat rajtuk. A nyári vételek érdekessége, hogy érkezett az Eb-n szintén brillírozó középhátvéd, Kamil Glik, a jobbhátvéd Djibril Sidibé és a balbekk Benjamin Mendy egy cserekapus, Morgan De Sanctis mellett. A remények fő forrása idén Falcao, akit már Kínából sem hívnak.

Az OLYMPIQUE MARSEILLE egyhamar nem fog a BL-ben vitézkedni, bár az elmúlt idénybeli 13. helynél csak jobb jöhet. A svájci-orosz tulajdonos, Margarita Louis-Dreyfus árulja a klubot, ahonnan tavaly távozott Giannelli Imbula, Florian Thauvin, Dimitri Payet, Mario Lemina (őt most vette meg végleg a Juventus), André-Pierre Gignac és André Ayew, most pedig ötvenmillió eurós hasznot hozva a Michy Batshuayi, Benjamin Mendy kettős, és nagy viharokat vetve ingyen Nicolas N'Koulou és Steve Mandanda. Jó hír ellenben, hogy Angliából jött kölcsönbe Bafétimbi Gomis és Thauvin, végleg Newcastle-ből a karmester Rémy Cabella, Moszkvából az oszlopos védő, Tomás Hubocan – ellenben Georges-Kevin N’Koudou és Lassana Diarra távozása erősen valószínű.

Mint a dobogó alatti hely.

Ügyeskedett a Girondins Bordeaux is, szegény Jérémy Méneznek sokan küldték a helyi Szívküldiben a „Fületlen fiú” című számot, de nagy fogás a rutinos középpályás, Jérémy Toulalan és a fiatal szélső, Francois Kamano. Nagy kár, hogy ismét alapemberek távoztak.

Az elmúlt idénybeli negyedik helyével egyenesen az El-csoportkörbe rakétázott a Nice, amely ügyesen forgatta a Nampalys Mendyért a Leicester Citytől kapott 15.5 millió euróért: jött egy argentin válogatott kapus, Walter Benítez, két francia U-válogatott középpályás, Wylan Cyprien és Arnaud Lusamba, egy brazil balbekk, Dalbert, egy volt francia korosztályos válogatott jobbhátvéd, Arnaud Souquet és egy igen rutinos védő, Paul Baysse. Nem lesz óriásölő a gárda, de a régi nagyokat ismét megszorongatja majd, természetesen népes játékos-megfigyelői kar szeme láttára.

A szakértők szerint hasonlóképpen meglepetést okozhat a Nice-hez hasonlóan a Caen, amely négy válogatott játékossal erősített a nyáron, plusz jött a volt válogatott kerettag középpályás, Steed Malbranque. A francia-szenegáli, volt sevillai és lyoni Mouhamadou Dabo is megfordult egykoron a Les Bleus-ben, ha emlékszik még rá valaki.

Pünkösdi királyság volt a Lille közelmúltbeli felvillanása, amely az Eb-döntő hősével, a portugál Éderrel büszkélkedhet, mint legfontosabb nyári kalanddal, és még sok pénzt is keresett a piacon – ellenben a nagy nehezen elért El-ben kiesett a selejtezőben a Gabala ellen.

Az egy-egy nagy tehetséget miden évben kitermelő, pár érdekes üzlettel rendre előrukkoló Saint-Étienne nyári nagy fogása a szűrő Bryan Dabo, nagy távozója az extravagáns Benoit Assou-Ekotto. A gárda edzője, a retrofrizurás Christophe Galtier már 2009 óta vezeti a „zöldeket”, ez csodaszámba megy a topligákban.

Érdemes figyelni a Stade Rennes-t is, a nyáron ők adták el Dortmundba Ousmane Dembélét, a többi gárda jellemzően csak egy-kétmilliót fektetett vásárlásokba, főként lejárt szerződésű labdarúgókat döngtek körül – akik között biztosan ott van a Ligue 1-et ebben az átigazolási idényben elhagyó Wissam Ben Yedder (kilenc millióért vette meg a Sevilla a Toulouse-tó) vagy Raphael Guerreiro (12 milliót utal érte a Dortmund a Lorient-nek) utóda.

SCO ANGERS
Érkezett: Famara Diédhiou (Clermont Foot, 1.600.000 euró), Karl Toko Ekambi (Sochaux, 1.000.000), Baptiste Santamaría (Tours, 500.000), Pablo Martinez (Chateauroux, ingyen), Flavien Tait (Chateauroux, i.), Mateo Pavlovic (Werder Bremen, i.), Dickson Nwakaeme (egyesület nélküli)
Távozott: Arnold Bouka Moutou (Dijon, 400.000), Antar Jahia (Orléans, i.)
Kölcsönből vissza: Goran Karanovic (Sochaux), Gael Angoula (Nimes, i.), Szaid Benrahma (Nice), Mohamed Yattara (Standard Liege)

SC BASTIA
Érkezett: Jerson Cabral (Twente, i.), Paul Charruau (Valenciennes, i.), Thievy Bifouma (Espanyol, i.)
Kölcsönbe: Allan Saint-Maximin (Monaco), Lenny Nangis (Lille), Enzo Crivelli (Bordeaux), Abdelhamid el-Kautari (Palermo)
Távozott: Floyd Ayité (Fulham, 2.000.000), Jesper Hansen (Lyngby, i.), Christopher Maboulou (PASZ Jannina, i.), Julian Palmieri (Lille, i.), Francois Modesto (visszavonult), Brandao (szerződése lejárt), Famoussa Koné (Göztepe), Francois Kamano (Bordeaux, 2.500.000)
Kölcsönből vissza: Seko Fofana (Manchester City U21)

FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Paul Bernardoni (Troyes, 2.500.000), Jérémy Toulalan (Monaco, i.), Jérémy Ménez (Milan, i.), Francois Kamano (Bordeaux, 2.500.000)
Kölcsönbe: Youssouf Sabaly (PSG)
Kölcsönből vissza: Gaetan Laborde (Clermont Foot), Junesz Kabuni (Red Star)
Távozott: Clément Chantome (Rennes, i.), Cheick Diabaté (Osmanlispor, i.), Jussie (szl.), Lamine Sané (Werder Bremen, i.), André Biyogo Poko (Karabükspor)
Kölcsönbe: Cédric Yambéré (Anzsi), Enzo Crivelli (Bastia)
Kölcsönből vissza: Mathieu Debuchy (Arsenal), Paul Bernardoni (Troyes)

SM CAEN
Érkezett: Ismael Diomandé (St.-Étienne, 750.000), Mouhamadou Dabo (Troyes, i.), Steed Malbranque (Lyon, i.), Romain Genevois (Nice), Ronny Rodelin (Lille, 1.000.000), Ivan Santini (Standard Liege, 2.500.000), Matthieu Dreyer (Troyes, i.)
Kölcsönből vissza: Pape Sané (Bourg-en-Bresse)
Távozott: Dennis Appiah (Anderlecht, 3.000.000), Saidi Ntibazonkiza (szl.)
Kölcsönből vissza: Ronny Rodelin (Lille)

FCO DIJON
Érkezett: Arnold Bouka Moutou (Angers, 400.000), Florent Balmont (Lille, i.), Junisz Abdelhamid (Valenciennes, i.), Benjamin Leroy (Évian), Fuad Safik (Laval), Vincent Rüfli (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Marvin Martin (Lille)
Távozott: Abdoulaye Bamba (szl.)
Kölcsönből vissza: Wesley Said (Rennes), Granddi N’Goyi (Palermo), Christopher Jullien (Freiburg)

EA GUINGAMP
Érkezett: Alexandre Mendy (Nice, i.), Romain Salin (Marítimo, i.), Lucas Deaux (Gent), Karl-Johan Johnsson (Randers), Sloan Privat (Gent), Étienne Didot (Toulouse), Jordan Ikoko (PSG B)
Kölcsönből vissza: Ronnie Schwartz (Bröndby), Ronnie Schwartz (Esbjerg), Rasid Aliui (Laval)
Távozott: Jonas Lössl (Mainz, 2.500.000), Lionel Mathis (Auxerre, i.), Mamadou Samassa (Troyes, i.), Laurent Dos Santos (Strasbourg), Younousse Sankharé (Lille)
Kölcsönből vissza: Mevlüt Erdinc (Hannover), Sloan Privat (Gent)

LOSC LILLE
Érkezett: Éder (Swansea, 4.500.000), Julian Palmieri (Bastia, i.), Stoppila Sunzu (Sanghaj Senhua), Younousse Sankharé (Guingamp)
Kölcsönből vissza: Ronny Rodelin (Caen), Sehrou Guirassy (Auxerre), John Jairo Ruiz (Dnipropetrovszk), Ryan Mendes (Nottingham Forest), Michael Frey (Luzern), Julian Jeanvier (Red Star)
Kölcsönbe: Nicolas de Préville (Oostende)
Távozott: Djibril Sidibé (Monaco, 15.000.000), Michael Frey (Young Boys, 500.000), John Jairo Ruiz (Czvena zvezda, i.), Julian Jeanvier (Reims, i.), Florent Balmont (Dijon, i.), Sehrou Guirassy (1.FC Köln, 3.800.000), Ronny Rodelin (Caen, 1.000.000)
Kölcsönbe: Baptiste Guillaume (Strasbourg), Marvin Martin (Dijon), Lenny Nangis (Lille)

FC LORIENT
Érkezett: Cafú (Guimaraes, 2.000.000), Lindsay Rose (Lyon,1.500.000), Faiz Selemanie (Niort, 900.000), Paul Delecroix (Niort, i.), Sylvain Marveaux (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Valentin Lavigne (Laval)
Távozott:
Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund, 12.000.000), Rémi Mulumba (GFC Ajaccio, i.), Lamine Gassama (szl.), Yann Jouffre (Metz, i.), Florent Chaigneau (szl.), Rafidine Abdullah (Cádiz, i.), Alain Traoré (Kayserispor, i.)
Kölcsönbe: Valentin Lavigne (Brest 29)
Kölcsönből vissza: Yrondu Musavu-King (Granada)

FC METZ
Érkezett: Franck Signorino (Reims, i.), Yann Jouffre (Lorient, i.), Opa Nguette (Valenciennes, i.), Florent Mollet (Créteil), Simon Falette (Brest), Renaud Cohade (St.-Étienne), Kavasima Eidzsi (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Hannover)
Kölcsönből vissza: Anthony Mfa Mezui (Seraing), Juan Falcón (al-Fateh)
Távozott: Ferjani Szasszi (Eszpéransz, 775.000), André Santos (Arouca, i.), Romain Métanire (Kortrijk, i.), José Luis Palomino (Ludogorec, i.), Nuno Reis (Panathinaikosz, i.), Szergej Krivec (Wisla Plock, i.), Juan Falcón (Independiente Santa Fé), Anthony Mfa Mezui (szl.), Yeni N'Gbakoto (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Daniel Candeias (Benfica), Christian Bekamenga (Troyes), Tiago Gomes (Braga)
Kölcsönbe: Hamza Sahi (Epinal)

AC MONACO
Érkezett: Djibril Sidibé (Lille, 15.000.000), Benjamin Mendy (Marseille, 13.000.000), Kamil Glik (Torino, 11.000.000), Jusszef Ait Bennasszer (Nancy, 3.000.000), Morgan De Sanctis (Roma, i.)
Kölcsönből vissza: Allan Saint-Maximin (Hannover), Gabriel Boschilia (Standard Liege), Abdou Diallo (Waregem), Valere Germain (Nice), Marcel Tisserand (Toulouse), Falcao (Chelsea), Edgar Salli (St. Gallen), Jessy Pi (Troyes), Corentin Jean (Troyes), Jérémy Toulalan (Bordeaux, i.), Delvin N’Dinga (Lokomotiv Moszkva)
Távozott: Jessy Pi (Toulouse, 700.000), Edgar Salli (Nürnberg, i.), Ricardo Carvalho (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Paul Nardi (Rennes), Lacina Traoré (CSZKA Moszva), Jusszef Ait Bennasszer (Nice), Allan Saint-Maximin (Bastia)
Kölcsönből vissza: Hélder Costa (Benfica), Mario Pasalic (Chelsea), Wallace (Braga), Fábio Coentrao (Real Madrid)

HSC MONTPELLIER
Érkezett:
Kölcsönbe: Anthony Vanden Borre (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Steve Mounié (Nimes)
Távozott: Bryan Dabo (St.-Étienne, 4.000.000), Jonas Martin (Betis, 3.000.000), Dzsamel Szaihi (szl.), Jean Deza (Levszki Szófia, i.), Sébastien Wüthrich (Aarau, i.), Djamel Bakar (Charleroi)
Kölcsönből vissza: Mustapha Yatabaré (Trabzonspor), Rami Benszebaini (Paradu)

AS NANCY-LORRAINE
Érkezett: Anthony Koura (Nimes, i.), Vincent Marchetti (AC Ajaccio), Szergej Csernik (BATE Boriszov), Christophe Mandanne (Fudzsairah)
Kölcsönbe: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco)
Távozott: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco, 3.000.000), Arnaud Lusamba (Nice, 2.50.000)
Kölcsönből vissza: Brice Samba (Marseille), Jonathan Iglesias (Tanque Sisley)
Kölcsönbe: Alexis Busin (Clermont)

FC NANTES
Érkezett: Diego Carlos (Estoril, 2.000.000), Lucas Lima (Arouca, 1.000.000), Nicolaj Thomsen (Aalborg, 600.000), Alexander Kacaniklic (Fulham, i.)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (Red Star)
Távozott: Birama Touré (Standard Liege, 550.000), Johan Audel (Beitar Jerusalem, i.), Rémi Gomis (szl.), Alejandro Bedoya (Philadelphia Union, 895.000)
Kölcsönből vissza: Youssouf Sabaly (PSG), Ermir Lenjani (Rennes), Adryan (Flamengo)

OGC NICE
Érkezett: Dalbert (Vitória Guimaraes, 2.000.000), Paul Baysse (St.-Étienne, 500.000), Walter Benítez (Quilmes, i.), Arnaud Lusamba (Nancy, 2.50.000), Wylan Cyprien (Lens, 5.000.000), Arnaud Souquet (Dijon, 1.250.000)
Kölcsönből vissza: Julien Vercauteren (Westerlo), Albert Rafetraniaina (Red Star), Valentin Eysseric (St.-Étienne), Szaid Benrahma (Angers)
Kölcsönbe: Anasztasziosz Donisz (Juventus)
Távozott: Nampalys Mendy (Leicester, 15.000.000), Niklas Hult (Panathinaikosz, 300.000), Hatem Ben Arfa (PSG, i.), Alexandre Mendy (Guingamp, i.), Romain Genevois (Caen), Jérémy Pied (Southampton, i.), Mahamane Traoré (szl.), Stéphan Raheriharimanana (szl.)
Kölcsönből vissza: Wallyson Mallmann (Sporting CP), Paul Baysse (St.-Étienne), Valere Germain (Monaco)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Emanuel Mammana (River Plate, 7.500.000), Nicolas N’Koulou (Marseille, i.), Maciej Rybus (Groznij, i.)
Távozott: Samuel Umtiti (Barcelona, 25.000.000), Lindsay Rose (Lorient, 1.500.000), Bakary Koné (Málaga, 800.000), Steed Malbranque (Caen, i.), Arnold Mvuemba (Akhisarspor, i.), Henri Bedimo (Marseille, i.)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Rémy Cabella (Newcastle United, 8.000.000), Tomas Hubocan (Dinamo Moszkva, 1.200.000), Szaif-Eddin Haui (Tours, 1.000.000), Szakai Hiroki (Hannover, i.), Henri Bedimo (Lyon, i.)
Kölcsönből vissza: Brice Samba (Nancy), Dória (Granada), Baptiste Aloé (Valenciennes)
Kölcsönbe: Zinédine Machach (Toulouse), Aaron Leya Iseka (Anderlecht), Florian Thauvin (Newcastle United), Bafetimbi Gomis (Swansea)
Távozott: Michy Batshuayi (Chelsea, 39.000.000), Benjamin Mendy (Monaco, 13.000.000), Mario Lemina (Juventus, 9.500.000), Brice Dja Djedjé (Watford, 3.600.000), Abdelaziz Barrada (al-Naszr Dubaj, 2.000.000), Steve Mandanda (Crystal Palace, i.), Alaixys Romao (szl.), Nicolas N’Koulou (Lyon, i.), Szaber Halifa (Klub Africain, i.)
Kölcsönbe: Lucas Ocampos (Genoa), Stéphane Sparagna (Auxerre)
Kölcsönből vissza: Lucas Silva (Real Madrid), Florian Thauvin (Newcastle United), Rémy Cabella (Newcastle United), Paolo De Ceglie (Juventus), Javier Manquillo (Atlético Madrid), Mauricio Isla (Juventus), Steven Fletcher (Sunderland)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Grzegorz Krychowiak (Sevilla, 33.600.000), Giovani Lo Celso (Rosário, 10.000.000), Thomas Meunier (FC Bruges, 7.000.000), Hatem Ben Arfa (Nice, i.), Jesé (Real Madrid, 25.000.000)
Kölcsönből vissza: Lucas Digne (Roma), Jean-Christophe Bahebeck (St.-Étienne), Alphonse Aréola (Villarreal), Youssouf Sabaly (Nantes)
Távozott: Lucas Digne (Barcelona, 16.500.000), Zlatan Ibrahimovic (Manchester United, i.), Gregory van der Wiel (Fenerbahce, i.), Nicolas Douchez (Lens, i.)
Kölcsönbe:Giovani Lo Celso (Rosario Central), Youssouf Sabaly (Bordeaux)

FC STADE RENNES
Érkezett: Rami Benszebaini (Paradu, 2.000.000), Afonso Figueiredo (Boavista, 270.000), Clément Chantome (Bordeaux, i.)
Kölcsönbe: Paul Nardi (Monaco)
Kölcsönből vissza: Christian Brüls (Standard Liege), Ola Toivonen (Sunderland), Habib Habibou (Gaziantepspor), Ermir Lenjani (Nantes), Adrien Hunou (Clermont), Wesley Said (Dijon), Philipp Hosiner (1.FC Köln), Cédric Hountondji (Auxerre), Sanjin Prcic (Torino)
Távozott:
Ousmane Dembélé (Borussia Dortmund, 15.000.000), Fallou Diagne (Werder Bremen, 1.500.000), Philipp Hosiner (Union Berlin, 500.000), Cédric Hountondji (GFC Ajaccio, i.), Cheikh M’Bengue (St.-Étienne, i.), Olivier Sorin (szl.), Ola Toivonen (Toulouse, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Jeremie Boga (Chelsea)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Bryan Dabo (Montpellier, 4.000.000), Cheikh M’Bengue (Rennes)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (PSG), Yohan Mollo (Szamara)
Távozott: Ismaël Diomandé (Caen, 750.000), Paul Baysse (Nice, 500.000), Francois Clerc (GFC Ajaccio, i.), Jonathan Brison (Niort, i.), Renaud Cohade (Metz), Benoit Assou-Ekotto (szl.), Moustapha Sall (al-Arabi, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Franck Tabanou (Swansea), Valentin Eysseric (Nice), Jean-Christophe Bahebeck (PSG)
Kölcsönbe: Neal Maupay (Brest)

FC TOULOUSE
Érkezett: Christopher Jullien (Freiburg, 2.800.000), Jessy Pi (Monaco, 700.000), Ola Toivonen (Rennes, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Dominik Furman (Hellas Verona), Dusan Veskovac (Troyes), Issiaga Sylla (GFC Ajaccio)
Kölcsönbe: Ola John (Benfica)
Távozott: Maxime Spano (Grenoble, i.), Adrien Regattin (szl.), Mihai Roman (Botosani, i.), Étienne Didot (Guingamp), Jusszef Benali (szl.), Jean-Armel Kana-Biyik (Kayserispor), Wissam Ben Yedder (Sevilla, 9.000.000)
Kölcsönbe: Dominik Furman (Wisla Plock), Zinédine Machach (Marseille)
Kölcsönből vissza: Marcel Tisserand (Monaco)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GFC AJACCIO
Érkezett: Christophe Diedhiou (Créteil), Julien Romain (Bastia), Francois Clerc (St.-Étienne, i.), Rémi Mulumba (Lorient, i.), Cédric Hountondji (Rennes), Rafik Budzsedra (Bourg-en-Bresse, i.), Jérome Mombris (Le Havre), Yoann Court (Troyes, i.), Sekou Cissé (Genk)
Távozott: Pablo Martinez (Angers, i.), Halid Boutaib (Strasbourg, i.), Amine Sermiti (al-Arabi), Rodéric Filippi (szl.)
Kölcsönből vissza: Issiaga Sylla (Toulouse)

STADE REIMS
Érkezett: Samuel Bouhours (Tours, i.), Julian Jeanvier (Lille, i.), Pablo Chavarría (Lens, i.), Edouard Mendy (Marseille B, i.), Grégory Berthier (Auxerre)
Kölcsönből vissza: Christopher Glombard (Paris FC)
Távozott: Aissa Mandi (Betis Sevilla, 4.000.000), Mickael Tacalfred (Auxerre, i.), Franck Signorino (Metz, i.), Mohamed Fofana (Lens, i.), Johnny Placide (szl.), David N’Gog (szl.)
Kölcsönből vissza: Abdelhamid el-Kautari (Palermo), Thievy Bifouma (Espanyol), Lass Bangoura (Rayo Vallecano)

ES TROYES AC
Érkezett: Johann Obiang (Chateauroux, i.), Jérémy Cordoval (Nimes, i.), Raphael Cacéres (Sochaux, i.), Mamadou Samassa (Guingamp, i.), Tristan Dingomé (Royal Mouscron)
Kölcsönből vissza: Paul Bernardoni (Bordeaux), Christian Bekamenga (Metz)
Távozott: Paul Bernardoni (Bordeaux, 2.500.000), Mouhamadou Dabo (Caen, i.), Babacar Gueye (Hannover, i.), Yoann Court (GFC Ajaccio, i.), Fabien Camus (Antwerpen), Christian Bekamenga (Balikesirspor), Quentin Othon (szl.), Guillaume Lacour (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Corentin Jean (Monaco), Anele Ngcongca (Genk), Jessy Pi (Monaco), Brayan Perea (Lazio), Chris Mavinga (Rubin Kazany), Dusan Veskovac (Toulouse)

Lezárva szombaton reggel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik