Ligue 1: „Mint a hülyék?” – a sportlap szerint magára maradt a francia foci

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.05.29. 18:52
null
A pénteki címlap<br />Németország: folytatódik. Spanyolország: folytatódik.<br />Anglia: folytatódik. Olaszország: folytatódik. <br />Franciaország: nem folytatják. Mint a hülyék?
„Teljesen egyedül” – ez a címe a L'Équipe francia sportnapilap pénteki, keserű hangvételű szerkesztőségi cikkének, amely abból az alkalomból született, hogy immár végleges: a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt öt európai labdarúgó-topbajnokság közül csak a franciában nem játsszák le a hátralévő mérkőzéseket. A címlap még erősebben fogalmaz: „Mint a hülyék?”

„Az éttermek, a bárok újra kinyitnak. Újra elutazhatunk bárhová az országban. Még edzőterembe is mehetünk. Viszont továbbra sincs jogunk ahhoz, hogy futballmeccset rendezzünk szabadtéren. A futballban főszerepet játszó európai országok közül a miénk az egyetlen, amelyik a járvány alakulása ellenére és a lazító intézkedések közepette is ragaszkodik ehhez az állásponthoz” – fogalmaz Vincent Duluc.

A lap nagy tekintélyű futballszakírója – aki maga is átesett a betegségen, súlyos tünetei voltak, egy hónapot töltött kórházban – emlékeztet: a bajnokság félbeszakításához homályos és erősen vitatható politikai döntés vezetett.

„Édouard Philippe miniszterelnök most »a ligák és a szövetségek döntése« mögé bújt, a Ligue 1 pedig a kormányzati tiltásra hivatkozva állította meg a bajnokságot. Meg kell állapítanunk, hogy nem védték meg a sportot azok, akiknek ez lenne a küldetésük” – írja Duluc, aki úgy véli: Franciaországban nem kezelik méltóképpen a profi sportot, a politika legfeljebb kihasználja, ha éppen adódik rá lehetősége.

„Nálunk a kormány a veszély szimbólumaként kezeli most a futballt, nem függetlenül néhány klubvezetőtől, aki a háttérben a saját pecsenyéjét sütögeti a közös érdek képviselete helyett. Máshol a futball az élet újraindulásának, a bizakodásnak a jelképe. Nálunk könnyebb volt példát statuálni vele. Most pedig, miközben újraindul a gazdaság minden ágazata, könnyebb nem gazdasági szereplőként tekinteni a profi sportra, akár fel is áldozni annak munkavállalóit, akiknek egzisztenciája koránt sincs biztonságban.”

Duluc szerint minden illetékes magára hagyta a profi sportot, még – áprilisi nyilatkozata szerint – Roxana Maracineanu sportminiszter sem tartotta kiemelten fontosnak a járványhelyzet okozta válság sportvonatkozásainak mielőbbi kezelését.

A szakíró elismeri Jean-Michel Aulas még mindig tartó harcát a folytatásért, illetve a kártalanításért, ám úgy véli, a Lyon elnökének nem mindig következetes, sokfelől lehurrogott érveit az érintettség – csapatának az európai kupahelyekről való lecsúszása – gyengítette.

„Az öt nagy európai futballország ugyanúgy az egészségügyi kockázat és az élet újraindításának szükségessége, az ezzel összefüggő enyhítések között egyensúlyoz. Közülük egyedül Franciaország hozott ilyen döntést. Aki pedig magára marad a véleményével, annak ritkán van igaza” – zárul a L'Équipe írása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik